Rețea uriașă de eliberare de certificate false de vaccin, în Bihor şi Satu Mare. Unul costa 200-300 euro
Procurii DNA au făcut perecheziții în Bihor și Satu Mare, după ce au descoperit acolo o rețea care elibera certificate false de vaccinare.
Procurii DNA au făcut perecheziții în Bihor și Satu Mare, după ce au descoperit acolo o rețea care elibera certificate false de vaccinare. Peste 3000 de asemenea documente ar fi ajuns în posesia unor români care refuză serul anti-COVID. Este cel mai mare număr de certificate de vaccinare falsificate, descoperite de la începutul pandemiei. Din rețeaua cercetată făceau parte mai multe cadre medicale, iar printre cei care au plătit, câteva sute de euro pentru un certificat fals, sunt și funcționari publici.
Certificatele false de vaccinare erau eliberate în centrul din Vama Petea, deschis acum 6 luni de Consiliul Județean Satu Mare și Direcția de Sănătate Publică. Trei mii de români, care resping vaccinarea, ar fi obținut de aici, spun surse din anchetă, documente fictive care atestau că au primit serul Johnson & Johnson. Fiecare plătea pentru un certificat fals între 200 și 300 de euro.
Colaboratori ai Direcției de Sănătate Publică Satu Mare, asistente și funcționari de la centrul de vacinare din vamă, dar și mai mulți intermediari făceau parte din rețeaua care elibera certificatele fictive.
Pentru unii dintre membrii rețelei, afacerea frauduloasă cu certificate false de vaccinare a adus profituri uriașe, în timp scurt, spun anchetatorii. Aceștia au găsit într-unul dintre locurile controlate zeci de mii de euro. Tot acolo au fost descoperite certificate de vaccinare "în alb" sau completate cu numele unor persoan, la care cel mai probabil urmau să ajungă.
Valeriu Gheorghiță: "Vaccinarea în România e o problemă de siguranță națională și dacă cineva nu a înțeles acest lucru până astăzi are o mare problemă. Trebuie să înțelegem că nu ne putem juca cu lucruri care afectează grav sănătatea oamenilor. "
Procurorii DNA au aflat de rețeaua care elibera certificate de vaccinare false în septembrie și de atunci au strâns probe. Printre cei care au beneficiat de documentele fictive ar fi mai mulți funcționari publici din Satu Mare. Unii s-ar fi infectat cu coronavirus și au ajuns în spital.
Constantin Demian, purtător de cuvânt Spitalul Satu Mare: "Unii au spus că au primit vaccinul, dar au fost și care au recunoscut că au un certificat, dar este fals."
Surse din anchetă spun că în unele cazuri, cei care primeau certificatele de vaccinare nici nu treceau pe la centrul de imunizare. În urma perchezițiilor, mai multe persoane au fost duse la audieri. Printre ele un medic, asistenți medicali și registratori. Cercetările se fac de DNA pentru infracțiuni de corupție și fals.