Percheziții la hoții „acrobați” care furau din camioane aflate în mers. Cum operau. VIDEO
DIICOT a făcut percheziții la mai multe adrese ale unui grup infracțional specializat în furturi din camioane aflate în mers în mai multe state europene, fapt care le-a atras apelativul de „acrobaţi” sau „surferi” în presa din această țară.
În această dimineață, procurorii DIICOT - Structura Centrală și ofițeri de poliție judiciara din cadrul Poliției Capitalei pun in executare 73 de mandate de percheziție domiciliară în București și județele Ilfov, Argeș, Prahova, Teleorman și Ialomița, dintre care 18 în baza unui ordin european de anchetă cu Franța, privind activitatea unor grupuri infracționale specializate în comiterea de furturi din autocamioane 'TIR aflate în mers", fapte săvârșite atât în România, cât și pe teritoriul altor state membre ale UE.
Prejudiciul în această cauză se ridică la câteva milioane de euro, urmând a fi stabilit cu exactitate la finalul cercetărilor.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
În baza activităților de cooperare, la acțiune au participat și ofițeri de poliție judiciară din cadrul Directiei de Investigații Criminale din Poliția Română, reprezentanți ai Europol, precum și anchetatori francezi și olandezi.
Suportul financiar și logistic a fost asigurat de Eurojust.
DIICOT precizează că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
Cel mai mare jaf aflat în atenția anchetatorilor a avut loc în Olanda, pe 24 iulie 2017, când banda de hoți a sustrasdintr-uncamion telefoane mobile și aparatură electronică de ultimă generație în valoare totală de 550.000 euro, bunuri care au fost ulterior recuperate în mare parte.
Alte jafuri menționate în anchetă:
-în noaptea de 30.11.2016, membrii grupului (cetățeni români, alături și de alte persoane – parte condamnate deja de autoritățile belgiene) au sustras, prin efracție, dintr-un ansamblu rutier, în timp ce acesta se afla în deplasare, pe drumurile publice din BELGIA, telefoane mobile și aparatură electronică de ultimă generație în valoare totală de 82.700 euro.
- în noaptea de 15/16.02.2017 și 24/25.03.2017, membrii unuia din grupurile infracționale au sustras, prin efracție dintr-un ansamblu rutier, în timp ce acesta se afla în deplasare, pe un feribot între două localități între SUEDIA și FINLANDA, telefoane mobiel și aparatură electronică de ultimă generație în valoare totală de 895.000 euro, iar ulterior bunuriile sustrase au fost comercializate pe teritoriul României, cu sprijinul celorlalți membri ai grupării.
- în noaptea de 21.07.2017, membrii unuia din grupurile infracționale au sustras, prin efracție dintr-un ansamblu rutier, în timp ce acesta se afla în deplasare, pe drumurile publice din SPANIA, telefoane mobile și aparatură electronică de ultimă generație în valoare totală de 37.485,58 euro (bunuri ulterior recuperate în mare parte)
- în noaptea de 01.09.2017, membrii unuia din grupurile infracționale au sustras, prin efracție dintr-un ansamblu rutier, în timp ce acesta se afla în deplasare, pe drumurile publice din România, un număr de 26 de televizoare marca Philips în valoare de aproximativ 9.331 euro.