Perchezitii la U Cluj si Petrolul Ploiesti. Prejudiciul este estimat la 11 milioane de euro
Un nou scandal cu iz penal zguduie fotbalul romanesc. La doua zile de la condamnarile spectaculoase date in dosarul transferurilor, procurorii DIICOT au descins in sediile cluburilor ''Universitatea Cluj'' si ''Petrolul Ploiesti''.
Procurorii lucreaza la un dosar in care vorbesc despre delapidare si inselaciune de pe urma unor jucatori.
Procurorii cautau documente care sa ii lamureasca in legatura cu transferul a 15 fotbalisti de la U Cluj la Petrolul Ploiesti, facute in momentul in care omul de afaceri Florian Walter a decis sa paraseasca sepcile rosii si sa investeasca la Ploiesti.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Walter a luat cu el o intreaga echipa fara ca Petrolul sa plateasca pentru jucatori.
Pentru oamenii legii, care sustin ca s-au seziat din oficiu, exista banuiala ca artizanii acestor transferuri ar fi persoane suspectate de delapidare cu consecinte deosebit de grave si inselciune.
Asta si pentru ca unii dintre jucatori ar fi fost vanduti mai departe pe sume importante.
Oficialii DIICOT sustin ca zilele viitoare vor fi facute audieri.
Se estimeaza ca, prin aceasta modalitate, clubul sportiv din Cluj a fost prejudiciat cu aproximativ 10,95 milioane euro (45.225.000 RON), arata Politia Romana, intr-un comunicat remis agentiei MEDIAFAX.
Miercuri, 14 noiembrie, in baza autorizatiilor emise de Tribunalul Cluj, politistii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Cluj-Napoca si procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Cluj au efectuat doua perchezitii la sediile a doua cluburi sportive, informeaza Politia Romana.
Perchezitiile au vizat ridicarea unor inscrisuri si documente, precum si identificarea tuturor persoanelor implicate si a participatiei acestora, intr-un caz de delapidare.
Concret, la data de 9 octombrie, politistii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Cluj-Napoca-Serviciul de Combatere a Finantarii Terorismului si Spalarii Banilor s-au sesizat din oficiu cu privire la existenta in cadrul unui club sportiv din judetul Cluj, a unui grup infractional organizat ce a actionat in vederea delapidarii clubului.
Cauza a fost inaintata la DIICOT-Serviciul Teritorial Cluj pentru competenta solutionare.
"Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Serviciul Teritorial Cluj au dispus inceperea urmaririi penale «in rem», sub aspectul savarsirii infractiunilor de initiere/constituire a unui grup infractional organizat si delapidare cu consecinte deosebit de grave, prev.de art.7 al.1 si 3 din Legea 39/2003 si art.215 indice 1 al.1, 2 Cod penal", se arata intr-un comunicat de miercuri al DIICOT.
Concret, potrivit DIICOT, in perioada mai-septembrie 2012, persoane din cadrul SC Fotbal Club Universitatea Cluj SA au actionat in scopul obtinerii unor beneficii financiare substantiale prin transferarea, cu titlu gratuit, a unui numar de 15 jucatori de fotbal catre SC Fotbal Club Petrolul SA.
"Transferul cu titlu gratuit a unor jucatori cotati pe piata cu o valoare ridicata, estimata la aproximativ 11.000.000 de euro si care au generat cheltuieli inca de la momentul achizitiei, in contextul unei situatii financiare deficitare a clubului, este de natura sa genereze suspiciuni cu privire la realitatea contractelor de transfer incheiate.
Procurorii DIICOT au efectuat perchezitii in municipiile Cluj - Napoca si Ploiesti, la sediile sociale ale celor doua cluburi sportive, in vederea ridicarii de documente si alte mijloace de proba.
Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Serviciul Teritorial Cluj a obtinut autorizatie de perchezitie de la instanta clujeana intr-un caz in care s-a inceput urmarirea penala pentru constituire de grup infractional organizat si delapidare cu consecinte deosebit de grave, referitor la transferarea cu titlu gratuit a mai multor fotbalisti intre cluburile U Cluj si Petrolul Ploiesti, informau surse judiciare.
Finantatorul Universitatii Cluj, Florian Walter, a anuntat, la finalul sezonului 2011/2012, ca paraseste gruparea ardeleana, urmand ca majoritatea jucatorilor de valoare din lot sa se transfere la Petrolul Ploiesti, club la care doreste sa se implice financiar. Florian Walter s-a declarat dezamagit de autoritatile locale din Cluj-Napoca care nu s-au implicat in sustinerea echipei.
In vara acestui an, Petrolul Ploiesti a transferat doisprezece fotbalisti de la Universitatea Cluj: Mircea Bornescu (portar, 32 ani), Sebastian Achim (fundas, 25 ani), George Galamaz (fundas, 31 ani), Lukasz Szukala (fundas, 27 ani), Constantin Grecu (fundas, 23 ani), Dorinel Popa (mijlocas, 23 ani), Ovidiu Hoban (mijlocas, 29 ani), Laurentiu Marinescu (mijlocas, 27 ani), Adrian Cristea (mijlocas, 28 ani), Marian Cristescu (mijlocas, 27 ani), Nwakaeme Tony (atacant, 23 ani) si Gheorghe Grozav (atacant, 22 ani).