Percheziţii într-un dosar de trafic de persoane. Din 2017, suspecţii au obligat cel puţin 11 persoane să cerşească
Autorităţile judiciare au făcut, joi, percheziţii în judeţul Covasna, dar şi în Ungaria, Germania şi Austria, într-un dosar de trafic de persoane.
Din 2017, suspecţii au obligat cel puţin 11 persoane să cerşească, reţinând toate sumele de bani obţinute.
„La data de 07.04.2022, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Covasna împreună cu lucrătorii de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Covasna au efectuat un număr de 3 percheziţii domiciliare pe raza judeţului Covasna într-o cauză vizând comiterea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de persoane. Simultan, pe teritoriul Ungariei, a fost efectuată o percheziţie domiciliară, pe teritoriul Germaniei au fost efectuate două percheziţii domiciliare şi pe teritoriul Austriei o percheziţie domiciliară, urmate de audieri de persoane privind activitatea aceluiaşi grup infracţional, în baza unui acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă încheiat prin intermediul EUROJUST cu autorităţile din Germania şi Ungaria”, a transmis, joi, DIICOT, într-un comunicat de presă.
În cauză, s-a reţinut faptul că, în cursul anului 2017, a fost constituit un grup infracţional organizat având ca scop exploatarea prin obligarea la practicarea cerşetoriei pe teritoriul Germaniei şi al Austriei a unor persoane cu o condiţie socială extrem de modestă, cu diferite dizabilităţi fizice ori psihice.
„Astfel, în perioada 2017 - 2022 au fost recrutate prin inducere în eroare privind condiţiile deplasării în Germania, respectiv în Austria, un număr de 11 persoane vătămate care au fost transportate spre ţările de destinaţie, fiind exploatate prin obligarea la practicarea cerşetoriei în diferite spaţii publice: pe străzi, la intersecţii, în faţa magazinelor sau bisericilor, în mijloacele de transport în comun, pieţe, etc. Sumele de bani obţinute în această modalitate au fost însuşite în totalitate de către membrii grupului infracţional organizat, care, pentru a se asigura că persoanele vătămate nu vor putea să plece, le-au reţinut documentele de identitate, lăsând asupra acestora doar o copie a actelor în vederea legitimării în faţa autorităţilor”, a mai transmis DIICOT.
La rândul lor, poliţiştii au precizat că gruparea era formată din mai multe persoane din judeţul Covasna, care ”s-ar fi constituit într-un grup infracţional organizat şi ar fi exploatat alte persoane, prin obligarea la practicarea cerşetoriei, precum şi la muncă, pe teritoriul Germaniei şi Austriei, profitând de situaţia lor vulnerabilă, respectiv nivel minim de educaţie, cu o situaţie materială precară, care nu cunoşteau limba şi ţara de destinaţie şi nu dispuneau de mijloace financiare pentru a reveni în ţară”.
„De asemenea, aceste persoane nu s-ar fi putut adresa instituţiilor, nu ar fi putut călători independent sau să exercite o altă activitate în afara cerşitului şi ar fi avut de achitat pretinse datorii, faţă de persoanele bănuite, prin practicarea cerşetoriei”, au mai precizat poliţiştii.
În urma percheziţiilor efectuate în România, au fost descoperiţi şi ridicaţi 89.950 de euro şi 9.400 de lei, aproximativ un kilogram de bijuterii din aur, un laptop, precum şi mai multe înscrisuri.
O femeie a fost reţinută, pentru 24 de ore, urmând a fi prezentată Tribunalului Covasna, pentru luarea de măsuri legale.