Peste 30.000 de muncitori din afara Europei vin să lucreze în România. Cum s-a ajuns aici
Firmele se pregătesc să mai aducă în țară 30.000 de lucrători din afara Europei, ca să asigure forța de muncă necesară în construcții, hoteluri și restaurante.
Străinii vor dubla astfel numărul muncitorilor veniți legal în România în acest an. Iar cererea este tot mai mare, pentru că angajatorii nu mai găsesc personal în țară care să ocupe locurile vacante.
Pe un şantier din Braşov lucrează acum peste 200 muncitori din Vietnam şi Sri Lanka. Mulţi au venit în România de doi ani şi deja şi-au prelungit contractele. Inginerii români spun că ar mai avea nevoie de încă 200.
Nicolae Păscăluță, inginer constructor: „Sunt muncitori harnici, îşi văd de treaba lor atâta timp cât sunt coordonaţi şi ştiu exact ce au de făcut. Dificultăţi? Poate ar fi bariera de limbaj. Câteodată aş vrea să mă adresez unui muncitor, să nu fie nevoie să caut inginerul să-l iau pe post de translator.”
Pe lângă salariu, asiaticii au asigurate cazarea, masa şi transportul către şantier. Iar la final de contract primesc un bilet de avion gratuit către casă.
Nyamal Kusumsiri, şef de echipă: „Sunt mulţumiţi aici mai ales că au ocazia să se perfecţioneze în muncă. Asta este meseria lor şi sunt bucuroşi că aici învaţa să o facă mai bine."
Potrivit Ministerului Muncii, străinii care vor veni să lucreze ar reprezenta doar 0,6% din totalul salariaţilor din economie, care număra mai puţin de 5 milioane. Străinii acceptă locuri de muncă pe care românii nu le mai vor, cum sunt cele din hoteluri şi restaurante.
Rodica Tușa, administrator firmă: „Momentan am 16 oameni care vin din Sri Lanka şi urmează să mai aduc, în toate domeniile respectiv cameriste, în recepţie, ospătari, bucătărie."
Fernando a venit din Sri Lanka şi este barman-ospatar. Câştigă 500 de dolari pe lună.
Fernando, angajat din Sri Lanka: „Din banii pe care îi câştig îmi pot permite să îmi cumpăr lucruri, mai trimit bani şi acasă, mai pun deoparte. Visul meu e să călătoresc prin Europa."
Ministerul Muncii atrage atenţia că, în perioada ianuarie - august, 97.000 de locuri de muncă au fost declarate de către angajatori, în mod repetat, vacante. În aceeaşi perioadă a anului trecut cifra era cu o treime mai mică.
Pe lângă faptul că ar acoperi o parte din acest deficit, lucrătorii din afara Europei ar urma să aducă bani şi bugetului de stat. În afara impozitelor, patronii plătesc câte 100 de euro pentru fiecare muncitor, taxa pentru eliberarea avizului de angajare.