Arpad Paszkany si Iuliu Muresan, audiati intr-un dosar de delapidare cu peste 8,4 milioane euro. Au calitatea de suspecti
Bucuria CFR Cluj dupa castigarea trofeului Cupa Romaniei a durat mai putin de doua zile pentru ca procurorii DIICOT au efectuat 20 de perchezitii in Bucuresti si Cluj, inclusiv la sediul echipei CFR.
Anchetatorii sustin ca mai multe persoane din conducere ar fi folosit in interes personal banii clubului. Suma trece de 9 milioane de euro si reprezinta o parte din banii obtinuti in urma participarilor in Champions League. Atat Arpad Paskani, cat si Iuliu Muresan au fost audiati si au calitatea de suspecti.
Fostul finantator de la CFR Cluj Arpad Paszkany a fost audiat o ora si jumatate, iar la iesire a fost evaziv in declaratii.
Si presedintele clubului, Iuliu Muresan a ajuns la sediul DIICOT, dupa ce procurorii au facut perchezitii atat la stadion, cat si in locuinta sa de unde au ridicat mai multe documente.
Conform acestora, procurorii DIICOT au efectuat dimineata 20 de perchezitii in locatii din Bucuresti si Cluj-Napoca, intre care la clubul de fotbal CFR CLUJ 1907 si la oamenii de afaceri Arpad Paszkany si Iuliu Muresan, relateaza Agerpres.
Procurorii au dispus inceperea urmaririi penale in rem sub aspectul savarsirii infractiunilor de constituire de grup infractional organizat, delapidare, cu consecinte deosebit de grave, evaziune fiscala in forma continuata si spalare de bani, in forma continuata.
Anchetatorii sustin ca perioada infractionala este 2008 - 2011, iar perchezitiile au loc la membrii din acea perioada ai Consiliului de Administratie, contabili si cenzori.
Infractiunea de delapidare se refera la posibila insusire de bani, respectiv aproape 8,5 milioane euro din patrimoniul SC Sportiva Fotbal Club CFR 1907 Cluj SA, de catre persoane din cadrul societatii care detine clubul de fotbal, cu atributii de gestiune sau administrare a sumelor clubului, care nu au calitatea de functionari publici, in interesul lor ori pentru alte persoane.
Sursele au precizat ca faptele ar fi fost comise prin intermediul mai multor entitati rezidente si nerezidente (firme off-shore din Cipru si din Seychelles) care au prestat servicii de consultanta si intermediere in domeniul sportiv cu privire la care exista elemente majore de suspiciune de fictivitate (privind transferul unor jucatori de la club, optimizarea activitatii echipei si altele) ori care au executat debite fata de club provenind din cesiuni de creanta suspecte.
Faptele ar fi fost indreptate asupra elementelor patrimoniale ale clubului provenite din primele incasate cu titlu de bonus de calificare directa in grupele Champions League oferite de UEFA, au mai aratat sursele.
Firmele off-shore prestau servicii de consultanta sportiva pentru imbunatatirea activitatii sportive a echipei sau intremediau transferuri de jucatori la clubul CFR. Aceste activitati, spun procurorii, ar fi fost fictive si in acest fel membrii conducerii au reusit sa isi insuseasca peste 9 milioane de euro.
Procurorii DIICOT vor audia 10 persoane in acest dosar, inclusiv angajati din cadrul consiliul de administratie in perioada 2008-2013. Acuzatiile din dosar sunt de constituire a unui grup organizat, delapidare si spalare de bani.