Percheziții la Universitatea „Dunărea de Jos", din Galați. Acuzațiile procurorilor
Percheziții la Universitatea „Dunărea de Jos", din Galați. Procurorii au descins miercuri de dimineață la birourile Juridic și Financiar, pentru a ridica probe, într-un dosar deschis în urmă cu aproape un an.
Corpul de control al Ministrului Educației și Camera de Conturi Galați au atras atenția că există aici un prejudiciu de aproape șase milioane de lei. Este vorba despre drepturi salariale acordate ilegal, susținerea fără drept a unui club sportiv, dar și falsificarea unor taxe judiciare de timbru.
Procurorii au venit de dimineață la Rectoratul Universității „Dunărea de Jos" și au mers direct la birourile responsabile de infracțiunile suspectate. Au cerut să vadă acte și dispozitive de stocare a informațiilor.
Bogdan Nistor, Departamentul de Comunicare: „S-a făcut o solicitare, respectiv o ridicare de documente, în cadrul unui dosar de cercetare în rem. În acest moment nu știm mai multe detalii. Colaboram cu autoritațile și suntem alături de ele."
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galați au deschis încă din vara anului trecut un dosar penal in rem în care sunt făcute cercetări pentru infracțiunile de constituire de grup infracțional organizat, delapidare și abuz în serviciu, la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați.
Neregulile au ieșit la iveală după o verificare a Corpului de Control al Ministrului Educației.
Cea mai surprinzătoare a fost descoperirea unor taxe de timbru judiciar pe care universitatea, fiind instituție de stat, nici nu ar fi trebuit să le plătească, fiind scutită, conform legii.
Unele chitanțe de cinci lei aveau valoarea modificată din pix. Astfel, pentru fiecare, universitatea deconta cinci sute de lei.
Lucian Georgescu, rectorul Universității Dunărea de Jos, Galați: „Din acel moment, ținând cont de această suspiciune, orice taxă de acest tip s-a oprit în universitate. Circuitul procedural al documentelor în universitate, la verificarea care s-a făcut pe parcursul corpului de control, s-a constatat că s-au respectat procedurile interne. Deci tot ce am putut verifica intern, s-a dovedit a fi corect."
În urma aceluiași control, a fost dezvăluit faptul că universitatea finanțase ilegal un club sportiv. De asemenea, în intervalul 2016-2020, plătise peste cinci milioane de lei cu titlul de drepturi salariale pentru care nu există, însă, toate documentele justificative.