Cutremur la varful RADET. Anchetatori: Plateau milioane de lei pe reparatii care nu se realizau

×
Codul embed a fost copiat

O ancheta de amploare a fost declansata in cazul RADET, dupa ce ziua de vineri a inceput cu 38 de perchezitii si audieri maraton. Politistii au adunat aseara zeci de saci cu documente relevante in aceasta investigatie, spun ei.

SAMBATA: 

Acestea ar face referire la anumite achizitii publice cu firme din Capitala, dar si la impresionante sume de bani.

Politistii si procurorii au banuieli ca sefii "Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice" din Bucuresti ar fi luat mita si ar fi incheiat presupuse contracte ilegale.

Update ora 18:15 Cutremur la varful conducerii RADET. 38 de perchezitii au facut vineri dimineata; politistii si procurorii, care au banuieli ca sefii ''Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice'' din Bucuresti, ar fi luat mita, si ar fi incheiat, presupuse contracte ilegale. Deocamdata, anchetatorii au ridicat mai multe documente, care fac referire, la anumite achizitii publice, facute de societate, cu firme din capitala, dar si impresionante sume de bani.

Citește și
Mineri
BM: Un angajat roman la o companie de stat "produce" anual o gaura de 12 salarii medii pe economie
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

La sediul RADET din Capitala a fost agitatie mare in aceasta dimineata. Angajatii nu puteau sa intre in caldire, iar directorii nu aveau voie sa iasa. Toata lumea a aflat ca politia a declansat o ancheta.

Autoritatile au cautat contractele incheiate de RADET cu alte 7 firme din Bucuresti. Una dintre acestea este detinuta de fratii Erbasu.

Politistii si procurorii bucuresteni verifica modul in care societatile cu pricina au primit contracte de intretinere si modernizare a retelei RADET.

Suspiciunea este ca parte dintre lucrari au fost date preferential anumitor firme care primeau sume uriase de peste 1 milion de lei. Anchetatorii au informatii ca reparatiile nici macar nu se mai efectuau, dar erau trecute in acte ca realizate. Nici nu ar fi fost greu de facut astfel de fraude este de parere un specialist in energie.

Totusi, cel putin unii dintre cei care au ocupat sau ocupa posturi de conducere in RADET ar fi stiut de contractele ilegale, cred anchetatorii. Chiar unii dintre ei ar fi primit drept rasplata excursii in strainatate pe banii firmelor. Printre bonusuri s-ar fi numarat chiar si un drum la Londra plus bilete la meciul Chelsea-Steaua.

In urma perchezitiilor in locuintele directorilor RADET s-au gasit
peste 500.000 de euro. Cei care se ocupa de dosar considera ca aceasta frauda uriasa ne priveste pe toti.

Bucuresteanul de rand a fost norocos pentru ca deocamdata primaria achita grosul. De pilda, 150 de milioane de euro doar anul trecut.

Actiunea de astazi a starnit un cuib de viespi. Aceste contracte cu fime private care sa intretina reteaua de termoficare nu ar trebui sa existe, spun specialistii. RADET are 2000 de angajati pe care vrea sa-i dea afara cand ar putea sa-i puna sa lucreze la reparatii.

Desi a fost inceputa urmarirea penala nu a fost nominalizata deocamdata nicio persoana.

Update ora 10:40 Avocat: La sediul societatii Erbasu sunt cautate si verificate acte privind colaborarea cu RADET

Avocatul Alexandru Avramescu a declarat ca la sediul societatii Erbasu SA se fac perchezitii, fiind cautate acte privind colaborarea firmei cu RADET, in special cea din ultimii ani, pentru lucrari de reabilitare a retelelor de incalzire, precizand ca in sediul societatii este Cristian Erbasu.

Avocatul a spus ca la sediul principal al societatii de constructii Erbasu SA este in derulare o procedura de perchezitie, in prezenta directorului firmei, Cristian Erbasu.

"Exista o autorizatie de perchezitie pentru spatiile pe care le administreaza firma, sunt verificate si cautate acte privind colaborarea firmei cu RADET", a declarat vineri avocatul Alexandru Avramescu, in fata sediului societatii Erbasu SA.

El a precizat ca societatea Erbasu are o colaborare cu RADET de 20 de ani, verificarile facute de anchetatori vizand cu precadere colaborarea din ultimii ani cu regia de distributie a energiei termice.

Avocatul a spus ca in sediul firmei este directorul Cristian Erbasu, acesta acordand sprijin in procedura de perchezitie. El a precizat ca la perchezitii nu este prezent si fratele acestuia, Alexandru Erbasu.

Avocatul a mai spus ca nici Cristian si nici Alexandru Erbasu nu au fost chemati pentru a fi audiati in acest dosar.

"Societatea trece printr-o expunere mediatica pe care nu ne-o dorim. Facem apel la anchetatori sa isi faca treaba, dar sa protejeze imaginea unei firme care nu are probleme fiscale si functioneaza legal", a spus avocatul.

pdate ora 10:00 Surse judiciare au declarat pentru Mediafax ca nu a fost inceputa urmarirea penala pe numele niciunei persoane.

Surse judiciare au declarat vineri, pentru Mediafax, ca urmarirea penala in dosarul privind prejudicierea RADET a fost inceputa in rem, ceea ce inseamna ca la acest moment este constatata doar infractiunea, nu si autorii, astfel ca nicio persoana nu este pusa sub acuzare in acest caz.

Perchezitiile au fost dispuse pentru a fi ridicate documente in acest dosar, pana la acest moment al anchetei nefiind emis niciun mandat de aducere pe numele vreunei persoane.

Sursele citate au precizat ca niciun oficial din RADET nu a fost pus sub invinuire pana la acest moment.

Potrivit unor surse din Politie, mai multe firme ar fi vizate in cadrul acestei anchete, printre care si societatea de constructii Erbasu SA.

Sursele citate au precizat ca aceste firme ar fi incheiat contracte cu RADET pentru lucrari de intrastructura care ar fi fost platite dar nu ar fi fost executate.

08:00 Politistii bucuresteni fac vineri perchezitii la RADET si la alte imobile din Bucuresti, Ilfov si Giurgiu, fiind vizate mai multe persoane suspectate ca au prejudicat regia in urma acordarii ilegale a unor contracte de achizitii publice.

Contractele care ar fi fost acordate ilegal erau pentru lucrari de infrastructura, au precizat sursele citate.

Potrivit unui comunicat al Politiei Capitalei, perchezitiile au loc la 38 de adrese din Bucuresti, Ilfov si Giurgiu.

"Prechezitiile sunt efectuate ca urmare a cercetarilor ce se desfasoara intr-un dosar penal in care exista indicii privind savarsirea unor infractiuni in domeniul achizitiilor publice, prin care ar fi fost diminuate resursele financiare ale unei institutii de interes public local", a precizat Politia Capitalei.

Perchezitiile sunt facute de politistii bucuresteni specializati in investigarea fraudelor, coordonati de procurori ai Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti.

Activitatile sunt efectuate cu sprijinul Serviciului Roman de Informatii.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
DIFERENTELE de pret pentru GIGACALORIE. Cum platesc romanii mai mult in functie de zona
DIFERENTELE de pret pentru GIGACALORIE. Cum platesc romanii mai mult in functie de zona

Toti bucurestenii vor beneficia, la iarna, de subventie pentru plata energiei termice de la RADET, au precizat, pentru MEDIAFAX, reprezentantii municipalitatii.

BM: Un angajat roman la o companie de stat
BM: Un angajat roman la o companie de stat "produce" anual o gaura de 12 salarii medii pe economie

Un sfert din cele 760 companii de stat, precum RADET, CFR, Oltchim, sunt neperformante, cu active neviabile si intrate "de facto" in faliment, astfel ca aproape 100.000 angajati ar putea ramane fara un loc de munca daca aceste unitati s-ar inchide.

Pretul la energia termica creste de la 1 august. Cat va costa o gigacalorie
Pretul la energia termica creste de la 1 august. Cat va costa o gigacalorie

Bucurestenii vor plati mai mult, de la 1 august, pentru energia termica. Pretul creste de la 124 lei/Gcal la 169,88 lei/Gcal, tarif care include si TVA. Masura a fost votata astazi de consilierii generali ai Capitalei.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.