Mistreții fac ravagii în Bistrița Năsăud. La cât se ridică pagubele
În timp în România sunt peste 600 de focare de pestă porcină, iar autorităţile au sacrificat zeci de mii de animale, în Bistriţa Năsăud mistreţii fac ravagii.
Într-o comună din judeţ au distrus culturile de cartofi şi porumb. Disperaţi agricultorii spun că nu vor mai produce furaje, ci vor fi nevoiţi să le cumpere din alte ţări.
Cei mai afectaţi sunt sătenii din localităţile Blăjenii de Sus şi Cailă unde animalele s-au apropiat de case şi au stricat grădinile.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sălbăticiunile i-au mâncat unui om floarea soarelui de pe două hectare. I se întâmplă asta pentru al 5-lea an consecutiv.
Ioan Telcian - agricultor: "Noi aici avem investiţie pe 2 hectare de floarea soarelui undeva la 5000 de lei, cam aşa. Normal, mistreţii dacă ar avea mâncare în pădure, ei floarea soarelui nu consumă, dar neavând de mâncare. Încet, încet o să renunţăm la lucrul terenului pentru faptul că investim şi nu scoatem nimic".
Doar cei care deţin suprafeţe agricole mai mici şi-au permis să îşi împrejmuiască proprietatea şi astfel au scăpat de atacuri.
Localnic: "Primul an am rămas fără el şi de atunci tot îl îngrădim. Şi cartofii după casă sunt îngrădiţi. Dacă deschizi poarta la grădină în fund nu ia nimeni nici o măsura".
Cei de la Gardă Forestieră spun că asemenea situaţii sunt des întâlnite, însă foarte puţini primesc despăgubiri pentru că nu îşi protejează culturile.
Daniel Pop - şef Serviciu Garda Forestieră Bistriţa Năsăud: "Din păcate avem foarte multe pagube la nivelul judeţului, media ajunge la peste 150 de solicitări pe an, cu pagube de ordinul 4-5 miliarde vechi pe an".
Doar dacă se dovedeşte că vânătorii nu şi-au îndeplinit obligaţiile şi nu au ţinut animalele la distanţă oamenii îşi vor recupera banii.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, agricultura, porumb, pesta porcina, mistreti,
Dată publicare:
20-08-2018 16:13