Perle la Simulare Evaluare Națională 2019: "Autorul face intenționat o groază de figuri"
"Ne cerem scuze, dar merge şi aşa!" Acesta pare să fie mesajul transmis elevilor, părinţilor şi celorlalţi dascăli de profesorii care au elaborat subiectele de limbă română, la simularea Evaluării naţionale.
Asta, după ce specialiştii au semnalat o eroare gravă, la unul dintre subiecte. Poezia unui poet german a fost trecută pe foaie ca fiind scrisă de traducătorul ei. În timp ce autorii subiectelor au simulat competenţa, cei care au corectat lucrările au selectat diverse "perle", care nu le fac cinste elevilor.
O eroare flagrantă de proprietate intelectuală... aşa au numit specialiştii în cultura germană această greşeală din subiectul de limba romană. Poezia "Stai şi asculţi sub ramuri" a fost atribuită în mod fals scriitorului Ştefan Octavian Iosif, în timp ce autorul real e unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi germani. Originalul, pe care îl vedeţi aici scris cu litere gotice, se numeşte "Noua primăvară".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Puşi în fata evidenței, reprezentanţii Centrului Naţional de Examinare şi Evaluare, care au elaborat subiectele, şi-au cerut scuze pentru acest derapaj. Totuşi, comunicatul precizează că elevilor nu le-au fost cerute informaţii referitoare la autor. Altfel spus, profesorii sugerează că "merge şi-aşa", de vreme ce elevii de a opta nu au suferit niciun prejudiciu. Şi, dată fiind această asumare parţială a greşelii din partea dascălilor, rămâne de văzut cât de sever vor taxa "perlele" din foile de examen.
La simularea de la română, unii elevi de clasa a opta au scris că:
"Poetul s-a cuibărit sub crengi, stă cuminte și ascultă cum ninge."
"Autorul face intenționat o groază de figuri, ca să fie clar cu ce stil ține."
"Razele joacă" are sens figurant.
"În genul liric, scriitorii îl fac pe cititor să audă muzică, să se uite la tablouri și să plângă."
Alt elev se plânge ca "Familia lexicală a cuvântului suflet este foarte săracă." şi crede că "Rolul virgulei din construcţia "Ah, nu-s valuri de zăpada" este să arate că autorul geme."
Altul desparte în silabe inutil enunţul, şi greşeşte exact la cuvintele pentru care se acordau puncte.
Pentru elevii de clasa a şaptea a fost primul test în condiţii de presiune şi supraveghere ale unui examen naţional. Şi au aflat despre proba acum o lună... Reprezentanţii Inspectoratului Bucureşti spun că au colectat din clase şi foi goale, după cum a fost apelul făcut de consiliul elevilor zilele trecute... dar nu pot preciza dacă a fost un boicot sau elevii n-au ştiut subiectele.
"N-am dat foaia goală. Subiectul unu îl făcea toată lumea, de la jumătatea subiectului doi deja se complică treaba".
Au fost într-adevăr un pic mai grele, dar am reuşit să le fac cu bine.
Miercuri are loc simularea la limbă maternă. Notele finale vor fi afişate pe 22 martie.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!