Platforma de recenzare a picat marți din cauza numărului mare de solicitări. De luni, recenzorii bat la ușă
Mii de români și-au dat seama că mai au la dispoziție doar câteva zile ca să completeze chestionarul de recensământ, iar din această cauză platforma a cedat ieri.
În ultima săptămână, numărul formularelor s-a dublat față de o zi obișnuită. Până acum, au fost completate peste 7 milioane de chestionare.
Pentru cei care nu s-au descurcat online, vor fi recenzori care merg acasă pentru a colecta datele, începând de luni.
Femeie: „Ieri am fost la primărie și la ora 10 nu a mai mers nimic, și am venit aici, aici am stat până la ora 4-5 și domnul a plecat, nu mergea.”
Cozi s-au format și în alte puncte de recenzare, însă oamenii au renunțat să mai așteapte. Într-un centru comercial, nu era nimeni.
Cei interesați să completeze chestionarul încercau să se lămurească de pe afișe.
Cetățean: „Am stat de vreo jumătate de oră. Nu era nimeni! Și ne-au mai zis oamenii ăia că au fost și au plecat, că nu avem de ce să stăm. La telefonul ăsta nu răspunde nimeni. Sunăm și se închide”
Platforma a afișat mai multe erori, iar unii recenzori, în încercarea de a completa mai multe chestionare, au înregistrat de mai multe ori aceeași gospodărie și au blocat sistemul.
Problemele au apărut şi pentru că oamenii au așteptat până în ultimul moment să completeze chestionarul pentru recensamânt.
Tudorel Andrei, președinte INS: „La început au fost 16 procesoare care susțineau, astăzi avem 98 de procesoare pentru a funcționa platforma, ne-am luat toate măsurile, dar nu ne aşteptam să depășim acest nivel. Săptămâna trecută peste era de 125 de mii dintr-o dată am sărit la 230 de mii și va creşte numărul de chestionare.”
Cele mai multe chestionare au fost completate în centrele de recenzare asistată, peste 57% și doar 42% dintre români au răspuns singuri la întrebări, din fața calculatorului. Potrivit datelor, cei mai harnici au fost românii cu vârste între 35 – 54 de ani. Așa cum era de așteptat, procentele sunt mai mici în rândul persoanele trecute de 60 de ani, care nu au abilitaţi digitale, iar 4% peste 80 de ani. Femeile s-au recenzat într-un număr mai mare comparativ cu bărbații, iar ruralul, în unele judeţe a depăşit urbanul. La nivel național, aproximativ 31% dintre angajații români au completat chestionarul și pot beneficia de o zi liberă.
De ce s-a implicat Biserica în recensamânt
Chestionarele se mai pot completa până duminică la ora 24. Între timp, Biserica Ortodoxă Română, dar și celelalte culte, au făcut apel pentru recenzarea populației.
Cătălin Raiu, directorul Direcţiei de Comunicare din cadrul INS: „Foarte active pe această zonă au fost bisericile care au o dominantă etnică maghiară. În cazul cultelor religioase, fondurile pe care autoritățile publice, cât și cele naționale și locale le distribuie cultelor sunt condiționate de procentul din recensământ al fiecărui cult religios în parte. Practic, miza este una foarte mare – pe următorii 10 ani atât Biserica Ortodoxă Română, cât și celelalte culte vor primi atâtea fonduri de la bugetele publice cât indică procentul din recensământ.”
A doua etapă a recensământului va începe lunea viitoare, iar recenzorii vor bate la uşa celor care nu au completat online formularul de recensământ. 20 de mii de recenzori vor fi pe teren până pe 17 iulie.