Incidente in fata Guvernului intre protestatarii impotriva exploatarii gazelor de sist si jandarmi

×
Codul embed a fost copiat

Protestatarii adunati miercuri seara la Universitate au ajuns in Piata Victoriei, unde au avut loc ciocniri cu fortele de ordine, jandarmii formand un cordon pentru a-i impiedica sa inainteze pe Bulevardul Kiseleff.

UPDATE 21:45

Cei aproximativ 250 de oameni adunati la Universitate pentru a-si exprima sustinerea pentru cei care protesteaza in Vaslui si opozitia fata de exploatarea gazelor de sist, dar si de proiectul de la Rosia Montana, au pornit in mars spre Piata Romana, s-au oprit in fata Ministerului Afacerilor Interne, in Piata Revolutiei, reluandu-si apoi marsul si ajungand in Piata Victoriei.

Acolo, jandarmii au format un cordon pentru a ii impiedica sa inainteze pe Bulevardul Kiseleff, unii dintre protestatri imbrancindu-se si reusind sa treaca de cealalta parte a cordonului.

Dupa scurte ciocniri cu fortele de ordine, protestatrii au inceput sa strige "Fara violenta" si au ramas pe loc, incercuiti de jandarmi.

Citește și
gaze de sist
Raport SUA: Romania are rezerve de gaze de sist echivalente consumului pe 100 de ani
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

In majoritate tineri, protestatarii adunati miercuri seara la Universitate au scandat: "Uniti, salvam toata Romania", "Nu corporatia face legislatia", "Rezist, rezist, gazelor de sist", "Demisia" si "Ultima solutie, inc-o revolutie".

Ei au venit cu steaguri si pancarte cu mesaje impotriva "cianurarii Muntilor Apuseni" si a "distrugerii apei freatice si a subsolului romanesc prin fracturare".

Mai multi protestatari au aratat ca sunt solidari cu oamenii din Vaslui care se opun explorarilor pentru gaze de sist si ca sunt si impotriva proiectului minier de la Rosia Montana.

UPDATE 20:54

Cei aproximativ 250 de oameni adunati la Universitate pentru a-si exprima sustinerea pentru cei care protesteaza in Vaslui si opozitia fata de exploatarea gazelor de sist, dar si de proiectul de la Rosia Montana, continua protestul in Piata Revolutiei, in fata Ministerului Afacerilor Interne.

In majoritate tineri, protestatarii adunati miercuri seara la Universitate au scandat: "Uniti, salvam toata Romania", "Nu corporatia face legislatia", "Rezist, rezist, gazelor de sist", "Demisia" si "Ultima solutie, inc-o revolutie".

UPDATE 20:33

100 DE PROTESTATARI AU BLOCAT TRAFICUL LA CLUJ

Peste 100 de persoane au pornit, miercuri seara, la Cluj-Napoca, intr-un un mars de solidaritate cu satenii din comuna vasluiana Pungesti, blocand traficul rutier in centrul municipiului, pe traseul spre Prefectura, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Protestatarii s-au adunat, miercuri seara, in Piata Unirii din Cluj-Napoca, dupa ora 19.00, avand asupra lor pancarte cu mesaje precum "Refuz, rezist, nu vreau gaze de sist", "Chevron - RMGC = moarte", "Solidaritate cu Pungesti", "Acum ori niciodata, prin Pungesti nu se trece", "Suntem sub asediu".

Ei au scandat "Toate partidele, aceeasi mizerie", "Demisia", "Solidaritate", "Nu plecam", "Noi nu suntem o natiune de sclavi", "A venit Jandarmeria ca sa apere hotia", "Ultima solutie, inca o revolutie", "Pactul de coabitare, da drumul la fracturare", "Ponta si Basescu langa Ceausescu", "Jos Guvernul", "Jos Ponta, jos ca esti un mincinos".

Cornel Valcu, unul dintre protestatari, a declarat ca actiunea din Cluj-Napoca este una "de solidaritate cu satenii din Pungesti si una de protest fata de interventia jandarmilor in acea zona".

Dupa ce au scandat in Piata Unirii, protestatarii au pornit intr-un mars spre Prefectura Cluj, blocand traficul rutier pe Bulevardul Eroilor si in Piata Avram Iancu.

UPDATE 19:40

PESTE 200 DE PROTESTATARI AU BLOCATI PIATA UNIVERSITATII

Aproximativ 200 de persoane protesteaza la aceasta ora in Piata Universitatii din Bucuresti, unde circulatia este blocata, pe ambele sensuri, ale Bulevardului Magheru.

Oamenii au iesit in strada, in semn de sustinere fata de protestul de la Pungesti. Unii au pancarte pe care scrie "Stop abuzurilor, Pungesti, venim" si "Opriti gazele de sist". Protestul a fost anuntat initial pe facebook si a fost initiat de acelasi grup,care protesteaza impotriva proiectului Rosia Montana.
Aproximativ 40 de jandarmi se afla la fata locului.

CLICK AICI PENTRU LIVE VIDEO

protest universitate gaze de sist

UPDATE 19:20

REACTIA CHEVRON IN FATA PROTESTELOR DIN VASLUI SI DE LA UNIVERSITATE

Cu totii se tem ca solul, apa si aerul vor fi poluate si au facut un lant uman in fata utilajelor firmei Chevron, care urmau sa fie duse pe camp, pentru a incepe prospectiunile.

Peste 200 de jandarmi au fost mobilizati si au incercat sa stapaneasca multimea. In ciocnirile dintre cele doua tabere, multor sateni li s-a facut rau, iar 6 dintre ei au ajuns la spital.

Este a treia zi de cand acesti oameni si-au parasit casele si au iesit pe drumul judetean dintre Vaslui si Silistea, in semn de protest fata de explorarea gazelor de sist. Astazi, firma americana Chevron a trimis utilajele, pentru a incepe primele foraje in vederea prospectiunii. Satenii s-au opus, iar jandarmii nu i-au putut determina sa cedeze.

chevron

Mai multor oameni li s-a facut rau. Printre ei, un gospodar de 76 de ani, care a fost resuscitat de medici. Un altul a lesinat si a cazut intr-un sant cu apa. De acolo a fost dus la spital.

Dimineata, pe drumul judetean s-a circulat pe un singur sens, iar la 10 kilometri de protestatari, politistii au facut un filtru si verificau orice masina, ca sa nu transporte arme albe.

Dupa-amiaza, insa, soseaua a fost blocata in intregime de sateni. Oamenii au scris pe bucati de panza lozinci impotriva exploatarii gazelor de sist, si spun ca nu se vor lasa dusi de acolo, cu niciun pret. Alaturi de ei s-a aflat si protopopul de Barlad.

De cateva ori, trupele de ordine au incercat sa sparga cordonul de manifestanti, dar fara succes.

Zeci de sateni au continuat, pana spre seara, sa li se alature protestarilor, si au adus provizii, saci cu paine si bidoane cu apa.

Protestele localnicilor din Silistea au inceput luni, cand aproximativ 150 de persoane au ocupat, partial, drumul judetean ce trece prin Pungesti. In imediata vecinatate a parcelei detinute de Chevron, au instalat un cort in care au dormit pe timpul noptii.

Ca reactie la aceste proteste, firma Chevron a anuntat astazi ca "este la curent cu protestele si doreste sa puna bazele unei relatii constructive si pozitive cu comunitatile unde isi desfasoara activitatea si de a continua dialogul sau cu publicul interesat, comunitatile locale si autoritatile".

In plus, compania a precizat intr-un comunicat ca desfasoara "activitati de explorare intr-un mod sigur si responsabil fata de mediul inconjurator, in conformitate cu acordurile de mediu"

Pe 3 octombrie, Chevron a obtinut autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist în Romania. Compania a primit toate avizele necesare de la autoritatile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Silistea.

UPDATE 17:40

JANDARMII AU INTERVENIT IN FORTA LA VASLUI

proteste vaslui

Jandarmii au intervenit in forta, miercuri dupa-amiaza, in randul protestatarilor din localitatea Silistea, pentru a elibera soseaua pe carte acestia o blocasera, multi dintre manifestanti fiind bruscati si luati pe sus de foretele de ordine.

Celor peste 200 de jandarmi mobilizati inca de miercuri dimineata la Silistea, in judetul Vaslui, unde au loc proteste fata de explorarea gazelor de sist, li s-au alaturat alti 50 pentru a-i ajuta sa elibereze drumul judetean blocat de manifestanti.

Un reprezentant al Jandarmeriei a incercat sa le explice oamenilor ca incalca legea, solicitandu-le sa elibereze zona.

"Este un moment extrem de dificil, dumneavoastra sunteti exponentii incalcarii legii, va rugam sa eliberati zona, facem apel la ratiuni si calm. Blocarea unui drum public este o ilegalitate si vrem sa-l redam circulatiei", a spus reprezentantul Jandarmeriei.

In pofida apelului fortelor de ordine, manifestantii nu au deblocat drumul, intre acestia fiind si copii care s-au asezat pe sosea, astfel incat jandarmii sa nu intervina.

Manifestantii scandeaza "Murim, luptam, Pungestiul il aparam", "Hotii".

La un moment dat, jandarmii au decis sa intervina in forta si s-au folosit de o masina a Ambulantei pentru a-si crea culoar si a-i dispersa pe manifestanti.

In timpul interventiei, mai multi protestatari au fost bruscati si luati pe sus de catre fortele de ordine, care au renuntat insa la folosirea ambulantei, dupa ce unii dintre manifestanti s-au asezat pe jos, in genunchi, in fata fortelor de ordine.

La ora transmiterii acestei stiri, manifestantii se afla fata in fata cu jandarmii, scandand in continuare "Plecati acasa", in timp ce fortele de ordine incearca sa negocieze cu oamenii.

UPDATE
15:00

300 DE OAMENI PROTESTEAZA LA VASLUI

Aproximativ 300 de persoane din Silistea, judetul Vaslui, au initiat un protest, miercuri, pentru a treia zi consecutiv, in perimetrul unde compania Chevron va amplasa prima sonda de explorare a gazelor de sist.

In timpul manifestatiei, doi localnici au lesinat, avand nevoie de ingrijiri medicale, potrivit Mediafax.

Miercuri dimineata, in localitatea Silistea au ajuns doua utilaje ale societatii care va amenaja pentru compania Chevron platforma pe care urmeaza sa fie amplasata sonda de explorare a gazelor de sist.

Acest lucru a creat tensiune in randul localnicilor, care au blocat accesul utilajelor in perimetrul respectiv, formand un scut in fata fortelor de ordine.

La un moment dat, protestatarii au blocat o banda de mers a drumului judetean Vaslui-Garceni, circulatia desfasurandu-se pe un singur fir, alternativ, cu ajutorul jandarmilor care au creat un cordon pe mijlocul soselei.

In zona au fost trimisi peste 200 de jandarmi, inclusiv de la Gruparea Mobila din Bacau, care incearca sa elibereze zona pentru ca societatea sa poata sa lucreze.

Doi protestatari au lesinat, dupa ce s-au simtit rau

De asemenea, la fata locului se afla si doua ambulante, medicii fiind nevoiti sa intervina dupa ce unui batran de 76 de ani, care protesteaza de trei zile, i s-a facut rau.

Acesta a refuzat sa fie transportat la spital. Totodata, alt protestatar a lesinat in timp ce incerca sa sparga cordonul de jandarmi.

Barbatul a cazut intr-un sant cu apa si a fost scos de doi jandarmi, in prezent primind ingrijiri medicale. La ora transmiterii acestei stiri, cei peste 300 de manifestanti au format un cordon intre zona unde ar urma sa fie amplasata platforma pentru Chevron si drumul judetean Vaslui-Garceni.

Protestatarii scandeaza "Jandarmii Romaniei nu deveniti violenti", "Nu va vrem", "Fara violenta", iar cativa localnici s-au asezat pe sosea.

Protestele localniclor din Silistea au inceput luni, cand aproximativ 150 de persoane au blocat, partial, drumul judetean ce tranziteaza comuna Pungesti.

Marti, la proteste au fost prezenti si patru preoti de la bisericile din comuna Pungesti, toti imbracati in straie bisericesti. Protestatarii de la Silistea au montat si un cort improvizat in imediata vecinatate a parcelei detinute de Chevron, sub care au dormit pe timpul noptii o parte dintre manifestanti.

Reprezentantii companiei Chevron si-au retras inca din prima zi de proteste specialistii de pe suprafata de teren detinuta la Silistea, fara ca acestia sa mai revina in zona.

In 3 octombrie, Chevron a obtinut autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, dupa ce compania a primit toate avizele necesare de la autoritatile statului pentru prospectarea solului in perimetrul de la Silistea.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Proteste la Londra, din cauza gazelor de sist. 6 persoane s-au lipit cu super glue de o cladire
Proteste la Londra, din cauza gazelor de sist. 6 persoane s-au lipit cu super glue de o cladire

VIDEO. Protest extrem Anglia, unde sase persoane s-au lipit cu super glue de usile din sticla si de conductele unei cladiri din Londra.

Raport SUA: Romania are rezerve de gaze de sist echivalente consumului pe 100 de ani
Raport SUA: Romania are rezerve de gaze de sist echivalente consumului pe 100 de ani

Romania are rezerve de gaze de sist de 1.444 miliarde de metri cubi, estimeaza Administratia Americana pentru Informatie in Domeniul Energiei (EIA).

Presedintele Traian Basescu s-a intalnit la Chicago cu vicepresedintele companiei Chevron
Presedintele Traian Basescu s-a intalnit la Chicago cu vicepresedintele companiei Chevron

Presedintele Traian Basescu s-a intalnit duminica, la Chicago, cu vicepresedintele companiei americane Chevron, Ian MacDonald, fiind discutat subiectul exploatarilor de gaze de sist.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.