Peștele cu cele mai scumpe icre. Kilogramul costă chiar și 13.000 de euro, iar braconierii români fac ravagii în Dunăre
Pentru al șaptelea an consecutiv, țara noastră este pe primul loc în topul statelor riverane Dunării unde se braconează cei mai mulți sturioni.
Mai bine de 20 de procente din peștele pescuit ilegal din Dunăre este sturion. Datele apar într-un raport realizat de Fondul Mondial pentru Natură.
Pe piața neagră, kilogramul de icre negre se vinde cu cel puțin 500 de euro, dar poate ajunge și la 13.000 de euro.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Câțiva pescari au fost surprinși cu sturioni în barcă, pe unul dintre canalele Deltei. S-au ales cu dosare penale pentru braconaj.
Andrei Corlan, comisar general Comisariatul Naționale al Gărzii de Mediu: "Am confiscat peste 24 de km de setci, respectiv utilaje folosite în braconaj. Am confiscat o jumătate de tonă deținut ilegal".
Un document oficial arată că exemplarele de sturion capturate de specialiști în ultimii șase ani erau - în proporție de 90% - masculi. Reiese că femelele purtătoare de icre negre cad pradă braconierilor. Cifrele n-au avut însă vreun impact în rândul organismelor de control, deși sunt cunoscute.
Reporter: Cum vă explicați că sturionii capturați pentru cercetare sunt exclusiv masculi, nicio femelă?
Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor: "Concluzia unor specialiști, care mi-a fost comunicată, este aceea că există un risc apreciabil ca exemplarele de femelă să fi fost braconate pentru icre negre și în hârtii la minister când a trebuit să și plătim aceste activități să fi ajuns doar masculii care au fost mai norocoși".
Un raport al fondului Mondial pentru natură arată că în țara noastră a fost înregistrat, în ultimii 7 ani, cel mai mare numar de sturioni braconați.
Tudor Ionescu, specialist Centrul pentru Biodiversitate Acvatică: "Au analizat raportările autorităților și, într-adevăr, România, ținând cont de numărul de cazuri identificate de braconaj la sturioni, suntem peste vecinii noștri, Ucraina sau Bulgaria".
România a investit aproape cinci milioane de euro în proiecte de repopulare a Dunării cu sturioni. În plus, țara noastră s-a alăturat celorlalte state riverane și a instituit prohibiția la sturioni pe termen nedeterminat, începând cu anul 2021.