Peskov: Rusia nu poate face nimic pentru a ajuta cu reparaţiile urgente necesare echipamentului defect al Nord Stream 1
Rusia nu poate face nimic pentru a ajuta cu reparaţiile urgente necesare echipamentului defect al Nord Stream 1, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, după scăderile suplimentare ale producţiei şi exporturilor Gazprom.
Săptămâna trecută, Rusia a redus aprovizionarea cu gaze prin Nord Stream 1, principala sa conductă de gaze către Europa, la doar 20% din capacitate, spunând că o turbină trimisă în Canada pentru întreţinere nu a fost returnată şi că alte echipamente au nevoie de reparaţii, transmite Reuters.
Acest lucru a semnalat o agravare a uneri dispute în care Moscova a citat problemele cu turbinele drept motiv pentru întreruperea furnizării de gaze prin conducta Nord Stream 1.
„Există defecţiuni care necesită reparaţii urgente şi există anumite dificultăţi artificiale care au fost cauzate de sancţiuni. Această situaţie are nevoie de o remediere şi Rusia are puţină capacitate de a ajuta aici”, a spus Peskov.
Producătorul german Siemens Energy a declarat că nu a avut acces la turbinele de pe amplasament şi nu a primit niciun raport de daune de la Gazprom şi, prin urmare, a trebuit să presupună că turbinele funcţionează normal.
Gazele provenite din Rusia au acoperit aproximativ 40% din nevoile europene înainte ca Rusia să trimită trupe în Ucraina, în februarie, în ceea ce spunea că este o „operaţie militară specială”.
În conformitate cu sancţiunile occidentale ample împotriva Moscovei, UE încearcă să-şi reducă dependenţa de energia rusă.
Conducta Nord Stream 1, cândva un simbol al cooperării energetice dintre cea mai mare economie a Europei, Germania, şi Rusia, se numără printre câteva rute care transportă gazul rusesc în Europa.
O altă rută majoră este conducta Yamal-Europa, care funcţionează în regim invers pentru a transporta gaze din Germania în Polonia, iar exporturile prin Ucraina sunt, de asemenea, la niveluri reduse după ce Kievul a închis unul dintre cele două puncte de trecere din Rusia pe fondul conflictului militar.
Ca urmare, producţia de gaze a Gazprom a scăzut cu 12%, până la 262,4 miliarde de metri cubi, din ianuarie până în iulie, iar exporturile către ţările din afara CSI au scăzut cu 35%, până la 75,3 miliarde metri cubi faţă de aceeaşi perioadă de acum un an, a declarat separat compania rusă, luni
Luna trecută, producţia Gazprom a fost cu 35,8% mai mică în termeni anuali, comparativ cu o scădere de 30,4% în luna precedentă, a declarat Evgheni Suvorov, economist la CentroCreditBank, pe canalul său Telegram MMI, iar exporturile au scăzut cu 58,4%, peste declinul din iunie, de 49,7%.
„Rusia nu ar putea compensa pierderea pieţei europene aprovizionând China”, a spus Suvorov, adăugând că Gazprom a livrat anul trecut 10,4 miliarde de metri cubi de gaze în China.
Luni, Gazprom a declarat că livrările către China prin conducta Power of Siberia au crescut cu 61%, fără a furniza cifre.