Riscurile la care va expuneti daca va comandati medicamente de pe internet. Peste jumatate dintre ele sunt contrafacute
Mai mult de 50 la suta dintre medicamentele vandute online sunt contrafacute, conform unor studii efectuate de Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Cei care cumpara din mediul virtual si nu din farmacii sau drogherii risca sa sufere de efecte secundare, complicatii sau reactii alergice.
Mai grav este ca in acest moment oricine poate sa vanda produse farmaceutice pe internet. Acest lucru se va schimba insa dupa ce Camera Deputatilor a aprobat miercuri proiectul de lege care interzice comercializarea medicamentelor in mediul virtual.
Magazinele online sunt mai aproape si nu inchid niciodata, in comparatie cu o farmacie. Insa riscul imbolnavirii este mult mai mare, avand in vedere ca peste 50 la suta dintre produsele scoase la vanzare pe internet sunt contrafacute, sustin initiatorii legii. Datele au fost obtinute in urma unor studii efectuate de Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Tudor Ciuhodaru, deputat UNPR: "Acest comert online al medicamentelor sau asa zise medicamente aduce zeci de pacienti in serviciile de urgenta, cu efecte secundare, complicatii."
Periculos este ca oricine poate vinde medicamente pe internet, pana cand intra legea in vigoare.
Petru Movila, deputat independent: "Sunt foarte multi romani carora, Doamne fereste, le-au ramas medicamente, a decedat cineva sau au luat in plus, iar una doua le urca pe net. Cum se spune, le scot la vanzare fara a garanta in niciun fel calitatea lor."
Proiectul propune ca asemenea site-uri sa fie supravegheate si inchise, iar comerciantii, amendati cu 30 pana la 50 de mii de lei.
Petru Movila, deputat independent: "Statul roman, prin aducerea la suprafata a acestui comert cu medicamente, poate castiga taxe, impozite pentru comertul respectiv."
Totusi, medicamente pe internet vor putea fi vandute, insa doar pe site-urile farmaciilor. Proiectul a fost adoptat cu larga majoritate si merge la seful statului, pentru promulgare.