Gardurile virtuale montate pe DN1 au redus numărul accidentelor cu animale lovite sau omorâte a scăzut drastic
Dispozitivele care descurajează animalele sălbatice să pătrundă pe șosele pe timpul nopții își dovedesc utilitatea.
Primele garduri virtuale au fost montate în urmă cu doi ani pe DN1, în județul Brașov. De atunci numărul accidentelor cu viețuitoare lovite sau omorâte a scăzut drastic. Acum, în cadrul proiectului, sunt amplasate și alte dispozitive de acest tip, în special în zone cu sălbăticiuni de talie mare.
Dispozitivele performante care emit semnale zgomotoase și luminoase îndată ce un animal de dimensiuni relativ mari trece pe-acolo reușesc să alunge sălbăticiunile din drumul intens circulat de la Timișul de Jos, judeţul Braşov.
Ionuț Clinciu, inginer silvic: „Gardul virtual funcționează pe timpul nopții, este alcătuit dintr-o baterie care se încarcă pe timpul zilei printr-un panou solar. Are doi senzori care sesizează farurile mașinilor pe timpul nopții, două leduri galben și albastru care avertizează luminos fauna de interes cinegetic.”
Orice animal mai mare decât o pisică activează sistemul, spun specialisștii.
În acest fel au fost salvate zeci de animale sălbatice, dar totodată au fost evitate și accidentele provocate de animalele ivite brusc în fața mașinilor.
Înainte ca sistemul să fie montat, numeroşi urşi, lupi, căprioare sau mistreţi au fost accidentaţi de maşini, mai ales pe timpul nopţii.
Mihai Fedorca, Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare în Silvicultură: „În urmă cu aproape doi ani a fost instalat primul gard virtual din România, într-o zonă în care am avut f multe incidente și accidente cu specii de faună sălbatică.”
Acum sunt montate astfel de garduri virtuale pentru siguranţa circulaţiei şi în zona Perşani, tot pe DN1, în județul Brașov.
Mihai Fedorca, Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare în Silvicultură: „De-o parte și de alta avem pădure așa că animalele preferă să treacă prin aceste zone fiindcă pădurea le oferă un adăpost 02.01 o să montăm același tip de gard pe o distanță de 2 km și sperăm să reducem accidentele până aproape de zero.”
În țări precum Austria, Canada sau Australia, gardurile virtuale au fost montate de ani buni și și-au dovedit eficiența.