Persoanele din județul Timiș se pot vaccina anti-Covid și la medicii de familie
În ziua în care s-a înregistrat un nou record de pacienți în secțiile de terapie intensivă, 1.487, în Timiș campania de vaccinare a intrat într-o nouă etapă.
Oamenii din acest județ se pot vaccina și la medicii de familie. Este un program pilot al Primăriei, împreună cu autoritățile locale, care speră că așa vor spori numărul celor imunizați. 50 de medici s-au înscris până acum, iar serul folosit este AstraZeneca, singurul care poate fi păstrat în condiții optime în cabinete.
În secțiile de terapie intensivă din toată țara, situația este dramatică. Multe spitale nu mai au locuri nici în saloanele normale Covid. Astăzi, au fost anunțate 5.407 noi îmbolnăviri, iar 175 de bolnavi s-au prăpădit.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Klaus Iohannis, președintele României: "Rata de infectare este în creştere în toată Europa. Prea mulţi semeni pierd zilnic lupta cu virusul. Foarte mulţi se îmbolnăvesc. Acceptarea şi respectarea măsurilor sanitare de către toţi cetăţenii reprezintă dovezi de responsabilitate".
Florin Cîțu, premierul României: "Nu luăm în calcul carantina. M-am opus din primul moment. Am spus că nu va exista un lockdown generalizat. Nu va exista nicio carantinare. Nergem în direcția relaxării, dar cu această condiție: să ne vaccinăm cu toții".
După Biserică, premierul a făcut acum apel la companiile private să-și vaccineze angajații, dacă vrem ca toți să ne bucurăm de redeschiderea economiei și de relansarea afacerilor, care hrănesc 6 milioane de salariați.
Florin Cîțu, premierul României: "Haideți să susținem vaccinarea. Fac apel la cei din mediul privat. Să-și vaccineze angajații, pentru că e nevoie de un efort comun".
Între timp, în Timiș a început vaccinarea la medicii de familie.
Sabina Macovei este primul pacient din România imunizat la medicul de familie. Are 60 de ani și toată familia ei a reușit să se vaccineze, doar ea nu.
Sabina Macovei, pacientă: "Nu am niciun simptom, nu am reacție, mă simt foarte bine. Chiar mi-am dorit să pot să fac la domnul doctor vaccinul".
Programările se fac printr-o aplicație prin care medicii își monitorizează pacienții. Numai astăzi, până la prânz, s-au înscris zece persoane. Imunizarea se face doar cu serul AstraZeneca, pentru că numai acesta poate fi păstrat la o temperatură mai mare.
Paul Băluțescu, pacient: "Ieri am fost să iau trimitere și l-am întrebat când pot să mă vaccinez și zice: Mâine. Domnul doctor îmi știe istoricul, îmi știe tot".
Anderka Iancea, corespondent Pro TV: "În cazul în care pacientul va avera reacții adverse, cadrele medicale de aici sunt pregătite cu adrenalină și hidrocortizon".
50 de medici s-au înscris până acum în program și încă zece si-au anunțat intentia. Fiecare va vaccina 100 de pacienți în această lună.
Dr. Mihai Iacob, medic de familie: "Cam 60% sunt vaccinatori. Noi facem vaccinarea la nou-născuți-sugari, de aceea am considerat oportună implicarea medicilor de familie. Dorim, pentru început, să evităm persoanele cu boli trombo-embolice, pentru că sunt discuții care deocamdată nu sunt confirmate".
Dominic Fritz, primarul municipiului Timișoara: "Medicii primesc pe deoparte bani de la Casa de Asigurări 30 de lei, plus am suplimentat aceată sumă, înca 40 de lei pentru tot efortul".
Începând cu luna mai, programul va fi extins în toată țara.
Vaccinarea în cabinetele medicilor de familie a debutat și în Germania, în cel mai populat land, Renania de Nord - Westfalia.
Dr. Oliver Funken, medic de familie: "Medicii de familie sunt cei mai importanți din tot puzzle-ul. Dacă am fi construit totul bine de la început, am fi fost mai departe acum, pentru că noi suntem cei care rezolvăm haosul în fiecare zi".
Majoritatea celor aproximativ 11.000 de medici de familie din Renania de Nord - Westfalia sunt așteptați să participe la procesul de vaccinare.