Cel puțin trei oameni au murit, după ce rușii au atacat un microbuz care evacua civili din orașul Herson

×
Codul embed a fost copiat

Cel puțin trei oameni au murit, marți dimineață, după ce rușii au atacat un microbuz care evacua civili din orașul Herson.

 

Cel puțin trei oameni au murit, după ce rușii au atacat un microbuz care evacua civili din orașul Herson

Forțele Moscovei încearcă să-și consolideze pozițiile în zonele ocupate din sud și mută unități pe frontul din Herson, în condițiile în care ucrainenii au eliberat deja 46 de localități în regiune.

Pe de altă parte, procurorul general de la Kiev anunță că experții internaționali consultați sunt și ei de părere că prizonierii de război ucraineni au fost uciși cu arme termobarice, nu cu rachete lansate cu sisteme Himers, cum susțîn rușii.

Responsabilii auto-proclamatei Republici Populare Donețk au dat publicității imagini dintr-un spital unde, spun ei, sunt îngrijiți prizonieri ucraineni răniți în atacul de joia trecută asupra închisorii din Olenivka.

Citește și
himars, rachete
Război în Ucraina, ziua 159. SUA urmează să trimită Ucrainei armament suplimentar în valoare de 550 de milioane de dolari
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Mihail Yurenko, chirurg senior: Ambulanța a adus șapte prizonieri ucraineni de război. Am oferit ajutor chirurgical complex tuturor pacienților. Toți sunt în stare gravă”.

Nu se poate ști, însă unde și când s-a făcut filmarea, și nici dacă răniții au fost forțați să spună ceva anume.

Igor, prizonier ucrainean rănit: Era noapte și dormeam, când parcă a zburat ceva șuierând. Foc, praf, ceață, cioburi peste tot”.

Localnic:Bombardamentul a început aproximativ la miezul nopții, în Olenivka, unde eram și noi. Bombardamentul era puternic, Totul a început să ardă și noi am încercat să ieșim de acolo”.

Ucraineni susțin că ruşii ar fi fost folosit arme termobarice ca să șteargă urmele torturilor

O singură baracă pare să fi fost distrusă, iar oficialii ucraineni susțin că ruşii ar fi fost folosit arme termobarice ca să șteargă urmele torturilor, să se răzbune pe combatanții Azov și să pună sub semnul întrebării livrările de arme occidentale. Ca de obicei, însă s-a obținut efectul contrar. Washingtonul a confirmat un al 17-lea ajutor militar pentru Ucraina.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate: Anunțăm un nou pachet de asistență de securitate în valoare de 550 de milioane de dolari, care include muniții pentru sistemele de rachete cu mobilitate avansată, cunoscute drept Himars, precum și cartușe de 155 de mm pentru sistemele de artilerie de 155 de mm, care au fost deja furnizate Ucrainei”.

Rezistența ucraineană din Herson pregăteste terenul pentru contra-ofensiva plănuită de Kiev

Între timp, rezistența ucraineană din Herson pregăteste terenul pentru contra-ofensiva plănuită de Kiev. S-au înmulțit atacurile împotriva colaboratorilor și a oficialilor ruși. În aceste imagini se observă o ambuscadă a ucrainenilor asupra unui convoi rusesc. După bombardamentele ucrainene care au scos din uz podul Antonovsky, rușii au adus un bac pentru traversarea Niprului. Oficial, e folosit doar de civili.

Localnic: Măcar așa putem și noi să călătorim și să transportăm bunuri”.

Neoficial, ucrainenii spun că rușii folosesc civilii pe post de scuturi vii, în speranța că artileria ucraineană nu va ținti bacul.

Dimitri Butry, guvernatorul regiunii Herson:Lucrurile nu sunt așa cum le arată (la televiziunea rusă), că ar fi doar autoturisme civile. (Rușii) încearcă să transporte și vehicule militare. Trimit în mod deliberat autoturisme civile pe bac”.

16 vase așteaptă să plece din portul Odesa

Între timp, după plecarea din Odesa a primei nave cu cereale către Liban, alte 16 vase așteaptă să ridice ancora.

Antonio Guterres, secretarul general al ONU: Nava cargo Razoni este încărcată cu două produse greu de găsit: porumb și speranță. Speranță pentru milioane de oameni din toată lumea, care depind de transporturile din porturile ucrainene ca să-și hrănească familiile. Plecarea navei e primul rezultat concret al inițiativei Cereale la Marea Neagră”.

Matthew Hollingworth, coordonator de urgență World Food Program în Ucraina:Ucraina a hrănit 400 de milioane de oameni anul trecut prin exporturi alimentare. E una dintre țările vitale ale lumii și trebuie să garantăm continuarea exporturilor”.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Acum, totul depinde de implementarea parametrilor de securitate ai inițiativei. Asta e responsabilitatea partenerilor, în principal Națiunile Unite și Turcia. Nu putem să ne facem iluzii că Rusia pur și simplu se va abține să nu afecteze exporturile ucrainene”.

Într-adevăr, în portul Nikolaev, situat nu departe de Odesa, în doar două nopți au căzut aproape 100 de rachete.

Alex Rossi, corespondent Sky: Chiar în timp ce prima nava era pregătită de plecare din Odesa, Rusia ataca ținte în numeroase puncte ale Ucrainei. Acesta a fost un spital, situat la doar două ore distanță de portul Odesa. A fost lovit de o rachetă imensă. Nu există deloc încredere între Rusia și Ucraina și temerea e ca nu cumva acordul să pice rapid”.

 

 


 

Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 160. Mărturii din infernul de la închisoarea Olenivka

Nord Stream 1
Peskov: Rusia nu poate face nimic pentru a ajuta cu reparaţiile urgente necesare echipamentului defect al Nord Stream 1

Rusia nu poate face nimic pentru a ajuta cu reparaţiile urgente necesare echipamentului defect al Nord Stream 1, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, după scăderile suplimentare ale producţiei şi exporturilor Gazprom.

John Kirby
Washingtonul va trimite noi arme Ucrainei în valoare de 550 milioane de dolari

Statele Unite au anunţat luni că vor trimite noi arme forţelor ucrainene care luptă împotriva invaziei ruse, în valoare de 550 milioane de dolari, inclusiv muniţie pentru lansatoarele de rachete care sunt din ce în ce mai importante în luptă.

ucraina rusia
Ucraina investighează 752 de cazuri de trădare

Serviciul de securitate de stat al Ucrainei a anunţat că investighează 752 de cazuri de trădare şi colaborare, relatează The Guardian.

 

Yevhen Fedorov
Un bărbat din Ucraina ar fi agresat-o sexual pe fata unor alţi ucraineni, la Bucureşti. Acum e dat în urmărire internațională

Un ucrainean, refugiat în România, acuzat că ar fi violat o fetiță în București, a fost dat în urmărire internațională de polițiștii de la noi. Magistrații au emis pe numele lui un mandat de arestare pentru 30 de zile, însă bărbatul este de negăsit.

autobuz
Trei persoane au fost ucise într-un bombardament rusesc în timp ce erau evacuate din Herson cu un microbuz

Trei persoane au fost ucise într-un bombardament rusesc în timp ce erau evacuate din Herson cu un microbuz, a anunţat armata ucraineană, relatează The Guardian.

Cereale Ucraina
Primul transport de cereale din Ucraina de la începutul invaziei ruse suferă întârzieri din cauza vremii nefavorabile

Prima navă încărcată cu cereale care a părăsit Ucraina de la începutul invaziei ruse suferă întârzieri din cauza vremii nefavorabile, potrivit Centrului Comun de Coordonare (JCC) din Istanbul, relatează CNN.

Nava cu cereale
Turcia se aşteaptă ca zilnic o navă să plece din porturile ucrainene de la Marea Neagră

Turcia se aşteaptă ca zilnic o navă încărcată cu cereale să plece din porturile ucrainene de la Marea Neagră, atâta timp cât va fi valabil acordul cu privire la „coridoarele securizate”.

mariupol - 7
Cinci luptători străini vor fi judecaţi în aşa-numita Republică Populară Doneţk, sub acuzaţia că sunt mercenari

Cinci luptători străini care s-au alăturat Ucrainei în apărarea oraşului portuar Mariupol vor fi judecaţi în cadrul unui proces aşa-numita Republică Populară Doneţk (RPD), sub acuzaţia că sunt mercenari, relatează CNN.

Moskva
Ucraina: Flota rusă din Marea Neagră, slăbită de cel mai recent atac, potrivit Londrei

Serviciile de informaţii militare britanice au anunţat marţi că un atac asupra cartierului general de la Sevastopol al Flotei ruse din Marea Neagră este cel mai recent element din seria de obstacole întâmpinate de Rusia.

azov
Curtea Supremă a Rusiei desemnează Regimentul Azov drept grup „terorist”

Curtea Supremă a Rusiei a desemnat, marţi, Regimentul Azov din Ucraina drept grup terorist, a declarat un corespondent Reuters.

 

Dmitri Peskov
Rusia avertizează SUA cu privire la negocierile nucleare. „Va avea cel mai negativ impact asupra securităţii mondiale”

Rusia a avertizat Statele Unite marți că timpul se scurge în ceea ce priveşte negocierile pentru înlocuirea tratatului de reducere a armelor nucleare New START.

dmitri medvedev
Medvedev acuză „piratarea” contului său de socializare, după o postare legată de suveranitatea fostelor republici sovietice

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, un obişnuit al unor declaraţii cu vitriol pe reţele de socializare, anunţă marţi că unul dintre conturi i-a fost piratat.

Zaharova Rusia
Maria Zaharova avertizează SUA. Ce ar putea urma dacă Rusia va fi declarată „sponsor al terorismului” de către Washington

Catalogarea Rusiei de către Washington ca „sponsor al terorismului” ar putea conduce la ruperea relaţiilor diplomatice cu Statele Unite, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus Maria Zaharova.

Oficial: Rusia a furat cel puțin 400.000 de tone de cereale din Ucraina, după invazie
Prima navă cu cereale ucrainene a ajuns la Istanbul după ce exporturile au fost blocate de la începutul războiului

Prima încărcătură autorizată de cereale ucrainene de la începutul războiului, pe 24 februarie, a ajuns marţi seară la Istanbul.

spital
Liderii republicii Donețk au făcut publice imagini dintr-un spital cu prizonieri ucraineni

Rusia a acuzat pentru prima oară Statele Unite de implicare directă în războiul din Ucraina.

Război în Ucraina, ziua 160. Mărturii din infernul de la închisoarea Olenivka

Nord Stream 1
Peskov: Rusia nu poate face nimic pentru a ajuta cu reparaţiile urgente necesare echipamentului defect al Nord Stream 1

Rusia nu poate face nimic pentru a ajuta cu reparaţiile urgente necesare echipamentului defect al Nord Stream 1, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, după scăderile suplimentare ale producţiei şi exporturilor Gazprom.

John Kirby
Washingtonul va trimite noi arme Ucrainei în valoare de 550 milioane de dolari

Statele Unite au anunţat luni că vor trimite noi arme forţelor ucrainene care luptă împotriva invaziei ruse, în valoare de 550 milioane de dolari, inclusiv muniţie pentru lansatoarele de rachete care sunt din ce în ce mai importante în luptă.

ucraina rusia
Ucraina investighează 752 de cazuri de trădare

Serviciul de securitate de stat al Ucrainei a anunţat că investighează 752 de cazuri de trădare şi colaborare, relatează The Guardian.

 

Yevhen Fedorov
Un bărbat din Ucraina ar fi agresat-o sexual pe fata unor alţi ucraineni, la Bucureşti. Acum e dat în urmărire internațională

Un ucrainean, refugiat în România, acuzat că ar fi violat o fetiță în București, a fost dat în urmărire internațională de polițiștii de la noi. Magistrații au emis pe numele lui un mandat de arestare pentru 30 de zile, însă bărbatul este de negăsit.

autobuz
Trei persoane au fost ucise într-un bombardament rusesc în timp ce erau evacuate din Herson cu un microbuz

Trei persoane au fost ucise într-un bombardament rusesc în timp ce erau evacuate din Herson cu un microbuz, a anunţat armata ucraineană, relatează The Guardian.

Cereale Ucraina
Primul transport de cereale din Ucraina de la începutul invaziei ruse suferă întârzieri din cauza vremii nefavorabile

Prima navă încărcată cu cereale care a părăsit Ucraina de la începutul invaziei ruse suferă întârzieri din cauza vremii nefavorabile, potrivit Centrului Comun de Coordonare (JCC) din Istanbul, relatează CNN.

Nava cu cereale
Turcia se aşteaptă ca zilnic o navă să plece din porturile ucrainene de la Marea Neagră

Turcia se aşteaptă ca zilnic o navă încărcată cu cereale să plece din porturile ucrainene de la Marea Neagră, atâta timp cât va fi valabil acordul cu privire la „coridoarele securizate”.

mariupol - 7
Cinci luptători străini vor fi judecaţi în aşa-numita Republică Populară Doneţk, sub acuzaţia că sunt mercenari

Cinci luptători străini care s-au alăturat Ucrainei în apărarea oraşului portuar Mariupol vor fi judecaţi în cadrul unui proces aşa-numita Republică Populară Doneţk (RPD), sub acuzaţia că sunt mercenari, relatează CNN.

Moskva
Ucraina: Flota rusă din Marea Neagră, slăbită de cel mai recent atac, potrivit Londrei

Serviciile de informaţii militare britanice au anunţat marţi că un atac asupra cartierului general de la Sevastopol al Flotei ruse din Marea Neagră este cel mai recent element din seria de obstacole întâmpinate de Rusia.

azov
Curtea Supremă a Rusiei desemnează Regimentul Azov drept grup „terorist”

Curtea Supremă a Rusiei a desemnat, marţi, Regimentul Azov din Ucraina drept grup terorist, a declarat un corespondent Reuters.

 

Dmitri Peskov
Rusia avertizează SUA cu privire la negocierile nucleare. „Va avea cel mai negativ impact asupra securităţii mondiale”

Rusia a avertizat Statele Unite marți că timpul se scurge în ceea ce priveşte negocierile pentru înlocuirea tratatului de reducere a armelor nucleare New START.

dmitri medvedev
Medvedev acuză „piratarea” contului său de socializare, după o postare legată de suveranitatea fostelor republici sovietice

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, un obişnuit al unor declaraţii cu vitriol pe reţele de socializare, anunţă marţi că unul dintre conturi i-a fost piratat.

Zaharova Rusia
Maria Zaharova avertizează SUA. Ce ar putea urma dacă Rusia va fi declarată „sponsor al terorismului” de către Washington

Catalogarea Rusiei de către Washington ca „sponsor al terorismului” ar putea conduce la ruperea relaţiilor diplomatice cu Statele Unite, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus Maria Zaharova.

Oficial: Rusia a furat cel puțin 400.000 de tone de cereale din Ucraina, după invazie
Prima navă cu cereale ucrainene a ajuns la Istanbul după ce exporturile au fost blocate de la începutul războiului

Prima încărcătură autorizată de cereale ucrainene de la începutul războiului, pe 24 februarie, a ajuns marţi seară la Istanbul.

spital
Liderii republicii Donețk au făcut publice imagini dintr-un spital cu prizonieri ucraineni

Rusia a acuzat pentru prima oară Statele Unite de implicare directă în războiul din Ucraina.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Război în Ucraina, ziua 160. Mărturii din infernul de la închisoarea Olenivka
Război în Ucraina, ziua 160. Mărturii din infernul de la închisoarea Olenivka
Război în Ucraina, ziua 159. SUA urmează să trimită Ucrainei armament suplimentar în valoare de 550 de milioane de dolari
Război în Ucraina, ziua 159. SUA urmează să trimită Ucrainei armament suplimentar în valoare de 550 de milioane de dolari

ȘtirileProTV.ro vă prezintă, în format LIVE TEXT, cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia.

Război în Ucraina, ziua 158. Zelenski cere evacuarea regiunii Donețk: „Teroarea este o armă principală a Rusiei”
Război în Ucraina, ziua 158. Zelenski cere evacuarea regiunii Donețk: „Teroarea este o armă principală a Rusiei”

ȘtirileProTV.ro au transmis, în format LIVE TEXT, cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia.

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin
Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin

Rusia şi-a intensificat atacurile asupra reţelei feroviare ucrainene pentru a ”paraliza” aprovizionările militare cu material din Occident - în vederea unei noi ofensive -, declară vineri un oficial ucrainean de rang înalt în domeniul securităţii AFP.

Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. 
Batavul caută sprijinul Turciei
Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. Batavul caută sprijinul Turciei

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că speră că următorul secretar general al NATO va acorda prioritate preocupărilor legate de terorism ale Turciei în timpul întâlnirii de vineri cu Mark Rutte, favorit pentru a prelua postul.