Pericolele care se ascund in pliculetele cu ceaiuri de pe piata. Menta, aromata cu substante chimice ca sa fie mai "naturala"

×
Codul embed a fost copiat

RISCURI LA PLICULET, partea a II-a. Iarba in loc de musetel si fan uscat cu radacini in loc de flori, altfel foarte bogate in uleiuri volatile: iata ce gasim in multe produse naturiste de la noi. In Romania clientul nu e protejat.

Pe piata romaneasca sunt peste 650 de firme mai mari sau mai mici. E un circuit urias de la cei care culeg flori si radacini, pana la cei care le depoziteaza, apoi la cei care le prepara si le distribuie. Un traseu in care apar multe marfuri din import, iar specialistii sustin ca este aproape imposibil sa controlezi calitatea produselor, in legislatia actuala. In industria ceaiurilor de exemplu, sunt tot mai putin culegatori locali, asa ca producatorii nostri apeleaza tot mai des la importuri de pe alte continente, de la furnizori care pot asigura continuitate la livrare.

Ceai cu pietre, par si gandacei
Cerasela Gird este profesor universitar, doctor si cercetator, fiind sefa catedrei de Farmacognozie a Facultatii de Farmacie din capitala. Sustine ca, impreuna cu studentii si laborantii verifica frecvent calitatea ceaiurilor din plante, comercializate la noi. Iar surprizele mari se ascund de obicei…la pliculet. "In momentul in care bagi la plic nu se mai vad aceste impuritati cu ochiul liber, le vezi doar la microscop. Impuritatile sunt inspaimantatoare! Noi am vazut asa: smocuri de fire de par, nu un fir, smocuri. Pietricele, de la cele mai mic, pana la cele mai mari. Daca acel produs a trecut prin mainile unor persoane care se ocupa de calitate, nu aveau ce cauta acolo. Pamant! Fire de rafie, si nu fire subtierele, fire consistente. Materiale textile, reziduri de materiale textile. Gandacei de toate soiurile".

Si importam din tari unde nu ai pe cine sa tragi la raspundere. Agentul comercial trebuie sa obtina o notificare, adica autorizarea unui produs, doar cand face dosarul marfii in faza initiala, inainte ca produsul sa fie scos la vanzare. Producatorii duc un esantion la analiza, dar ulterior nimeni nu mai verifica daca schimba reteta, sau materia prima folosita, desi acest lucru se intampla frecvent in piata, sustin specialistii.

Citește și
fata cu o cana de cafea in mana
Anuntul Organizatiei Mondiale a Sanatatii privind legatura dintre cafea si cancer. Toate studiile s-au dovedit gresite

Cum se verifica in Germania produsele naturiste
In Marea Britanie sau Franta, legea ii obliga odata la 2 ani pe producatori sa-si refaca testarile pe loturi si procedura implica reautorizare la acelasi produs, iar in Germania asta se intampla anual. La nemti exista un Institut Federal al Riscului, in subordinea Ministerului Alimentatiei si Agriculturii. Institutul controleaza tot ce tine de alimentatie si are un buget annual de 90 de milioane de euro, pentru testari de laborator si verificari minutioase.

Nemtii au experti in farmacognozie care fac in paralel studii de consum indelungat la produse, cu diversi subiecti testati si supervizati de medici, in timp ce statul roman are cativa specialisti biologi. Care verifica strict elementele din compozitia produsului, dar nu analizeaza efectele combinarii mai multor substante active din plante. Romania a luat ca model legislatia italiana, mult mai permisiva, unde nici nu exista un consum urias de produse, asa cum se intampla la noi.

Cerasela Gird spune ca "problema este ca toate aceste determinari nu prea se fac” Iar Tatiana Onisei, sef Serviciu IBA confirma ca “Au fost surprize la contaminare. Avem contaminare cu plumb, culmea - la producatori importanti - plus E. coli, cea care a facut valva prin spitale"

Plantele medicinale romanesti, distruse de concurenta
Tatiana Onisei afirma ca e vorba de producatori binecunoscuti de ceaiuri de la noi. In cel mai recent caz autoritatile germane au alertat statul roman ca au descoperit loturi de plante cu multe metale grele si pesticide peste limita admisa, care au ajuns si in ceaiurile din Romania. "Chiar la materii prime venite din Germania de exemplu, Germania luase din Polonia, Polonia luase din China si uite asa ne-am trezit si noi in Romania cu ele. Polonezul l-a pacalit ca luase din China, Gingcko Biloba era si neamtul, ca sa nu ii scada imaginea a anuntat toate statele din care unii au cumparat de la el .Si asa au ajuns si la noi. “

In Romania este controlat produsul finit. Tari ca Germania sau Statele Unite controleaza furnizorii de materii prime. Asa cum se facea si in Romania inainte de 1989, cand nu existau importuri de plante medicinale si toata productia era interna. Astazi producatorii de la noi apeleaza tot mai mult la importuri. Cum se vede asta? Creste cantitatea si oferta de produse, in timp ce Ministerul Agriculturii anunta tot mai putine suprafete cultivate, si tot mai putin culegatori. Mai sunt o zecime din suprafetele care erau inainte de ’89, cand eram pe locul 5 in Europa la exporturi de plante medicinale.

Iar dintre cei care inca mai cultiva, multi livreaza plantele doar la export. Culeg din tara, si pun la pachet, pentru tari europene. In unele zone oamenii au renuntat sa planteze porumb, ca sa puna galbenele, “La 32 de arii am facut un castig ca la 3 hectare de porumb”, spune unul dintre ei.

Marfa de peste hotare e de cele mai multe ori mult mai ieftina decat cea culeasa pe plaiurile romanesti, si atunci importul ajunge sa omoare afacerile pe plan local ale culegatorilor sezonieri. Si atunci romanul cumpara un produs care nu il ajuta prea mult.

Aroma naturala, produsa in fabrica
De pilda, echinaceea la care nu s-a pus doar floarea, ci si tulpina, sau ceai de frunza de menta in care a intrat si radacina, dupa cum arata analizele de laborator. Iar cand bagi radacina si tulpina si mai putin frunza mirositoare, trebuie sa faci ceva in privinta aromei. Producatorii vor sa aiba marfuri care sa miroasa cat mai intens, izul proaspat sa treaca dincolo de cutia cu ceai.

Cercetatorul Cerasela Gird sustine ca tocmai acest miros persistent i-a dat de gandit, intr-o farmacie naturista. "Te facea sa intorci capul inapoi. Menta intr-o cutie de ceai nu miroase asa. In perioada in care se recolteaza frunza de menta, trebuie ca noptile care preced recoltarii sa fie mai racoroase. Pentru ca atunci se secreta mentolul natural in cantitate mare. Nu au fost nopti racoroase si menta nu mai avea miros. Si atunci ce au pus, au pus mentol de sinteza. Mentolul de sinteza este puternic iritant pe mucoasa gastrica! Ori menta exact asta face: trebuie sa calmeze si in loc sa avem o menta care ne ajuta am avut o menta care ne-a creat foarte multe probleme."

 

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Cele mai neobisnuite remedii naturale pentru cele mai comune afectiuni. Cum sa tratezi acneea, vanataile si raul de masina
Cele mai neobisnuite remedii naturale pentru cele mai comune afectiuni. Cum sa tratezi acneea, vanataile si raul de masina

Chiar daca medicina moderna a avansat enorm in ultimii ani, pentru unele probleme minore, de zi cu zi, nu strica sa incerci si un remediu natural, cu ingrediente obisnuite, pe care toti le avem prin casa.

Anuntul Organizatiei Mondiale a Sanatatii privind legatura dintre cafea si cancer. Toate studiile s-au dovedit gresite
Anuntul Organizatiei Mondiale a Sanatatii privind legatura dintre cafea si cancer. Toate studiile s-au dovedit gresite

Specialistii OMS au facut miercuri un anunt extrem de important pentru toti bautorii de cafea, dar si de ceai si alte bauturi fierbinti.

Cat de puternic este uleiul de cuisoare si arbore de ceai impotriva bacteriilor. Antibioticele nu sunt suficiente
Cat de puternic este uleiul de cuisoare si arbore de ceai impotriva bacteriilor. Antibioticele nu sunt suficiente

Instabilitatea atmosferica si variatiile mari de temperatura caracterizeaza acest inceput de primavara.

Recomandări
Ciolacu n-ar mai vrea o dată premier, iar partidele fug de responsabilitatea Finanțelor. Ce s-a negociat: ”Am mâncat cozonac”
Ciolacu n-ar mai vrea o dată premier, iar partidele fug de responsabilitatea Finanțelor. Ce s-a negociat: ”Am mâncat cozonac”

După nenumărate tensiuni, PSD, PNL și UDMR ar putea ajunge curând la un acord în coaliție. Sâmbătă au purtat noi negocieri la Parlament, pentru a definitiva lista cu ministere.  

Noul Parlament a fost învestit oficial. Motivul ciudat pentru care toți senatorii UDMR au depus de două ori jurământul
Noul Parlament a fost învestit oficial. Motivul ciudat pentru care toți senatorii UDMR au depus de două ori jurământul

Aleșii din actuala legislatură au depus sâmbătă jurământul. Lucrurile s-au complicat puțin în Senat, unde parlamentarii UDMR au fost nevoiți să se întoarcă la pupitru pentru că le-a lipsit un pasaj important din text.

INTERVIU cu Aura Șova, câștigătoarea ”Vocea României 2024”: ”M-am făcut arhitect ca să pot să fac un azil de bătrâni”
INTERVIU cu Aura Șova, câștigătoarea ”Vocea României 2024”: ”M-am făcut arhitect ca să pot să fac un azil de bătrâni”

Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. După săptămâni în care vocea ei a răsunat în toate etapele show-ului, telespectatorii au decis ca trofeul și premiul în valoare de 100.000 de euro să ajungă la concurenta din echipa lui Tudor Chirilă..