Peștera Urșilor, cea mai frumoasă peșteră din România, a fost scanată 3D și va putea fi vizitată virtual
Peștera Urșilor - una dintre cele mai spectaculoase din România - va putea fi vizitată și virtual. Imensa cavitate subterană a fost scanată 3D cu un aparat de ultimă generație. Imaginile sunt de mare ajutor și cercetătorilor.
Oamenii de știință vor documenta schimbările geologice și biologice prin măsurători repetate la anumite intervale de timp. Proiectul este rezultatul unui parteneriat între Parcul Natural Apuseni și Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură din Oradea.
Peștera Urșilor de la Chișcău, județul Bihor, este una dintre cele mai cunoscute de la noi, dar și din Europa. Va putea fi vizitată și virtual, din fața unui calculator. Imaginile au fost captate cu un scanner de ultimă generație.
Sergiu Ceaușu, responsabilul firmei distribuitoare: „Are capacitatea de a măsura 360 de grade, atât pe orizontală, cât și pe verticală. Faptul că are patru camere îi permite să capteze poze de jur-împrejur, la o calitate foarte bună. Poate măsura în timp ce omul se deplasează cu echipamentul.”
Imaginile vor permite evaluarea mai precisă a sutelor de mii de stalactite, stalagmite, dar și a osemintelor de urs de peșteră, o specie dispărută.
Conf. univ. dr. ing. Norbert-Szabolcs Suba, Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură: „Putem măsura orice element conținut în peșteră, fără atingere, practic se poate face o măsurare neinvazivă... dimensiuni, distanțe una față de cealaltă.”
Peștera urșilor, mai ușor de protejat după acest proiect
Pentru rangerii Parcului Natural Apuseni, va fi mai ușor să monitorizeze și să protejeze peștera.
Alin Moș, directorul Parcului Natural Apuseni: „Peșterile sunt unele dintre cele mai fragile habitate subterane. Ne ajută la monitorizare, pentru că, ulterior, reluarea acestor scanări poate să ne ofere date cu privire la modificările care au avut loc.”
Ulterior, peștera va fi înscrisă și în cartea funciară.
Conf. dr. ing. Aurelian Stelian Buda, Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură Oradea: „Prin asta reușim și o protecție. În așa fel încât proprietarul de deasupra știe că, sub terenul lui, există acest gol, care trebuie protejat.”
Peștera Urșilor a fost descoperită din întâmplare în 1975 și este renumită pentru fosilele care i-au dat și numele. Considerată cea mai frumoasă peșteră turistică din România, impresionează prin bogăția și diversitatea formațiunilor subterane.