Pescuitul sturionilor a fost interzis si in urmatorii cinci ani. Motivul pentru care autoritatile au luat aceasta decizie

07-05-2016 18:18

Pescuitul sturionilor a fost interzis si in urmatorii cinci ani, pentru a proteja acesti pesti rari. Autoritatile au decis sa prelungeasca interdictia, in vigoare si in ultimii 10 ani.

Studiile au aratat ca cele mai valoroase specii din apele noastre, morunul, cega, pastruga si mai ales nisetrul, sunt pe cale de disparitie. Braconajul este in crestere, iar interventia oficialilor nu a reusit sa stopeze fenomenul.

In ultimii zece ani, Romania a derulat programe de cercetare, multe cu finantare europeana, pentru supravietuirea acestor specii. Analizele au confirmat ceea ce stia toata lumea: exista o piata neagra a caviarului si a sturionilor, dezvoltata de cei care pescuiesc si comercializeaza ilegal acesti pesti.

Mai mult, doua specii de sturioni, tipul si viza, nu le mai putem vedea decat in planse vechi sau in atlase de zoologie.

Specialistii de la Institutul Piscicol din Galati spun ca sansele de a mai fi gasite astfel de exemplare in Dunare sunt extrem de reduse.

Neculai Patriche, dir. Institutul Piscicol: "Ele se tot anunta ca ar fi, ca le-ar fi vazut pescarii, ca ar fi fost nu stiu pe unde, intr-o captura, dar le-a dat drumul. Asta cred eu ca deja au intrat in sfera legendelor. Atata timp cat nu le-am mai vazut, de treizeci de ani de cand lucrez in domeniul asta, cred eu ca ele nu mai sunt."

Asta s-ar putea intampla, in urmatorii ani, si cu nisetrul, de exemplu, un sturion pe care cei care pescuiesc in scop stiintific l-au capturat in plase din ce in ce mai rar. Este si motivul pentru care cercetatorii au considerat ca prohibitia trebuie neaparat prelungita, macar in urmatorii cinci ani.

Tudor Ionescu, cercetator Universitatea "Dunarea de Jos" Galati: "O prelungire de inca cinci ani este binevenita. Deoarece nu am observat o asa mare imbunatatire a biodiversitatii si a stocurilor de sturioni ca sa se poata permite deschiderea pescuitului comercial la aceste specii".

Pescuitul sturionilor este oprit si in celelalte tari riverane Marii Negre. Din 1996, in Turcia au fost interzise total capturile la acesta specie. Asta nu inseamna insa ca si pescarii turci, prinsi deseori la braconaj si in apele romanesti ale Marii Negre, respecta regulile.

Prohibitia este in vigoare si in Bulgaria, Ucraina, Georgia si Rusia dar, de multe ori, pesti crescuti si eliberati in Romania ajung in restaurantele luxoase din estul Europei.

In Delta Dunarii traiesc, in prezent, singurii sturioni salbatici din
Uniunea Europeana care cresc si se reproduc in mod natural.


VIDEO PROTVPLUS.RO