Plantele și insectele, bulversate de vremea neobișnuit de caldă. Albinele au ieșit din stup, iar pomii fructiferi au muguri
În București a fost cea mai caldă zi de ianuarie de când se fac măsurători. La stația meteo din Băneasa, termometrele au înregistrat peste 20 de grade Celsius, temperatură potrivită pentru luna iunie.
De altfel, în multe locuri din țară, vremea neobișnuit de caldă a bulversat plantele și unele insecte. Albinele au ieșit din stup, iar vița de vie și pomii fructiferi au muguri. În alte părți a plouat cu gheață, iar hidrologii se tem de inundații.
În Alba au fost, joi, la amiază, 12 grade Celsius, temperatura specifică lunii aprilie, dacă este să ne luăm după mediile anuale calculate de meteorologi. Înșelate de vremea neobișnuit de caldă, albinele au ieșit din stupi.
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
În mod normal acest lucru ar fi trebuit să se întâmple peste mai bine de o lună.
Dorel Isăilă, apicultor: „Soarele crează o presiune atmosferă favorabilă la albine. Ele simt și ies la zbor. Deși fac apicultură de 33 de ani, nu am mai întâlnit niciodată”.
Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, în București a fost depășit recordul de temperatură pentru această zi.
Termometrele de la Stația Băneasa au înregistrat un maxim istoric de 20,8 grade Celsius.
Căldura a bulversat plantele. În podgorii, de pildă, vița de vie a început să înmugurească, proces valabil pentru luna martie potrivit specialiștilor.
Ioan Morar Sitaru are pe 6 hectare, în Alba, o livadă de cais. Spune că pomii arată de parca ar fi prima zi de primăvară.
Ioan Morar Sitaru: „Sunt dați peste cap. Avem pomi care dau să plesnească mugurii. De obicei mugurii de cais dădeau la sfârșitul lui februarie, începutul lui martie”.
Și în solariile fermierilor din Olt se văd efectele acestei ierni cu temperaturi ridicate și mult soare. S-a facut o economie de până în 30 la sută la cheltuielile cu încălzirea și, în plus, roșiile cultivate mai devreme cu o lună au crescut spectaculos de mult. 10 centimetri s-au înălțat doar în ultima săptămână.
Gheorghe Domnicu, fermier: „5 - 10 aprilie sperăm să ieșim. Anul trecut am ieșit pe 15 aprilie”.
Prognozele meteorologilor indică vreme caldă și în următoarele două săptămâni, în mare parte din țară. Deja această schimbare climatică a adus în țară fenomene care nu sunt specifice acestei perioade. În Dâmbovița, de exemplu, a plouat cu grindină și au fost tunete și fulgere.
Bucăți de gheață care au insoțit ploaia au fost raportate și în Arad. În Apuseni, au aparut infiltratii si alunecări de teren.
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a transmis că în mai multe județe din țară este risc de viituri și a cerut stare de vigilență maximă pentru următoarele 36 de ore.
Până vineri este cod portocaliu pe mai multe sectoare ale râurilor Crișul Alb, Arieș, Jiu, Motru, Gilort, Olt și Olteț. Pe alte 15 râuri este cod galben.
Reporteri: Roxana Vlădășel, Gina Obrejan, Marius Buga