Percheziții maraton la proprietățile lui Horațiu Potra. Surse: S-ar fi găsit noi probe, iar fostul luptător a rămas în arest
Autoritățile au descins luni la 12 adrese și au făcut percheziţii în cazul grupării Potra. Membrii acesteia s-ar fi îndreptat în noaptea de 7 spre 8 decembrie spre Capitală, ca să creeze panică, în cazul organizării unor proteste.
Anchetatorii au ajuns și la o fermă de cai de lângă Bucureşti, unde, conform unor surse, Potra s-ar fi întâlnit chiar cu Călin Georgescu, pentru a plănui o diversiune în Capitală.
Luni noapte au fost percheziții și în Mediaș, județul Sibiu, unde Horațiu Potra are proprietăți. La una ar fi fost și el de față, după ce a fost scos în acest scop din arestul poliției din Câmpina. Se afla acolo după ce a fost reținut pentru 24 de ore.
Conform unor surse din anchetă, după finalizarea perchezițiilor și expirarea ordonanței de reținere, Horațiu Potra ar fi rămas în custodia polițiștilor pentru noi audieri, prin prisma noilor probe găsite la percheziții.
Marți dimineață ar urma să fie prezentat instanţei, cu propunere de arestare preventivă.
Timp ce douăsprezece ore, polițiști și procurori au strâns probe din acestă casă a lui Horațiu Potra, aflată în Mediaș. Ar fi verificat fiecare încăpere și au ridicat documente, laptopuri și telefoane mobile. Achetatorii au plecat după ora 23.
Seara trecută, anchetatorii s-au dus și la o altă adresă din Mediaș - o casă istorică, cu mai multe apartamente. La această percheziție ar fi fost prezent și Potra. Presa a fost ținută departe, de vecini.
Anchetatorii au ajuns luni și la o fermă de cai din satul Lupăria, judeţul Ilfov, deținută de un sirian. Au căutat probe după care proprietarul, de profesie actor cascador, a fost ridicat de trupele speciale şi dus la audieri.
Cea mai important proprietate în economia acestui caz percheziționată de procurorii Parchetului Curții de Apel Ploiești este această fermă de cai de la Ciolpani de lângă București. Sâmbătă, susțin anchetatorii, aici ar fi avut loc o întâlnire de taină la care Horațiu Potra ar fi ticluit planul ca împreună cu mai mulți apropiați să meargă la București pentru a tulbura grav ordinea publică. Există bănuiala că la această întâlnire de taină ar fi participat însuși Călin Georgescu. Perchezițiile sunt menite să caute dovezi care să susțină o eventuală asemenea teorie.
Proprietarul hergheliei din Ciolpani:„Foarte simplu. Sunt ca martor și atâta tot!”
Reporter: L-ați văzut pe Călin Georgescu la herghelie?
Proprietarul hergheliei din Ciolpani: Domnul Georgescu a venit, da.
Procurorii spun că în noaptea de 7 spre 8 decembrie, Potra și alte 20 de persoane se îndreptau spre București având asupra lor macete, săbii, pumnale, arme de foc dar și sume importante de bani. Ar fi avut rezervate camere în centrul Bucureştiului și ar fi fost pregătiți să participe la proteste dacă oamenii ar fi ieșit în stradă în urma anulării votului. Ar fi fost instruiți să se inflitreze ca să creeze diversiuni și să amplifice manifestațiile prin instigare și violențe de stradă.
Ar fi avut pregătită și o dronă profesională, laptopuri și mai multe dispozitive de stocare cu care să filmeze și să documenteze incidentele.
Percheziționată a fost și o locuință din sectorul 1 al Capitalei. Aici locuiește, spun polițiștii și procurorii, partenera lui Horațiu Potra. Și tot în această casă Potra s-ar fi întâlnit cu mai mulți suspecți din acest dosar pentru a-și pune la cale planul.
Casa de lângă Parcul Cișmigiu a fost controlată câteva ore. La final, mascații au percheziționat în prezența avocatei și mașina partenerei lui Potra.
Șoferul de 22 de ani cu care Potra se afla în mașină în momentul în care a fost interceptat de polițiști venind spre București a fost de asemenea dus la Sinaia pentru a asista la perchezițiile locuinței lui. În total, polițiștii au verificat cu mandat 12 locuințe, inclusiv proprietățile lui Horațiu Potra.
După toate informațiile colectate procurorii îi pot acuza de trei lucruri: nerespectarea regimului armelor și munițiilor, operațiuni cu materiale pirotehnice periculoase ce nu pot fi transportate și manipulate decât de pirotehniști dar și instigarea publică.
Cristiana Mondea, Avocata lui Horațiu Potra: „Acuzația se referă la faptul că el mergând spre București, a fost oprit și că în mașină avea niște lucruri care presupus nu trebuiau să fie acolo. Cine ar putea să considere că un topor, un briceag, o petardă și două cuțite sunt arsenal?”
La cercetări au fost angrenate forțe impresionante din Capitală și Sibiu dar și luptători de la Serviciul de Acțiuni Speciale.