Peste 200 de revolutionari s-au intors in Piata Universitatii dupa 25 de ani de la inceputul Revolutiei de la Bucuresti

Revolutie, comemorare

Peste 200 de revolutionari s-au adunat, duminica, in Piata Universitatii pentru a evoca miscarea de strada din urma cu 25 de ani, reprimata cu gloante si arestari, care avea sa reprezinte inceputul Revolutiei de la Bucuresti si caderea regimului comunist.

Evenimentul organizat de Asociatia "21 Decembrie 1989" a inceput la ora 15.30, in Piata Universitatii, si se va incheia luni, la ora 01.00, timp in care vor fi evocate toate momentele care au urmat adunarii populare convocate de Nicolae Ceausescu in 21 decembrie 1989, pentru a condamna manifestatia inceputa la Timisoara.

Oamenii adunati in Piata Universitatii au steaguri si scandeaza "Jos comunismul si "Ole, ole, ole, Ceausescu nu mai e". Cativa dintre acestia sunt imbracati cu costume populare. Pe gardurile care delimiteaza bulevardul au fost puse steaguri si bucati de panza neagra.

Revolutionarii au in program "blocarea Pietei Universitatii", refacerea baricadei de la Intercontinental, "intrarea tancului in baricada", inscriptionarea lozincilor scandate in 21 decembrie 1989, inscriptionarea numelor eroilor cazuti la Revolutie, deschiderea balconului de la Universitate si intonarea imnului national.

Citește și
Revolutia din 1989 tanc
Presa internationala rememoreaza evenimentele din Romania la 25 de ani de la Revolutie
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

De asemenea, va avea loc un concert comemorativ, sustinut de artisti ai baricadei si vor fi marturii ale celor care au participat in 21 decembrie la Revolutie. Ulterior vor fi ridicate la cer 52 de lampioane, in numele eroilor cazuti in 21 decembrie 1989, si vor fi aprinse 1.200 de candele, pentru sufletele eroilor martiri ai Revolutiei, cu care va fi formata "crucea libertatii si adevarului".
Revolutionarii vor depune coroane de flori si vor aprinde lumanari atat la Universitate, cat si la Sala Dalles si Intercontinental.

Pe toata durata desfasurarii evenimentului vor avea loc proiectii cu momentele cele mai importante ale confruntarii dintre demonstranti si fortele de represiune ale regimului comunist, din ziua si noaptea de 21 decembrie 1989.

"Marcam un sfert de veac de la eroicul Decembrie 1989. Martirii libertatii au iesit prea repede parca, din vietile noastre intrand nedrept in ceata istoriei. E timpul sa ne plecam fruntea in fata Ingerilor Revolutiei Romane si sa ii readucem in sufletele noaste", a spus Doru Maries, presedintele Asociatia "21 Decembrie 1989".

Circulatia pe Bulevardul Nicolae Balcescu, intre strada Dem.I. Dobrescu si Piata Universitatii, pe strada Ion Campineanu si strada Batistei este oprita de la ora 15.30 pana luni, la ora 01.00, fara a fi blocata intersectia de la Universitate.

Manifestatia de la Timisoara din 1989 isi gasea ecou la Bucuresti in 21 decembrie, cand la adunarea populara convocata de Nicolae Ceausescu, printre urale si scandari, s-au facut tot mai puternic auzite huiduieli si fluieraturi, miscarea de strada care a urmat fiind reprimata cu gloante si arestari.

In urma cu 25 de ani, la 21 decembrie, dupa ce cu o zi inainte ii etichetase pe cei care protestau la Timisoara ca dusmani ai revolutiei socialiste, Nicolae Ceausescu, dorind sa transmita in toata tara mesajul ca populatia sprijina conducerea de partid si de stat, convoca, in jurul pranzului, o mare adunare populara, in fata sediului Comitetului Central al PCR.

Nicolae Ceausescu vorbea, de la balconul Comitetului Central, despre realizarile "revolutiei socialiste" si ale "societatii socialiste multilateral dezvoltate", in timp ce in strada, multimile adunate trebuiau sa condamne "actele huliganice" de la Timisoara si sa-si exprime solidaritatea cu conducerea PCR.
Printre urale si scandari se faceau insa tot mai puternic auzite huiduieli si fluieraturi.

Miscari bruste venind dintr-o parte a adunarii si zgomotul unor petarde au transformat manifestatia in haos. Multimea a inceput sa fuga spre strazile din apropiere, abandonand steaguri si tablouri ale lui Nicolae Ceausescu si ale Elenei Ceausescu. Cei mai curajosi au incercat sa se faca ascultati: "Nu plecati oameni buni, acum e momentul, hai sa mergem la Intercontinental", se auzea. Tot mai multi strigau: "Jos Ceausescu!", "Jos calaul!", "Jos analfabeta!", "Jos cizmarul!", "Si voi sunteti romani!".

Imaginea lui Ceausescu din acel moment - cu figura schimonosita de mirare si frica, cu buzele incercand fara succes sa articuleze cateva cuvinte si cu mana dreapta ridicata - a fost transmisa in foarte scurt timp la televiziunile din toata lumea. Cu aceasta imagine se intrerupea transmisia in direct a Televiziunii Romane. Dupa o scurta pauza, Televiziunea si-a reluat transmisia, continuand ca si cum nimic deosebit nu s-ar fi intamplat, cu cateva imagini de inchidere grabita a marii adunari populare din Capitala. Ceausescu mai apucase sa anunte suplimentarea cu cateva sute de lei a salariilor, pensiilor si ajutorului social.

In scurt timp, centrul Capitalei, de la Piata Romana pana la Piata Unirii si de la Piata Kogalniceanu pana la Piata Rosetti, se umplea de demonstranti. In fata hotelului Intercontinental, tinerii ingenuncheau si pastrau momente de reculegere pentru Timisoara. In cateva ore, orasul parea pregatit de lupta. Pe de-o parte, manifestantii, neinarmati si neorganizati, unii cu flori in maini, pe care le ofereau soldatilor, pe de alta parte, militari dotati cu casti si scuturi, aliniati pe strazile centrului Capitalei, tanchete, TAB-uri, trupe USLA, civili inarmati.

S-a tras in multime de pe cladiri, din mijlocul manifestantilor, de pe strazile laterale, de pe tanchete. Unii dintre manifestanti au fost impuscati. Manifestantii erau trantiti la pamant de jeturile puternice de apa din masinile pompierilor, iar in masini ale Militiei erau luati demonstranti si dusi la penitenciarul Jilava.

Pentru a rezista ofensivei, demonstrantii incercau sa se organizeze. In fata restaurantului "Dunarea", vizavi de Intercontinental, s-a improvizat o baricada, care a devenit sediul provizoriu al revolutionarilor si tinta de atac a fortelor de represiune. La miezul noptii, cand se dezlantuia cu furie represiunea, baricada era distrusa, iar macaralele o demonteaza bucata cu bucata. Pana dupa ora 3.00, s-a tras intens. Spre dimineata, sangele de pe caldaram era spalat, iar Capitala parea pregatita pentru o zi obisnuita.

Ranitii si mortii au fost transportati mai ales la Institutul de Medicina Legala, Spitalul de Urgenta, Spitalul Coltea si sectia de neurochirurgie a Spitalului Gheorghe Marinescu. Procuratura Generala si Directia Sanitara au interzis autopsierea victimelor decedate. S-a dat ordinul - la fel cum s-a procedat si cu revolutionarii ucisi la Timisoara - de incinerare a cadavrelor, dar acest ordin nu a mai fost executat.

Nicolae Ceausescu, ramas in cladirea Comitetului Central al PCR, era anuntat, in noaptea de 21 spre 22 decembrie, ca miscarea de strada a fost reprimata si zona centrala a Capitalei a fost degajata de manifestanti.

Cateva ore mai tarziu, in 22 decembrie, bucurestenii ieseau din nou in strada, in numar mult mai mare, estimat la cateva zeci de mii, si ocupau piata din fata Comitetului Central al Partidului Comunist, determinandu-l pe Ceausescu sa paraseasca sediul CC cu un elicopter.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
25 de ani de la una dintre cele mai odioase crime ale regimului Ceausescu. 42 de eroi, ucisi, incinerati si aruncati in canal
25 de ani de la una dintre cele mai odioase crime ale regimului Ceausescu. 42 de eroi, ucisi, incinerati si aruncati in canal

Una dintre cele mai odioase crime ale regimului comunist inca apasa greu sufletele celor care de 25 de ani isi plang sotii, mamele, fratii sau copiii ucisi la revolutie.

Presa internationala rememoreaza evenimentele din Romania la 25 de ani de la Revolutie
Presa internationala rememoreaza evenimentele din Romania la 25 de ani de la Revolutie

Presa internationala comemoreaza Revolutia din Romania din decembrie 1989, la 25 de ani de la aceste evenimente, rememorate de reporteri care s-au aflat pe teren la momentul respectiv sau de romani care au participat la proteste, scrie Mediafax.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.