Platformă online pentru afecțiuni pulmonare. Cum funcționează „pneumocontrol”
Pentru că internetul abundă de informații medicale false, mai mulți medici din Timișoara au realizat o platformă pe care pacienții o pot consulta online.
De altfel, cei care au nevoie pot intra și în contact direct cu medicii, pentru problemele pneumologice. Platforma este disponibilă gratuit.
Platforma "pneumocontrol" este dedicată bolilor pulmonare și prezintă informații medicale pentru pacienții cu alergii, astm, infecții, sau cancer pulmonar. Potrivit medicilor, pandemia de coronavirus a crescut numărul celor care atunci când au o problemă NU apelează la medic, ci își iau informații din surse nevalidate medical.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Cristian Oancea - medic pneumolog, iniţiatorul proiectului: „Încercăm să venim în atenția pacienților, care vor să beneficieze de o educare medicală din surse bine informate, dacă lăsăm aceste fake news-uri să ne copleșească, oamenii ajung să moară."
Pe platformă sunt informații disponibile pacienților, iar cei care doresc pot intra în contact cu medicii. Ei fie pot trimite mesaje, fie se pot conecta online cu un medic în fiecare miercuri. Mulți dintre cei care simt că au o problemă, de multe ori nu ajung la un medic specialist.
Camelia Pescaru, medic pneumolog: „Este dificil, în special pentru pacienții care nu stau în orașe, pentru pacienții din mediul rural. Este foarte important să consulte un medic și să afle părerea acestuia pentru că recomandările medicului sunt bazate pe dovezi."
Medicii s-au confruntat cu situații în care pacienților nu le-a plăcut diagnosticul lor, așa că au preferat să se trateze după ureche. Acest lucru este consecinţa lipsei unei educații medicale.
Radu Gănescu - preşedintele Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România: „În momentul în care ai un diagnostic cauți orice informație pe zona respectivă. Ceea ce vrem noi să facem este să educăm populația să caute informații corecte."
Platforma este gratuită și este disponibilă oricărei persoane din țară, ce are probleme pulmonare. Însă nu înlocuiește consultul medical, de fiecare dată când este necesar.