Alexandru Arsinel a suferit un transplant de rinichi la Cluj-Napoca


Ultimul update: Luni 02 Septembrie 2013 06:48
Data publicarii: Vineri 30 August 2013 14:05
Categorie: Ardeal

Pacientul Arsinel a avut noroc si a gasit foarte repede un donator compatibil: un tanar de 23 de ani din Mures, care a ajuns la spital in moarte cerebrala, dupa ce a incercat sa-si ia viata.

Plin de optimism, asa cum il stim de zeci de ani, maestrul, in varsta de 74 de ani, inca gaseste puterea sa glumeasca, dupa complicata operatie pe care a suferit-o.

„Sunt un fabricant vechi de pietre de rinichi. Aparitia acestor calculi, in acesti 20 de ani, mi-au distrus rinichiul si inevitabilul s-a intamplat. Adica de ce mi-a fost oroare toata viata, sa ajung la dializa. E un procedu civilizat, dar devii sclavul spitalului. In acest spital mi s-a prelungit viata”, spune Alexandru Arsinel.

Prima oara, Alexandru Arsinel a venit la control la clinica din Cluj saptamana trecuta, cand a fost pus pe lista de asteptare pentru transplant. Nici nu astepta sa primeasca atat de repede un telefon ca s-a gasit un donator compatibil cu el. Interventia a durat aproximativ trei ore si a fost coordonata de profesorul doctor Mihai Lucan. Acum, maestrul se simte bine si glumeste intruna.

"E adevarat ca nu mi-au dat de mancare, au zis sa mai astept, stiti ca dupa orice operatie se asteapta partul, atunci se da startul la mancare. Eu sunt un tip rational, dincolo de talentul de la mama si tata. Am atata clarviziune sa-mi dau seama ce e mai bine, din doua rele am ales cel mai putin rau. Am ales transplantul pentru ca dializa ma condamna forever la spitalizare", povesteste maestrul.

Astazi este si Sfantul Alexandru, asa ca maestrul spune ca nu se putea un cadou mai potrivit pentru onomastica sa decat un rinichi nou, care sa-l ajute sa-si reia viata si activitatea la teatru.

Alexandru Arsinel suferea de o boala de rinichi de foarta multa vreme, insa afectiunea s-a agravat in ultimele saptamani. Abia in luna august a intrat in evidentele Institutului de Transplant, iar in ultimele trei zile a inceput sa simta tot mai rau: un rinichi nu ii mai functiona deloc. Norocul nu l-a parasit insa si s-a gasit rapid un donator compatibil. Indragitul actor va mai ramane internat la clinica din Cluj inca doua saptamani.
 

Salvata de tata. O fetita de 5 ani, ce suferea de lupus, primeste astazi un rinichi de la tatal ei
Exista viata dupa moarte. In asteptarea unei inimi
VIDEO PROTVPLUS.RO