Piața Unirii va intra într-un imens șantier. Ce se va întâmpla cu fântânile din centrul Capitalei
Zona Unirii, kilometrul zero al Capitalei, va intra într-un imens șantier din cauza problemelor la bucata de beton care acoperă Dâmbovița.
Lucrările vor dura 2-3 ani. Planșeul montat peste Dambovița, în Piața Unirii, trebuie înlocuit pentru că riscă să se prăbușească. O variantă de lucru presupune inclusiv scoaterea temporară a celebrelor fântâni din piață.
Planșeul Unirii trece pe deasupra Dâmboviței și pornește de lângă Hanul lui Manuc, traversează o parte din parc și se oprește în peretele Pasajului Unirii. Bucata de beton este lată de 25 de metri și acoperă râul pe o lungime de 360 de metri.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Proiectul, vechi de mai bine de o jumătate de secol, a fost gândit ca o legătură între principalele artere din centrul Capitalei, însă tot de atunci nu au mai fost făcute lucrări serioase.
Cea mai recentă expertiză, cea din 2022, arată că structura de rezistență, cea care susține planșeul, este degradată și că lucrările ar trebui să înceapă cât mai curând, mai ales că în această zonă trec zilnic peste 50.000 de mașini.
Refacerea totală a lucrărilor
Beton exfoliat, degradări la partea carosabilă sau lucrări executate necorespunzător sunt doar câteva din problemele pe care le-au găsit experții, care acum recomandă refacerea totală a lucrărilor.
Inclusiv o parte din faimoasele fântâni de la Unirii, renovate recent, vor fi afectate. Ele ar putea fi mutate.
Ionuț Răcănel, inginer, Universitatea Tehnică de Construcții București: „Soluția pe care am recomandat-o a fost decopertarea parțială pe loturi a pieței, înlăturarea totală a structurii existente și realizarea unor elemente de rezistență noi. Acestea conduc la un orizont de timp ulterior interveției mare de 100-120 de ani sau pot fi făcute lucrări parțiale, investiți banii și vei putea obține o prelungire a duratei de viață de 15-20 de ani”.
Traficul în zonă va fi blocat
Lucrările vor fi făcute pe bucăți și vor dura între doi și trei ani, conform Primarului Sectorului 4. Traficul în zona va fi blocat.
Nicușor Dan, primarul Capitalei: „O să vedem care este soluția alternativă de trafic, dar n-o să fie fericită, orice artificii am face este vorba de punctul 0 al Bucureștiului. Proiectul tehnic în detaliu ține cont de tot ce se întâmplă în subteran, adică dacă trec fire de curent, apă, canalizare, toate astea trebuie deviate. Dincolo de problema subterană este o discuție de suprafață. În ipoteza în care se intervine și de la suprafață prin săpătură e o oportunitate pentru a deschide un concurs pentru reamenajarea întregii Piețe Unirii”.
Guvernul a dat o ordonanță de urgență prin care finanțează lucrările de consolidare a planșeului cu 150 de milioane de euro. În luna aprilie a început și licitația, care s-a prelungit însă până la finalul acestei luni.