Peste 100 de copii au murit în incendii în ultimii ani. Avertismentul pompierilor
Odată cu sezonul rece cresc şi numărul incendiilor din locuinţe, iar pompierii le trag atenţia celor care se încălzesc cu sobe, centrale sau dispozitive electrice să îşi verifice instalaţiile.
Când plecaţi de acasă nu lăsaţi sursele de foc nesupravegheate, mai ales dacă sunt copii în locuinţă. Pompierii au numărat în ultimii 8 ani 370 de copii care au fost victime ale incendiilor de locuinţe, dintre care 102 nu au putut fi salvaţi. Cei mai mulţi dintre aceştia erau în zona rurală şi au fot lăsaţi singuri în casă.
Aproape toate incendiile s-au declanşat pentru că sobele sau instalaţiile electrice nu au fost exploatate corect. Există şi o serie de sfaturi pe care pompierii le transmit acum la începutul sezonului rece, între acestea:
Verificaţi coşurile şi burlanele de fum să fie curăţate iar gazele periculaose să nu intre în casă. Verificaţi instalaţia electrică şi cablurile de alimentare să nu se supraîncălzească şi să nu facă scurt circuit.
Aveţi grijă în preajma sobelor să nu existe materiale uşor inflamabile şi încercaţi să preveniţi căderea jarului în locuinţă.
În cazul centralelor pe gaz, verificaţi starea detectoarelor de fum şi gaze acestea sunt de regulă legate la o siguranţă care taie alimentarea cu gaz în caz de pericol, aşa că e important să funcţioneze corespunzător.
Dar cel mai important, nu lăsaţi copiii singuri în casă pentru că, în cele mai multe situaţii, micuţii nu pot aprecia corect pericolele din jur şi le lipseşte puterea de a se salva din calea focului, potrivit pompierilor.