Peste 1.000 de animale care au fost puse în pericol de stăpânii lor au fost salvate de polițiști, într-un singur an
Într-un singur an, polițiștii au salvat peste o mie de animale puse în pericol chiar de stăpânii lor. În cele mai multe situații, autoritățile au reacționat după ce în mediul online au apărut videoclipuri cu vietăți maltratate.
Ulterior, au fost deschise sute de doare penale, inclusiv pe numele celor care şi-au supus câinii unor intervenţii chirurgicale în scop estetic.
Doar în curtea unui bărbat din Giurgiu poliţiştii au descoperit 145 de câni şi trei cai. Erau în pericol, răniți, schingiuiti şi plini de paraziți, potrivit polițiștilor care i-au luat de acolo. Cazul nu este însă singular.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Comisar-șef Dan Radu, Directorul Direcției pentru Protecția Animalelor: "Într-un an de zile au fost emise 307 ordine de plasare. Practic, în acest fel fiind salvate şi plasate în adăpost 1.200 de animale. Faţă de 16 persoane au fost luate măsuri preventive, fie că vorbim despre reţineri pentru 24 de ore, arestări sau control judiciar. Avem cel puţin un caz în care o persoană a fost condamnată".
În Neamţ, un cal a murit după ce stăpânul său a înfipt un topor în el și i-a drumul pe stradă iar in Ilfov un barbat a fost reţinut după ce i-a dat foc armăsarului şi l-a pus să tragă o căruţă grea plină cu lemne.
Vizaţi de dosare penale sunt însă şi cei care, din motive pur estetice, îşi supun câinii la intervenţii chirurgicale.
Comisar-șef Dan Radu, Directorul Direcției pentru Protecția Animalelor: "Anumiţi deţinători de animale au optat fie pentru cuparea urechilor fie pentru codotomii, aceste intervenţii chirurgicale fiind interzise prin lege. Atragem atenţia că acest lucru constituie infracţiune, se pedepseşte cu închisoarea de la trei luni la un an sau amendă şi pe lângă acest aspect, instanţa poate dispune şi confiscarea animalelor".
Din păcate, numărul cazurilor cercetate de Poliţia Animalelor crește de la an la an. În 2021, numărul sancţiunilor a crescut cu 85% faţă de anul anterior.