Anuntul Organizatiei Mondiale a Sanatatii privind legatura dintre cafea si cancer. Toate studiile s-au dovedit gresite
Specialistii OMS au facut miercuri un anunt extrem de important pentru toti bautorii de cafea, dar si de ceai si alte bauturi fierbinti.
Departamentul de cercetare al OMS a anuntat ca a scos cafeaua de pe lista produselor cu potential carcinogen, potrivit AFP. Motivul este acela ca oamenii de stiinta nu au reusit sa demonstreze ca ar exista vreo legatura intre cafea si cancer.
Christopher Wild, directorul Agentiei Internationale pentru Cercetare in domeniul Cancerului, spune ca a analizat peste 1.000 de studii stiinfice pe acest subiect iar concluzia a fost ca de fapt cercetatorii se aflau pe o pista falsa. “Rezultatele arata ca. de fapt, consumul de bauturi fierbinti este o cauza probabila de cancer esofagian. Temperatura, si nu bautura in sine, pare sa fie responsabila”, a declarat Wild.
Citeste si: Sare in cafea, cel mai nou trend in materie de gusturi. Ce se intampla cand adaugi un praf de sare in ceasca
Din 1991, atat cafeaua cat si mate, infuzia de plante extrem de populara in America de Sud, au fost calificate drept OMS drept produse “potential cancerigene”. Acum, insa, specialistii organizatiei le-au scos de pe aceasta lista si spun ca riscul de cancer atunci cand bauturile, indiferent ca e vorba de cafea sau nu, sunt consumate la temperaturi peste 65 de grade Celsius.
Din acest motiv, in tari precum China, Turcia sau iran, unde ceaiul se bea extrem de fierbinte (peste 70 de grade), consumul sau este asociat cu o rata extrem de ridicata a cancerului esofagian.