Pescuitul sturionilor a fost interzis si in urmatorii cinci ani. Motivul pentru care autoritatile au luat aceasta decizie

Ultimul update: Marti 10 Mai 2016 07:07
Data publicarii: Sambata 07 Mai 2016 18:18
Categorie: Actualitate

Pescuitul sturionilor a fost interzis si in urmatorii cinci ani, pentru a proteja acesti pesti rari. Autoritatile au decis sa prelungeasca interdictia, in vigoare si in ultimii 10 ani.

Studiile au aratat ca cele mai valoroase specii din apele noastre, morunul, cega, pastruga si mai ales nisetrul, sunt pe cale de disparitie. Braconajul este in crestere, iar interventia oficialilor nu a reusit sa stopeze fenomenul.

In ultimii zece ani, Romania a derulat programe de cercetare, multe cu finantare europeana, pentru supravietuirea acestor specii. Analizele au confirmat ceea ce stia toata lumea: exista o piata neagra a caviarului si a sturionilor, dezvoltata de cei care pescuiesc si comercializeaza ilegal acesti pesti.

Mai mult, doua specii de sturioni, tipul si viza, nu le mai putem vedea decat in planse vechi sau in atlase de zoologie.

Specialistii de la Institutul Piscicol din Galati spun ca sansele de a mai fi gasite astfel de exemplare in Dunare sunt extrem de reduse.

CAMERA ASCUNSA. Braconierii pun in farfuriile romanilor specii aflate pe cale de disparitie. Afacerea cu sturioni si calcani

Neculai Patriche, dir. Institutul Piscicol: "Ele se tot anunta ca ar fi, ca le-ar fi vazut pescarii, ca ar fi fost nu stiu pe unde, intr-o captura, dar le-a dat drumul. Asta cred eu ca deja au intrat in sfera legendelor. Atata timp cat nu le-am mai vazut, de treizeci de ani de cand lucrez in domeniul asta, cred eu ca ele nu mai sunt."

Asta s-ar putea intampla, in urmatorii ani, si cu nisetrul, de exemplu, un sturion pe care cei care pescuiesc in scop stiintific l-au capturat in plase din ce in ce mai rar. Este si motivul pentru care cercetatorii au considerat ca prohibitia trebuie neaparat prelungita, macar in urmatorii cinci ani.

Tudor Ionescu, cercetator Universitatea "Dunarea de Jos" Galati: "O prelungire de inca cinci ani este binevenita. Deoarece nu am observat o asa mare imbunatatire a biodiversitatii si a stocurilor de sturioni ca sa se poata permite deschiderea pescuitului comercial la aceste specii".

Pescuitul sturionilor este oprit si in celelalte tari riverane Marii Negre. Din 1996, in Turcia au fost interzise total capturile la acesta specie. Asta nu inseamna insa ca si pescarii turci, prinsi deseori la braconaj si in apele romanesti ale Marii Negre, respecta regulile.

Prohibitia este in vigoare si in Bulgaria, Ucraina, Georgia si Rusia dar, de multe ori, pesti crescuti si eliberati in Romania ajung in restaurantele luxoase din estul Europei.

In Delta Dunarii traiesc, in prezent, singurii sturioni salbatici din
Uniunea Europeana care cresc si se reproduc in mod natural.

Specialisti din 15 tari solicita prelungirea perioadei de prohibitie pentru sturioni in Dunare

Specialisti din 15 tari solicita prelungirea perioadei de prohibitie pentru sturioni in Dunare

Autobuze RATB

Un șofer RATB a închis ușile autobuzului peste un bebeluș în căruţ. Reacția companiei de transport

Cutremur cu magnitudinea 4,5 pe scara Richter, în Vrancea

Un bărbat a vrut să fure un avion de pe Aeroportul Sibiu şi să fugă cu el în Germania

Românii, cuprinșii de mania grătarelor. Cele mai scumpe ajung la 3.000 de lei

Un tânăr din Timişoara a găsit 2.000 de lei în bancomat şi i-a luat. Ce a păţit apoi

Noi detalii despre clujeanul care a vrut să agreseze 2 fetițe. Bărbatul le-a urmărit 2 zile la rând, la școală

Pasaport

Motivul pentru care locuitorii din Bârlad își pot face pașaport doar în Vaslui

Un șofer din Suceava s-a ales cu dosar penal, după ce a condus având o alcoolemie uriașă

Soția unui poliţist din Galați i-a uimit pe colegii bărbatului ei cu o alcoolemie de 1,32 la mie

Accident spectaculos provocat, în Galați, de o profesoară care s-a urcat beată la volan

Medic ginecolog din București, plasat sub control judiciar pentru luare de mită

Dăncilă s-a întâlnit cu Netanyahu. Premierul israelian a salutat adoptarea memorandumului privind ambasada României