200.000 de sturioni cu microcipuri implantate. Proiectul prin care 6 tari monitorizeaza pestii din Dunare si Marea Neagra
Cercetatori din sase tari din bazinul Marii Negre se lupta sa salvaze sturionii, una dintre speciile de peste grav amenintata si aflata pe cale de disparitie in mediul natural.
Specialistii s-au reunit la Galati unde va fi inceput cel mai mare proiect de acest tip din Uniunea Europeana, in valoare de zece milioane de lei. Aproape doua sute de mii de exemplare vor fi marcate si traseul pestilor din Dunare si Marea Neagra va fi monitorizat.
Specialistii din Georgia, Bulgaria, Ucraina, Serbia, Turcia si Romania vor fi, practic, platiti de Universitatea Dunarea de jos din Galati pentru a marca sturionii prinsi. Partea a doua misiunii lor este sa monitorizeze exemplarele si sa realizeze si o harta pe care se va putea urmari migratia sturionilor salbatici.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Avem nevoie de actiuni comune pentru a proteja si conserva aceasta specie de peste. Acest proiect doar un prim pas pentru cunoasterea comportamentului sturionilor din Dunare si Marea Neagra" a explicat Sergii Bushuiev, directorul Centrului de cercetare "YugNIRO" din Odessa, Ucraina.
"Acest proiect nu este important doar pentru institutele de cercetare, ci si pentru comunitatile de pescari din tarile noastre, pentru ca sturionii sunt pesti foarte valorosi pentru orice pescar din regiunea noastra" a spus si Oleksandr Chasuchyn, cercetator stiintific, Ucraina.
Cercetatorii romani s-au oferit sa-i invete pe partenerii straini tehnica de marcare a acestor pesti de o frumusete stranie, venita parca din timpuri preistorice.
"In anul 2013, Universitatea a reusit sa achizitioneze nouazeci de mii de exemplare de sturion, din care 70 de mii de pui de morun, zece mii de pui de nisetru si zece mii de pastrugi", a explicat Tudor Ionescu, cercetator Universitatea "Dunarea de Jos", Galati.
Anul acesta, Universitatea de la Galati va mai lansa in Dunare inca o suta de mii de exemplare de sturion, cu microcipuri implantate. Proiectul se va incheia in 2015. In Romania, pescuitul la sturioni a fost interzis pentru o perioada de 10 ani, in intervalul 2006-2016, din cauza populatiei extrem de mici de morun, nisetru sau patruga. Insa, in multe locuri din Delta Dunarii, braconajul face ravagii, uneori si cu complicitatea autoritatilor.