Petrecea 4 ore să se machieze pentru poze pe Instagram: ”Aveam atacuri de panică”
Așa-numita "cultură selfie" pune o presiune uriașă asupra standardelor de frumusețe.
Tot mai mulți tineri ajung, încă din adolescență, să recurgă la proceduri cosmetice, poate chiar operații estetice.
Au un singur scop - să aibă și în realitate aspectul din selfie care, de obicei, sunt atent prelucrate ca să pară perfecte. Însă, în cazuri extreme, avertizează specialiștii, impactul asupra sănătății mentale poate fi devastator.
Cu o jumătate de milion de adepţi care îi urmăresc postările cu sfinţenie, Kyrhys Devoe - sau Tuggzie, s-a mutat pe Instagram. Ca şi alţi așa-numiti "influenceri" din rețelele de socializare, el este în căutarea perfecţiunii fizice.
Kyrhys petrece cel puțin o oră pentru editarea fiecărui selfie înainte să îl posteze. Şi promovează o nouă modă: vrea să ducă înfăţişarea artificială, prelucrată, aşa cum apare pe reţelele de socializare, în viaţa reală.
Kyrhys: "Pur și simplu vreau să arăt ca în fotografiile mele de pe Instagram. Vreau să arăt oricând gata de selfie."
Kyrhys recurge în mod regulat la proceduri cosmetice - mai ales injecţii cu botox - pentru a arăta ca în selfie-urile lui editate. Şi nu este singur.
Chirurg: ”Cele mai multe cliente, tot mai tinere, îmi arată fotografii selfie editate de pe telefonul mobil. Îmi spun că astfel obțin cele mai multe like-uri și strâng cei mai mulți fani și îmi cer să le fac să arate ca în imaginile respective... Pentru că, spun ele, au obosit să-și tot editeze selfie-urile.”
Numai că - avertizează specialiştii - obsesia pentru felul în care arătăm, încurajată de acesta "cultură selfie", poate avea implicaţii sumbre pentru sănătatea mentală.
Psihiatru: "Acele persoane vulnerabile din punct de vedere psihologic sunt cele mai expuse. Sunt bombardate constant cu imagini și referiri constante la propria imagine într-un mod nemaivăzut până acum."
În cazuri extreme, acesată fixație pentru felul în care arătăm se pot transforma într-o boală psihică numita tulburare dismorfică a corpului. O pacientă își prezintă calvarul.
Pacientă: ”Ieșeam rareori din casă. Stăteam închisă într-o cameră întunecată, cu draperiile trase și dormeam aproape toată ziua. Nu permiteam familiei să mă vadă. Ei îmi aduceau mâncare, dar o lăsau la ușă. Dacă chiar trebuia să ies din cameră, petreceam vreo patru ore ca să mă machiez... Chiar și așa, avem atacuri de panică.”
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!