Un fost actionar al Rompetrol, audiat la DIICOT intr-un dosar cu prejudiciu de 3 miliarde de lei. Faptele de care e suspectat
Sorin Marin a iesit din "Anonimat", cel putin in relatia cu procurorii DIICOT. Cunoscut ca organizator al ''Festivalului de Film Anonimul'', din Delta Dunarii, omul de afaceri a fost citat in dosarul Rompetrol.
Sorin Marin este suspectat ca ar fi pus umarul la privatizarea frauduloasa a companiei petroliere, alaturi de alte 13 persoane. El i-a urmat fostului premier Adrian Nastase, audiat zilele trecute in acelasi dosar, in calitate de martor.
Sorin Marin: ''Procurorii incearca sa lamureasca datele acestui dosar si fac foarte bine. O sa le spun exact ce am de spus eu am parasit Rompetrol in 2002, de fapt nu mai aveam activitate din 2001 si o sa raspund pentru faptele mele pana cand am parasit Rompetrol, simplu."
Desi abia a debutat ca regizor Sorin Marin a devenit fara voia sa unul dintre personajele principale din filmul Rompetrol.
In acest prim episod, omul de afaceri a aflat ca are conturile blocate si ca este banuit ca ar fi pus umarul, alaturi de alte 13 persoane, la presupuse infractiuni economice care au dus la fraudarea a 600 de milioane de dolari.
Alaturi de el au fost audiati Alexandru Nicolcioiu, fost vicepresedinte Rompetrol si actual membru in consiliul de administratie al KASMUNAY GAZ, dar si Adrian Volintiru, fost partener al lui Dinu Patriciu si fost secretar de stat in Ministerul Economiei. In cazul lor, declaratiile s-au redus la cateva cuvinte.
Este prima transa de audieri dintr-un dosar urias care are ca miza felul in care a fost privatizata Rompetrol, companie strategica, preluata de Patriciu in urma cu 16 ani. Pretul de vanzare a fost mic pentru importanta colosului, de 50 de milioane de dolari, dar presupunea si asumarea unor datorii la buget de 340 de milioane de dolari. Neplatite pana astazi.
Ba mai mult, la trei ani de la privatizare Rompetrol beneficiaza de o esalonare a unei datorii de 603 milioane de dolari si emite in favoarea statului roman obligatiuni cu scadenta de 7 ani, pentru care plateste doar dobanzi pana la termenul din 2010. S-a intamplat in perioada in care premier era Adrian Nastase. Procurorii spun ca a fost o ordonanta controversata si noteaza ca..
DIICOT: "SC ROMPETROL RAFINARE SA a fost ,"iertat" de plata sumei de (21.776.998.718.567 lei,) aproximativ 603 milioane de dolari, ce reprezentau obligatii bugetare restante, suma pe care insa membrii grupului infractional au folosit-o in interesele proprii sau in intersele societatilor din grupul Rompetrol care au inregistrat profituri substantiale care au fost apoi externalizate".
Adrian Nastase, de altfel, a fost deja audiat in mare secret de procurori, in calitate de martor.
In 2007, Patriciu a vandut compania catre KasMunayGaz, tranzactie care l-a propulsat pe primul loc al bogatilor Romaniei.
Actualii proprietari intentionau anul acesta sa revanda catre o companie din China insa tranzactia a fost blocata de sechestrul pe care autoritatile romane l-au pus asupra bunurilor rafinariei Petromidia, sechestru ce blocheaza orice instrainare.