Tragedia bebelusilor bolnavi a scos parintii in strada la Pitesti. Medicii s-au plans ministrului ca NU au medicamente

×
Codul embed a fost copiat

Tragedia bebelusilor bolnavi a scos lumea in strada. La Pitesti, peste 100 de parinti au cerut lamuriri,in cazul zecilor de sugari, din judetul lor, care s-au simtit rau si au fost internati.

Trei dintre acestia au murit deja, iar oficialii nu sunt capabili sa spuna de la ce li s-a tras. Intre timp, alti doi copii din Arges infectati cu rotavirus au fost adusi in Capitala. "Nu cred ca cineva, se poate pune, in locul parintilor. Dar nu cred ca demisia mea, ar rezolva aceasta problema" - a spus ministrul sanatatii, in fata comisiei parlamentare, care i-a cerut astazi explicatii.

Peste o suta de parinti cu copii lor de mana au iesit in strada in centrul orasului Pitesti. Le-au cerut autoritatilor sa le spuna din ce cauza au murit trei sugari si altii sunt internati in spital. Revoltati, parintii cer demisia responsabililor care nu au reusit sa ia probe si analize la timp si bajbaie de o saptamana fara sa identifice cauza imbolnavirilor.

Tata: “Vrem raspunsuri, am copil de 4 luni si mi-e frica pentru viata lui. Asta cu portocalele … povesti ca doar eu nu le dau asa de mici.”
Mama: “Am venit sa protestam ca imi e frica pentru viata copilului”

In acelasi oras in care au oamenii disperati au iesit in strada, familia Mariei, fetita care s-a stins marti la spitalul Marie Curie vrea sa afle adevarul.

Citește și
gabriel marinescu facebook
Cazul copiilor bolnavi din Arges. Marturia unui tata: Asa arata copilul meu in timp ce autoritatile nu fac nimic
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Bunicul Mariei: “Vrem niste raspunsuri, o sa ne cautam dreptatea”

Maria implinise un an si patru luni in ziua in care inima ei nu a mai batut. Era un copil sanatos si plin de viata si chiar incepuse sa spuna primele cuvinte. Maria a incuput sa se simta rau acum o saptamana si doar la insistentele parintilor, povestesc bunicii, a fost internata la Spitalul de Boli Infectioase din Pitesti. Cand starea fetitei s-a agravat, medicii au decis sa o trimita la bucuresti.

Bunica: “Au zis bine ca vreti la Bucuresti ca acolo umbla cainii cu covrig in coada.”

Ministrul Sanatatii spune ca ancheta nu a fost bine coordonata: “Sunt foarte frustrat ca nu avem rezultate la aceasta ancheta dar nu pot sa oblig pe nimeni sa dea alte rezultate decat realitatea."

Frustrarea nu l-a scutit insa pe ministru de audierea sa in parlament. Comisa de sanatate a vrut sa stie de ce oficialii nu sunt in stare sa depisteze cauza infectiei. Dezbaterile au fost sterile, asa cum au fost si anchetele de pana acum.

Microbiologul Alexandru Rafila: "Problema a fost ca coproculturile s-au efectuat destul de tarziu, probele analizate de colegii de la Pitesti au fost negative, dar examinand elementele, cei mai multi copil au primit antibiotic.”

Ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu: "Putem sa cautam si cauze cum ar fi administrartea de antibiotice pentru culturi negative, dar ne aflam in sitiuatia in care nu identificam agentul patogen. Am urmat toate etapele anchetei."

Calin Potor, deputat PSD: "Pentru acei parinti care astazi nu mai au copii, eu cred ca se impune o demisie.”

Ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu: “Nu cred ca cineva se poate pune in locul acelor parinti. Dar nu cred ca demisia mea rezolva aceasta problema.”

Pana acum, nicio autoritate care a inceput verificarile nu a venit cu vreun raspuns: Directia de Sanatate Publica, Ministerul Sanatatii, Parchetul Arges sau Corpul de Control al premierului.

Care e starea bebelusilor

Marti au fost transportati in Capitala 2 copii cu enteroviroza si cu rotavirus confirmat la solicitarea parintilor. Medicii exclud ca imbolnavirile sa fi survenit in urma unei vaccinari, intrucat doar 3 dintre cei 15 copii care s-au imbolnavit au fost vaccinati in luna ianuarie. Mai mult, directorul DSP Arges spune ca in acest moment nu mai exista niciun element comun intre copiii care s-au imbolnavit, dupa ce analizele de apa si lapte praf au iesit negative.

8 copii se lupta la Spitalul Marie Curie sa invinga o boala care ar rapune si un adult. Efectele sindromului hemolitic uremic pot fi grave si pe termen lung. Desi au anuntat ca niciul dintre bebelusi nu mai e conectat la aparate, medicii se tem de complicatii pentru ca boala e imprevizibila.

In tot acest timp, parintii intreaba disperati din ce cauza au ajuns copilasii lor la spital, dar nimeni nu stie ce sa le spuna.

Mihaela Balgradean, sefa sectiei Nefrologie la Marie Curie: "O cauza foarte posibila se leaga de tot ce inseamna mediul ambiental din judetul respectiv, care e un judet in care foarte multa lume se ocupa de gospodarii, animale, au livezi."

Lavinia Marinescu, mama: "Il hraneam si cu oua si cu lapte dar eu de exemplu ouale le spalam cu sapun si periuta si le fierbeam 12 minute."

Si, de parca boala nu ar fi de ajuns, nu sunt nici medicamente. Medicii au prins curaj si s-au plans ministrului, venit in vizita la copii, ca ar putea sa-i trateze mai bine daca ar primi medicamente care nu se gasesc in Romania.

Mihaela Balgradean, sefa sectiei Nefrologie la Marie Curie: "E vorba de alte tipuri de molecule utilizate si in alte tipuri de boli cum ar fi boli oncologice, boli renale cronice si ar trebui sa se grabeasca si in Romania utilizarea lor la copii.”

Misterul imbolnavirilor nu e lamurit. Probele ies, rind pe rind, negative.

Sorina Hontaru director DSP Arges: "Avem rezultatele de lapte praf de la locuintele copiilor din Stefanesti, Pitesti Alunului si Pitesti Depozitelor si strada Exercitiu, care corespund standardelor. De asemenea, probele de sterilitate recoltate in spitalul de pediatrie sunt normale. In acest moment la noi la DSP analizamfiecare caz in parte de cand s-a nascut si pana in ziua de astazi.”

In lipsa unor explicatii oficiale, multi spun ca in Romania se repeta, la scara redusa, infectia cu E.coli din 2011 din cateva tari europene.

Pornita din Germania, epidemia de E.coli de atunci a cuprins mai multe tari din Europa. Initial, acuzatiile vizau o ferma de castraveti din Spania. Ulterior autoritatile au revenit, sustinand ca de vina ar putea fi germenii de vegetale cultivati intr-o ferma eco din Germania. Apoi au planat suspiciuni asupra semintelor din care cresteau germenii, seminte ce ar fi venit din Egipt. Chiar si asa autoritatile au confirmat ca sursa primara s-ar putea sa nu fie aflata niciodata.
 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Ministrul Sanatatii, despre cazul copiilor bolnavi din Arges:
Ministrul Sanatatii, despre cazul copiilor bolnavi din Arges: "Sunt frustrat ca nu avem rezultate". Care e starea bebelusilor

Autoritatile de la noi bat pasul pe loc de o saptamana in ceea ce priveste cazul bebelusilor cu probleme digestive. Par sa fie depasite de situatie si au cerut ajutorul specialistilor din strainatate.

Cazul copiilor bolnavi din Arges. Marturia unui tata: Asa arata copilul meu in timp ce autoritatile nu fac nimic
Cazul copiilor bolnavi din Arges. Marturia unui tata: Asa arata copilul meu in timp ce autoritatile nu fac nimic

Tatal unuia dintre copiii din Arges, internati cu infectii digestive grave, a povestit pe Facebook chinurile prin care trece fetita lui si a criticat reactia autoritatilor.

Parintii din Arges anunta un protest dupa ce inca un copil a murit. Apa, laptele si portocalele ies de pe lista
Parintii din Arges anunta un protest dupa ce inca un copil a murit. Apa, laptele si portocalele ies de pe lista "suspectilor"

Inca un bebelus a murit si doi sunt in stare grava, sustinuti de aparate in cazul copiilor cu probleme digestive internati la Spitalul Marie Curie din Bucuresti.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.