Petre Daea, răspuns pentru europarlamentarul Daniel Buda: ”I se înfundă urechile”

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
Petre Daea

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, susţine că unii oameni care au răspundere dezinformează opinia publică, făcând referire la declaraţiile europarlamentarului Daniel Buda, fără a-i menţiona numele.

Daniel Buda a afrimat că fermierii ar putea fi în pericol de a nu-şi primi banii cuveniţi din cauza incapacităţii instituţionale de a finaliza achiziţionarea softului de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

"E un domn, europarlamentar, căruia nu-i spun numele, dar care, în momentul aterizării, pentru că probabil sunt probleme la diferenţa de presiune i se înfundă urechile şi ca să le desfunde vorbeşte şi nu se aude ce vorbeşte. Din nefericire nu se informează pentru a transmite informaţii clare societăţii. Eu tot timpul mă informez şi mă folosesc de acea geantă. Aţi văzut-o acolo?", a afirmat, vineri, Petre Daea, răspunzând unei întrebări referitoare la viitorul Politicii Agricole Comune.

Acesta a precizat că opinia publică va fi informată la timp despre toate noutăţile din PAC, astfel încât presa să poată transmite informaţii exacte.

"Staţi liniştită că mai e până atunci şi vă informăm de fiecare dată ce ştim în aşa fel încât dumneavoastră să transmiteţi exact. Am observat, şi din nefericire oameni care au răspundere, nu se informează şi dezinformează opinia publică. Eu nu vreau să fac acest lucru", a spus Petre Daea, întrebat de jurnalişti dacă se vor egaliza plăţile către fermieri în viitor.

Întrebat despre alimentele cu dublu-standard, ministrul a răspuns că România abordează echilibrat această temă, transmiţând informaţii exacte atât consumatorilor cât şi Comisiei Europene.

Preşedintele PNL Cluj, europarlamentarul Daniel Buda, a cerut, joi, demisia ministrului Agriculturii, Petre Daea, ca urmare a "incapacităţii instituţionale" de a finaliza achiziţionarea softului de la APIA.

"Domnule ministru Petre Daea, vă solicit public demisia ca urmare a incapacităţii instituţionale de a finaliza achiziţionarea softului de la APIA, astfel încât plăţile directe să nu fie în pericol! Potrivit informaţiilor publice, Ministerul Agriculturii condus de Petre Daea nu a reuşit finalizarea achiziţionării sistemului informatic care să permită finalizarea efectuării plăţilor directe din fondurile europene gestionate de APIA, conform solicitărilor venite de la Comisia Europeană. Aceasta a avertizat Ministerul Agriculturii încă din vara anului trecut că trebuie să respecte regulile privind disciplina financiară în concordanţă cu prevederile regulamentelor europene şi a solicitat cu insistenţă să se elaboreze corecţiile necesare în declaraţiile de cheltuieli", se arată într-un comunicat transmis de Daniel Buda.

Potrivit europarlamentarului clujean, se pune "în pericol" însăşi finanţarea de bază a agriculturii româneşti şi, din cauza deficienţelor sistemului informatic, fermierii sunt nevoiţi să returneze deja banii.

"Actuala guvernare este incapabilă să gestioneze eficient programele finanţate de către Uniunea Europeană pe bază de proiecte şi este strigător la cer că neputinţa acesteia poate îngropa peste 900.000 de fermieri. Posibilitatea pierderii plăţilor directe, cele mai accesibile surse de finanţare care pot deveni istorie pentru fermierii din România, poate însemna îngroparea definitivă a acestui sector şi aşa greu încercat raportat la fermierii din Uniunea Europeană. Fermierii şi sectorul agricol din ţara noastră mai au o singură şansă pentru a nu pierde fondurile europene: să plecaţi din fruntea ministerului!", se mai arată în comunicatul preşedintelui PNL Cluj.

În replică, Ministerul Agriculturii susţine într-un comunicat că este regretabil faptul că europarlamentarul Daniel Buda recidivează, la fel ca şi anul trecut, în a face afirmaţii neadevărate şi nesusţinute de situaţia reală, referitoare la faptul că 900.000 fermieri ar putea fi în pericol de a nu-şi primi banii cuveniţi.

"Domnul Buda dovedeşte că, deşi are posibilitatea să se informeze despre această situaţie, nu o face, mai mult decât atât, dezinformează opinia publică, făcând afirmaţii menite să creeze o imagine falsă asupra activităţii de acordare a subvenţiilor. Astfel, pentru corecta informare a opiniei publice, precizăm că, până la această dată, au intrat deja în conturile fermierilor suma de 2,488 miliarde euro, reprezentând avans şi plată regulară, pentru un număr de 860.390 beneficiari, care au depus cerere de plată în cadrul Campaniei 2017, reprezentând 98,12 % din numărul de fermieri eligibili", precizează MADR.

Referitor la afirmaţia privind 'incapacitatea instituţională de a finaliza achiziţionarea softului informatic' MADR susţine că APIA a început demersurile pentru achiziţia de' Servicii de mentenanţă, extindere şi dezvoltare a sistemului informatic al APIA' încă din anul 2016, prin contractarea unui furnizor de servicii auxiliare care să elaboreze Caietul de sarcini.

Ulterior, în prima jumătate a anului 2017, autoritatea contractantă a întreprins toate demersurile legale în vederea avizării proiectului de investiţii de către instituţiile abilitate ale statului, inclusiv pentru emiterea unei Hotărâri de Guvern în acest sens.

Pe parcursul evaluării ofertelor, au fost depuse contestaţii de către doi operatori economici, una din ele fiind respinsă de către CNSC, iar cealaltă fiind depusă direct în instanţele de judecată.

"La data prezentei, cauza de soluţionare a contestaţiei se află la Curtea de Apel Bucureşti, în vederea pronunţării unei soluţii definitive, APIA aflându-se astfel în imposibilitatea de a încheia contractul până la soluţionarea definitivă a contestaţiilor.
Menţionăm faptul că urmare a dificultăţilor întâmpinate în achiziţionarea softului informatic, pentru a continua şi implementa modificările informatice existente la nivelul APIA, modificări rezultate din schimbările legislaţiei comunitare şi naţionale în vigoare, experţii APIA au identificat o serie de soluţii, prin resursele umane şi informatice existente, astfel încât să compenseze lipsa dezvoltatorului de soft
", mai arată documentul MADR.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO