Peste 700 de hectare de pădure, distruse complet de furtunile din ultimele zile. VIDEO din dronă
Fenomenele meteorologice extreme înregistrate în ultimele zile în mai multe judeţe din vestul ţării au produs pagube semnificative în pădurile proprietatea publică a statului, administrate de Romsilva.
Aproximativ 460.000 de metri cubi, din care 246.000 de metri cubi sunt ”doborâturi în masă”, adică întreaga suprafaţă de pădure a fost afectată, potrivit Romsilva.
La un volum mediu de 300 de metri cubi la hectar, specialiştii Romsilva estimează că peste 700 de hectare de pădure au fost doborâte complet.
Conform Romsilva, datele sunt provizorii, având în vedere că inventarierea arborilor afectaţi este îngreunată de blocarea căilor de acces.
Cele mai mari pagube au fost înregistrate la Direcţia Silvică Bihor, cu aproximativ 200.000 de metri cubi, Direcţia Silvică Arad, cu 85.000 de metri cubi şi Direcţia Silvică Maramureş, cu 70.000 de metri cubi.
Echipe ale Romsilva acţionează în continuare pentru deblocarea căilor de acces şi inventarierea arborilor doborâţi.
”Conform normelor silvice, suprafeţele vor fi refăcute de silvicultori, în cazul doborâturilor în masă, unde distrugerile sunt complete, după obţinerea aprobărilor legale şi după evacuarea lemnului afectat, terenul fiind reîmpădurit în cel mult doi ani”, anunţă Romsilva.
În primul semestru al acestui an, în urma fenomenelor meteorologice extreme au fost afectate alte 82.750,79 de hectare aflate în proprietatea publică a statului, administrate de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva.
Din acestea, 136,4 hectare au fost doborâturi în masă.
Anul trecut, fenomenele meteorologice extreme au afectat, în total, în pădurile de stat administrate de Romsilva, o suprafaţă cumulată de 204.687 de hectare, volumul total de produse accidentale fiind de 1.347,8 mii metri cubi.
Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare de pădure aflate în proprietatea publică a statului şi asigură servicii silvice, pe baze contractuale, pentru încă un milion de hectare aflat în proprietatea unităţilor administrative sau în cea privată.