Plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază ar putea fi prelungită. Produsul care ar putea fi adăugat pe listă
La Ministerul Agriculturii se dezbate intens măsura plafonării adăosului comercial pentru anumite produse. În urmă cu o oră s-au încheiat discuțiile cu reprezentanții din retail.
În timp ce autoritățile își doresc prelungirea măsurii, procesatorii și magazinele vin cu alte propuneri.
Ordonanța care prevede plafonarea adaosului comercial pentru anumite alimente de bază urmează să expire la finalul acestei luni, iar autoritățile caută modalități prin care ar putea prelungi această măsură.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În timp ce ministrul Agriculturii a declarat în mai multe rânduri că își dorește prelungirea acestei măsuri până la finalul lunii aprilie, procesatorii, dar și reprezentanții magazinelor, îi cer edilului să se gândească și la alte modalități prin care ar putea ține sub control creșterea prețurilor. Își doresc o piață liberă, dar și o predictibilitate pe termen mai lung.
Așadar, printre ideile comercianților care ar putea fi o alternativă la această ordonanță se numără acordul voluntar, așa cum s-a întâmplat anul trecut în cazul laptelui, măsură care a și funcționat, după cum spun reprezentanții magazinelor.
Totodată, este luată în calcul și intervenția punctuală în cazul produselor la care se observă creșteri bruște de preț, dar comercianții spun că pot oferi și promoții la produsele de bază pe care oamenii le cumpără.
În ceea ce privește lista de alimente, oficialii spun că își doresc extinderea ei cu produse specifice sărbătorilor de Paște, cum ar fi carnea de miel, de exemplu. Ministrul Agriculturii spunea că a cerut date de la Institutul Național de Statistică în ceea ce privește creșterea prețurilor, prețurile alimentelor, dar și a consumului pe cap de locuitor. În funcție de aceste informații va decide ulterior ce produse se pretează pentru această măsură.
Urmează și discuțiile cu procesatorii, iar concluziile vor fi prezentate apoi și premierului.
Produsul care ar putea fi adăugat pe listă
Ministrul Florin Barbu a precizat luni, la finalul unei întâlniri cu mediul asociativ, că îşi doreşte prelungirea acestei măsuri şi după data de 31 ianuarie 2024, luând în calcul şi introducerea de noi produse pe listă, iar "mielul" ar putea fi unul dintre acestea, însă a menţionat că decizia va fi luată numai după ce avea discuţii cu asociaţiile din procesare din industria alimentară şi cu retailerii.
Subiectul a fost abordat şi marţi după întâlnirea cu reprezentanţii industriei alimentare, dar şeful MADR a transmis că nu va lua nicio decizie fără dialog. "O să avem o discuţie cu industria şi cu retailerii, şi împreună vom lua decizia aceasta. Nu fac nimic fără dialog. Voi aduce un proces verbal semnat şi către domnul prim-ministru şi bineînţeles este o decizie politică şi o decizie în Guvern care se va lua până la 31 ianuarie, atunci când expiră această ordonanţă. Mă bucur că se vorbeşte de acest proiect de ordonanţă, pentru că nimeni nu-i dădea crezare când a fost aprobat în Guvernul României. Indicele preţului de consum arată foarte clar că pe anumite categorii de produse sunt scăderi semnificative în anul 2023 faţă de 2022, atunci când ordonanţa nu era ordonanţă de plafonare a adaosului comercial în România", a transmis marţi seara Florin Barbu, potrivit Agerpres.
Ordonanţa de Urgenţă nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare a intrat în vigoare pe 1 august 2023 şi viza 14 grupe de produse alimentare: pâinea, laptele de vacă proaspăt, brânză telemea de vacă vrac, iaurt simplu din lapte de vacă, făină albă de grâu, mălai, ouă, ulei de floarea soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeţi albi vrac, zahăr alb tos.
La finele lunii octombrie, Guvernul a aprobat prelungirea cu 90 de zile a măsurii de limitare a adaosului comercial la unele alimente, incluzând şi noi produse în această listă, în total fiind 21. Astfel, lista produselor cu adaos comercial plafonat a fost extinsă cu: orez - bob rotund, cozonac, bulion de roşii, smântână 12% grăsime, margarină, drojdie, pere, usturoi şi carne tocată.