Aproximativ 7000 de persoane care se opun proiectului de la Rosia Montana au protestat in Bucuresti

×
Codul embed a fost copiat

Aproximativ 7.000 de persoane au plecat din cartierul Militari spre Universitate, in cea de-a sasea duminica de proteste fata de proiectul de exploatare miniera de la Rosia Montana, coloana de manifestanti blocand circulatia pe Bulevardul Iuliu Maniu.

Protest a inceput in jurul orei 17.00, pe strada Dezrobirii, in zona statiei de metrou Gorjului din cartierul Militari, de unde manifestantii au plecat in mars pe traseul Bulevardul Iuliu Maniu - Bulevardul Timisoara - strada General Vasile Milea - Soseaua Cotroceni - Bulevardul Gheorghe Marinescu - Bulevardul Eroii Sanitari - Bulevardul Mihail Kogalniceanu - Piata Universitatii.

Aproximativ 7.000 de protestatari fata de proiectul minier de la Rosia Montana au mers in mars timp de aproximativ trei ore, din cartierul Militari pana in Piata Universitatii. Acestia au ocupat Piata Universitatii, circulatia fiind blocata in intersectia de la Universitate. Dupa aproape o ora si jumatate de protest la Universitate, numarul acestora a scazut la aproximativ 200.
Protestatarii au scandat "Rosia Montana nu e de pomana", "Uniti, salvam Rosia Montana" si au avut pancarte pe care scria "Soarta Rosiei Montana = Soarta Romaniei", "Ma voi lega cu lanturi de 24 de karate", "Natura-i viata, cianura-i moarte" si "14 ani de rezistenta arata ca se poate. Continuam impreuna si castigam".

In timpul marsului nu au fost inregistrate incidente. Protestatarii au mers pe strada, dar si pe trotuare, circulatia fiind blocata pe traseul marsului.

In zona fantanii de la Universitate erau, in momentul in care au ajuns participantii la mars, aproximativ o suta de persoane, acestia fiind dintre cei care au protestat anterior la sediul DNA. Acestia au afisat pancarte cu mesaje adresate procurorului general al Romaniei, ministrului Justitiei, dar si premierului Victor Ponta: "Nitu, pe noi nu ne-ai pacalit vreodata", "Cazanciuc, justitia nu-i mosia ta", "Ponta, seful DNA?", "Jos labele de pe justitie".

Citește și
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

La Universitate, in fata Teatrului National au protestat si cateva persoane care se opun eutanasierii cainilor maidanezi, reglementata prin legea promulgata in 25 septembrie.

Proteste similare au fost organizate in mai multe orase din tara, printre care Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Iasi, Craiova, Suceava, Buzau, Constanta, Timisoara, Sibiu, Targu Mures si Brasov. De asemenea, au fost anuntate proteste si la Budapesta, Londra, Los Angeles, Washington, Berlin, Amsterdam, Milano, Praga, Paris, Toronto, Viena, Barcelona si Bruxelles.

Manifestantii cer retragerea proiectului de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, anularea contractului cu Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatarilor cu cianuri in Romania, introducerea zonei Rosia Montana in patrimoniul UNESCO si demiterea celor patru initiatori ai proiectului de lege.
Din 1 septembrie, in centrul Capitalei si in mai multe orase din tara au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Rosia Montana.

In 29 septembrie, peste 2.000 de persoane au plecat in mars de la metrou Titan spre Universitate, pe traseul bd. Nicolae Grigorescu - bd. Camil Ressu - Dristor - bd. Mihai Bravu - str. Dristorului - str. Delea Noua - Calea Calarasilor - bd. Corneliu Coposu - bd. I. C. Bratianu.

In 22 septembrie, aproximativ 15.000 de persoane au participat la marsul de protest fata de exploatarea miniera de la Rosia Montana, acesti mergand de la Universitate, pe Bulevardul Carol, Bulevardul Pache Protopopescu, Soseaua Iancului, Soseaua Pantelimon, Bulevardul Ferdinand, de unde au revenit in Piata Universitatii, pe care au ocupat-o timp de cateva ore.

In 15 septembrie, aproximativ 15.000 de oameni au participat la marsul din capitala, care s-a desfasurat pe traseul Universitate, Unirii, Timpuri Noi, Mihai Bravu si Tineretului, de unde au revenit in Piata Universitatii.

In timpul manifestarilor din Capitala, protestatarii au blocat, in timpul noptii, Bulevardul Regina Elisabeta si alte artere importante, dar si toata Piata Universitatii. De asemenea, ei au protestat la sediul Guvernului, al Parlamentului si cel al Televiziunii Romane.

Protestele au inceput dupa ce Guvernul a aprobat, in 27 august, proiectul de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, documentul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere.

Proiectul este analizat in prezent de Comisia parlamentara speciala, la care sunt audiati reprezentanti ai mai multor institutii. In 10 octombrie este programata la Comisie o intalnire cu experti pro si contra proiectului Rosia Montana, care isi vor exprima punctul de vedere. Audierile din Comisie se vor incheia in 11 octombrie, cu dezbateri la care vor participa reprezentanti ai societatii civile, care sunt pro si contra proiectului Rosia Montana, inclusiv sindicate si reprezentanti ai Pietei Universitatii. Membrii Comisiei vor incepe apoi dezbaterea pe articole a proiectului de lege propus de Guvern, prilej cu care vor fi discutate toate amendamentele propuse pana la acea data.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Îngrijitoare de la o grădiniţă din Cugir, care a cerut unei fetiţe să nu fie obraznică, lovită cu pumnul în faţă de o mămică
Îngrijitoare de la o grădiniţă din Cugir, care a cerut unei fetiţe să nu fie obraznică, lovită cu pumnul în faţă de o mămică

O îngrijitoare de la o grădiniţă din Cugir a fost lovită cu pumnul în faţă de către o mămică, femeia care a agresat-o fiind nemulţumită că îngrijitoarea i-a cerut fiicei ei să nu fie obraznică.

Reacția lui Clotilde Armand la decizia de trimitere în judecată: „Un caz penibil cu acuzații ridicole”
Reacția lui Clotilde Armand la decizia de trimitere în judecată: „Un caz penibil cu acuzații ridicole”

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a declarat că trimiterea sa în judecată pentru comiterea infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane reprezintă un „caz penibil”.

 

Percheziţii ale Parchetului European în Brăila. Fraudă de o jumătate de milion de euro produsă de un funcţionar
Percheziţii ale Parchetului European în Brăila. Fraudă de o jumătate de milion de euro produsă de un funcţionar

Parchetul European efectuează joi percheziţii în mai multe locaţii din judeţul Brăila, în cadrul unei anchete privind o fraudă de peste o jumătate de milion de euro cu fonduri pentru agricultură, produsă de un funcţionar şi familia sa.

 

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuză de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Parchetul General anunţă continuarea urmăririi penale în Dosarul Mineriadei faţă de Petre Roman și mai multe persoane
Parchetul General anunţă continuarea urmăririi penale în Dosarul Mineriadei faţă de Petre Roman și mai multe persoane

Parchetul General anunţă, joi, continuarea urmării penale în Dosarul Mineriadei faţă de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cosma şi generalii Vasile Dobrinoiu şi Petre Peter.