200.000 de sturioni cu microcipuri implantate. Proiectul prin care 6 tari monitorizeaza pestii din Dunare si Marea Neagra

Dată publicare: 11-04-2014 13:36
Dată actualizare: 14-04-2014 00:13


Cercetatori din sase tari din bazinul Marii Negre se lupta sa salvaze sturionii, una dintre speciile de peste grav amenintata si aflata pe cale de disparitie in mediul natural.

Specialistii s-au reunit la Galati unde va fi inceput cel mai mare proiect de acest tip din Uniunea Europeana, in valoare de zece milioane de lei. Aproape doua sute de mii de exemplare vor fi marcate si traseul pestilor din Dunare si Marea Neagra va fi monitorizat.

Specialistii din Georgia, Bulgaria, Ucraina, Serbia, Turcia si Romania vor fi, practic, platiti de Universitatea Dunarea de jos din Galati pentru a marca sturionii prinsi. Partea a doua misiunii lor este sa monitorizeze exemplarele si sa realizeze si o harta pe care se va putea urmari migratia sturionilor salbatici.

"Avem nevoie de actiuni comune pentru a proteja si conserva aceasta specie de peste. Acest proiect doar un prim pas pentru cunoasterea comportamentului sturionilor din Dunare si Marea Neagra" a explicat Sergii Bushuiev, directorul Centrului de cercetare "YugNIRO" din Odessa, Ucraina.

"Acest proiect nu este important doar pentru institutele de cercetare, ci si pentru comunitatile de pescari din tarile noastre, pentru ca sturionii sunt pesti foarte valorosi pentru orice pescar din regiunea noastra" a spus si Oleksandr Chasuchyn, cercetator stiintific, Ucraina.

Cercetatorii romani s-au oferit sa-i invete pe partenerii straini tehnica de marcare a acestor pesti de o frumusete stranie, venita parca din timpuri preistorice.

"In anul 2013, Universitatea a reusit sa achizitioneze nouazeci de mii de exemplare de sturion, din care 70 de mii de pui de morun, zece mii de pui de nisetru si zece mii de pastrugi", a explicat Tudor Ionescu, cercetator Universitatea "Dunarea de Jos", Galati.

Anul acesta, Universitatea de la Galati va mai lansa in Dunare inca o suta de mii de exemplare de sturion, cu microcipuri implantate. Proiectul se va incheia in 2015. In Romania, pescuitul la sturioni a fost interzis pentru o perioada de 10 ani, in intervalul 2006-2016, din cauza populatiei extrem de mici de morun, nisetru sau patruga. Insa, in multe locuri din Delta Dunarii, braconajul face ravagii, uneori si cu complicitatea autoritatilor.
 

Tags: marea neagra,


VIDEO PROTVPLUS.RO