Protestele in cazul gazelor de sist si-au atins scopul. Chevron a suspendat activitatea in zona

×
Codul embed a fost copiat

Protestul de la Pungesti, Vaslui, are joi efectele pe care satenii si le-au dorit cu indarjire: compania Chevron a suspendat activitatea in zona, iar dimineata a retras utilajele.

UPDATE 19:00. Consilierii locali au votat interzicerea exploatarii gazelor de sist, pana pe 24 noiembrie, cand va fi organizat un referendum local. Totusi, cateva zeci de oameni au ramas pe drumul judetean, in zona unde erau programate forajele de teama c firma americana ar putea reveni.

In sprijinul lor, peste o mie de bucuresteni au manifestat aseara pe bulevardele din centrul Capitalei.

Miercuri-noapte, peste 200 de sateni au protestat la Pungesti, iar jandarmii au incercat sa-i disperseze. Zece preoti de la bisericile din zona si protopopul din Barlad i-au imbarbatat pe protestatari.

"Oamenilor le este frica sa nu li se intample cum s-a intamplat unde s-au exploatat gaze de sist, adica s-a contaminat solul, apa si aerul", spune protopopul Barlad.

Citește și
Cutremur
Protest in Izvoarele. Ce spun locuitorii despre cele 250 de cutremure din ultima luna
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Lor s-au alaturat si membri ai galeriei de fotbal FC Vaslui. "Ole, ale, ale...noi nu vrem gaze de sist".

Astazi, compania Chevron a anuntat ca suspenda activitatea in Pungesti. Fiica unui batran de 76 de ani, care a lesinat ieri la protest, spune ca tatal ei a ramas la spital, din cauza unor probleme cardiace.

Acum cateva ore, consilierii locali din comuna au votat in unanimitate interzicerea prospectiunilor si exploatarii gazelor de sist.

Oamenii vor demiterea primarului, aflat de cateva zile in concediu. Si au decis ca pe 24 noiembrie, intr-un referendum local, fiecare satean sa spuna daca este sau nu de acord cu acest tip de exploatare.

Iar pentru protestul de ieri, in urma caruia cinci oameni au ajuns la spital, si altii au avut nevoie de ingrijiri medicale la fata locului, jandarmii au facut astazi precizari.

In Bucuresti, peste o mie de oameni au iesit aseara in strada, solidari cu protestatarii din Vaslui.

Din Piata Universitatii, manifestantii au marsaluit spre Guvern, apoi au trecut pe sub Arcul de Triumf. Nu au lipsit confruntarile cu jandarmii.

Saptamana trecuta, Parlamentul European a votat pentru reguli mai stricte in privinta exploatarii gazelor de sist: trebuie sa se bazeze pe studii serioase, privind efectul asupra mediului, dar si sa tina cont de opinia populatiei din zonele vizate.

UPDATE 15:20 Chevron suspenda activitatea privind explorarea gazelor de sist in Silistea

Potrivit unui comunicat transmis, joi, de reprezentantii Chevron, prioritatea companiei este de a desfasura o activitate "intr-un mod sigur si responsabil fata de mediul inconjurator".

"Chevron poate confirma astazi (n.r. - joi) suspendarea activitatii in Silistea, comuna Pungesti. Prioritatea este sa desfasuram activitati intr-un mod sigur si responsabil fata de mediul inconjurator in conformitate cu acordurile de mediu pe baza carora operam. Chevron isi reitereaza angajamentul de a avea relatii constructive si pozitive cu comunitatile unde isi desfasoara activitatea", se arata in comunicatul citat.

UPDATE 9:31 Peste 100 de persoane din Silistea protesteaza pentru a patra zi consecutiv in perimetrul unde Chevron ar urma sa amplaseze o sonda de explorare a gazelor de sist, iar firma angajata de companie sa amenajeze platforma din zona si-a retras cele 2 utilaje.

Localnicii din Silistea au petrecut noaptea de miercuri spre joi in cortul amenajat in zona unde compania Chevron ar urma sa amplaseze prima sonda de explorare a gazelor de sist, ei spunand ca nu vor renunta la proteste, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Vrem sa vedem ce fac cei de la Bucuresti, sa ia o decizie sa scapam definitiv de Chevron, noi vom rezista in continuare. Am rezista ieri (n.r. - miercuri)cand a fost atat de greu...nu plecam sub nicio forma. Ne mint in continuare si ne gandim sa nu fie din nou vreo capcana asa cum au incercat de cateva ori pana acum", a spus Ioan Gaza, unul dintre protestatari.

In cursul diminetii de joi, societatea angajata de Chevron pentru amenajarea platformei pe care urmeaza sa fie amplasata sonda de explorare a gazelor de sist si-a retras din zona cele doua utilaje - un excavator si un buldozer -, in huiduielile manifestantilor.

Tot joi dimineata, la Silistea, au venit din nou prefectul de Vaslui, Radu Renga, si seful Jandarmeriei Romane, Mircea Olaru, care au inspectat zona, dupa care s-au retras la Primaria Ivanesti, localitate invecinata cu comuna Pungesti, pentru a discuta.

"Drumul judetean a fost deblocat, nimeni nu mai este in pericol, cetatenii au apreciat ca autoritatile au actionat pentru a detensiona situatia. Jandarmeria nu mai are obiectul muncii si nu exista niciun motiv pentru a ramane acolo", a declarat pentru MEDIAFAX prefectul Radu Renga.

La ora transmiterii acestei stiri, traficul pe drumul judetean Vaslui - Garceni se desfasoara cu dificiultate, masinile fiind nevoite sa treaca printre protestatari pentru a ajunge la destinatii.

Aproximativ 500 de persoane din Silistea, judetul Vaslui, au protestat, miercuri, in perimetrul unde compania Chevron ar urma sa amplaseze prima sonda de explorare a gazelor de sist, iar in timpul manifestatiei cinci localnici au lesinat, fiind transportati la Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui, unde au ramas internati.

Miercuri dimineata, in localitatea Silistea au ajuns doua utilaje ale societatii care va amenaja pentru compania Chevron platforma pe care ar urma sa fie amplasata sonda de explorare a gazelor de sist.

In timpul protestului de miercuri, aproximativ 50 de persoane au blocat drumul judetean Vaslui - Garceni, formand un cordon, pentru a impiedica accesul utilajelor in zona de explorare, iar la fata locului a venit si protopopul de Barlad care le-a transmis oamenilor mesaje de incurajare si a cantat "Cu noi este Dumnezeu".

In aceste conditii, jandarmii au intervenit in randul protestatarilor din localitatea Silistea, pentru a elibera soseaua pe care acestia o blocasera, multi dintre manifestanti fiind bruscati si luati pe sus de fortele de ordine.

In zona au fost trimisi peste 200 de jandarmi, inclusiv de la Gruparea Mobila din Bacau, acestia fiind retrasi din dispozitiv miercuri seara.

Miercuri seara, la Silistea s-au aflat prefectul judetului Vaslui, Radu Renga, si seful Inspectoratului General de Jandarmi, Mircea Olaru, care au stat de vorba cu reprezentantii locali ai fortelor de ordine.

Protestele localniclor din Silistea au inceput luni, cand aproximativ 150 de persoane au blocat, partial, drumul judetean ce tranziteaza comuna Pungesti de care apartine satul Silistea. Marti, la proteste au fost prezenti si patru preoti de la bisericile din comuna Pungesti, toti imbracati in straie bisericesti, iar in imediata vecinatate a parcelei detinute de Chevron, oamenii au instalat un cort sub care au dormit pe timpul noptii.

In 3 octombrie, Chevron a obtinut autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, dupa ce compania a primit toate avizele necesare de la autoritatile statului pentru prospectarea solului in perimetrul de la Silistea.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Incidente in fata Guvernului intre protestatarii impotriva exploatarii gazelor de sist si jandarmi
Incidente in fata Guvernului intre protestatarii impotriva exploatarii gazelor de sist si jandarmi

Protestatarii adunati miercuri seara la Universitate au ajuns in Piata Victoriei, unde au avut loc ciocniri cu fortele de ordine, jandarmii formand un cordon pentru a-i impiedica sa inainteze pe Bulevardul Kiseleff.

Protest in Izvoarele. Ce spun locuitorii despre cele 250 de cutremure din ultima luna
Protest in Izvoarele. Ce spun locuitorii despre cele 250 de cutremure din ultima luna

Dupa cele peste 250 de seisme si nicio explicatie concreta, oamenii din Izvoarele, judetul Galati, au protestat astazi in centrul localitatii, sustinuti si de un grup de ecologisti.

Aproximativ 7000 de persoane care se opun proiectului de la Rosia Montana au protestat in Bucuresti
Aproximativ 7000 de persoane care se opun proiectului de la Rosia Montana au protestat in Bucuresti

Aproximativ 7.000 de persoane au plecat din cartierul Militari spre Universitate, in cea de-a sasea duminica de proteste fata de proiectul de exploatare miniera de la Rosia Montana, coloana de manifestanti blocand circulatia pe Bulevardul Iuliu Maniu.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.