”Selfie-urile pe tren ucid”. CFR atrage atenția adolescenților dornici de poze inedite

×
Codul embed a fost copiat

„Selfie-urile pe tren ucid”, le atrag atenţia reprezentanţii CFR adolescenţilor care vor să-şi facă poze pe vagoane.

Numărul celor electrocutaţi în aceste condiţii a crescut alarmant în ultimii ani: sunt peste 50 de răniţi şi 15 morţi. Iar medicii vin şi ei cu un avertisment: pacienţii care supravieţuiesc pot rămâne mutilaţi pe viaţă.

O femeie povesteşte că fiul ei de 15 ani are nevoie de operaţii chiar şi la 1 an de când a fost electrocutat după ce s-a urcat pe vagonul de tren pentru a-şi face o poză.

În ultimii 5 ani, doar la Spitalul Grigore Alexandrescu au ajuns 50 de pacienţi cu arsuri grave după ce s-au urcat pe un vagon de tren. Cel mai mic avea doar 10 ani. Acum, aici, din acelaşi motiv sunt internaţi 3 adolescenți.

Doi sunt în secţia de chirurgie plastică, iar un băiat de 13 ani, încă intubat şi ventilat mecanic, e la terapie intensivă. Toţi au arsuri pe mai mult de 70% din suprafaţa corpului.

Dr. Raluca Alexandru, purtător de cuvânt Spitalul Grigore Alexandrescu: ”Rămân sechele mari, au nevoie de spitalizare îndelungată. Pot avea loc şi electrocutări în care să treacă curentul în jurul oaselor şi produce distrucții din interior spre exterior, de asta sunt mult mai grave decât orice altă arsură.''

Teribilismul, dorinţa de a avea o fotografie specială sau pur şi simplu curiozitatea duc la astfel de situaţii. Din păcate, fotografiile în apropierea trenurilor sau chiar pe vagoane au devenit o modă printre adolescenţi.

Adolescenţii care vor să facă astfel de poze trebuie să ştie că sun ţin pericol şi atunci când nu ating firele. Tensiunea pe linia de contact este de 27.000 V. Cablul sub tensiune creează un câmp electric care poate fi periculos la distanţe mici.

Un om care se apropie de cablu, urcându-se pe vagon sau pe locomotivă, devine un fel de paratrăsnet. Adică, fiind neutru din punct de vedere electric, are loc o străpungere a aerului şi o descărcare electrică, formându-se astfel un arc electric.

Foarte puţini înţeleg însă aceste lucruri mai ales că firele par departe, la înălţime. Iar această greşeală teribilă îi poate costa viaţa.

Pentru a atrage atenţia asupra pericolului, reprezentanţii CFR au lansat campania ''Trasformă-ţi vacanţa într-o bucurie, nu într-o tragedie''.

Constantin Axinia, directorul general al CFR SA: „Este un lucru pentru noi foarte îngrijorător, vrem o conştientizare a călătorilor, a tinerilor în general, şi să renunţe la acest obicei. Ne simţim datori să le transmitem un mesaj: mai bine să facă un selfie într-o zonă frumoasă decât într-o zonă periculoasă.''

De-a lungul timpului şi adulţii au căzut în această capcană. Potrivit statisticilor de la CFR, în ultimii 5 ani, 16 persoane cu vârsta peste 30 de ani au fost rănite prin electrocutare, iar 9 dintre ele au decedat.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citește și...
Inconștiența i-a făcut celebri pe Instagram. Imaginile pentru care și-au riscat viața. FOTO
Inconștiența i-a făcut celebri pe Instagram. Imaginile pentru care și-au riscat viața. FOTO

Atunci când vine vorba despre rețelele de socializare, oamenii recurg la gesturi drastice pentru a obține cât mai multe aprecieri.

Recomandări
România, țara care „plutește pe o mare de petrol și doarme pe o pernă de gaz”
România, țara care „plutește pe o mare de petrol și doarme pe o pernă de gaz”

„Petrolul roșu”, partea a II-a. România are o istorie spectaculoasă în industria petrolieră. Am fost pionieri în extracția țițeiului, în rafinare și în utilizarea combustibililor în iluminat sau transport.

SUA îl avertizează pe Putin asupra „consecinţelor catastrofale” pe care le-ar avea utilizarea armelor nucleare în Ucraina
SUA îl avertizează pe Putin asupra „consecinţelor catastrofale” pe care le-ar avea utilizarea armelor nucleare în Ucraina

SUA vor răspunde decisiv oricărei utilizări de către Rusia a armelor nucleare împotriva Ucrainei şi au transmis Moscovei că se va confrunta cu „consecinţe catastrofale”, a declarat Jake Sullivan, consilier pentru securitate naţională al Casei Albe.

Alegeri în Italia. Extrema dreaptă speră să obțină victoria și să desemneze premierul care îi va urma lui Mario Draghi
Alegeri în Italia. Extrema dreaptă speră să obțină victoria și să desemneze premierul care îi va urma lui Mario Draghi

Peste 50 de milioane de italieni au fost chemați, duminică, la vot, pentru a-și alege parlamentarii, iar observatorii se așteaptă ca extrema dreaptă să câștige în forță și să desemneze premierul care îi va urma lui Mario Draghi.