ASF: "Basescu si Ponta stiau de salariul lui Rusanu". DNA a inceput urmarirea penala in dosarul "Carpatica"

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Dan Radu Rusanu, a ajuns in fata procurorilor DNA. El este acuzat oficial de implicare in scandalul de coruptie care a dus la arestarea proprietarului companiei de asigurari Carpatica.

In acelasi dosar sunt puse sub invinuire mai multe persoane din conducerea ASF, inclusiv sotia fostului vice-premier, Daniel Chitoiu.

"Eu cred ca are legatura mai multa cu Astra decat cu ordinanta pentru ca, ati vazut si dumneavoastra o declaratie domnului presedinte Basescu in care spune ca, pentru actiunea nejustificata de la Astra va trebuie sa raspunda conducerea incompetenta a ASF-ului.

Vom vedea daca actiunea incompetentilor de la ASF a fost nejustificata vizavi de Astra sau domnul Basescu a facut decis ca aceasta actiune e nejustificata ca sa-l apere pe prietenul dansului, Dan Adamescu", a declarat Dan Radu Rusanu, presedintele ASF.

Rusanu este acuzat oficial de sprijinirea unui grup infractional organizat dar si de complicitate la abuz in serviciu, in acest scandal de coruptie declansat acum o luna de zile. Sefului ASF i se reproseaza ca ar fi destituit si numit personaje in mod fraudulos in conducerea autoritatii, pentru a proteja interesele companiei Carpatica Asigurari.

Citește și
Victor Ponta
Cazurile Huawei, ASF si Mariana Campeanu. Ponta raspunde la atacuri: "E o prostie ce a spus domnul presedinte Basescu"
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Tot lui Rusanu i se reproseaza si faptul ca ar fi facut demersuri la nivelul Guvernului pentru a modifica legislatia in ceea ce priveste structura de conducere a autoritatii.

ASF sustine ca este victima unei campanii de presiuni, dupa ce, in urma cu cateva zile, ar fi luat in premiera decizia de a pune sub administrare speciala o alta companie, Astra Asigurari.

Chestiunea salariilor uriase, de zeci de mii de euro, incasate de sefii autoritatii ar fi fost o problema cunoscuta cu mult timp inainte si de seful statului, si de primul ministru, sustine comunicatul trimis de Autoritatea de Supraveghere Financiara.

 

Dan Radu Rusanu, audiat la sediul DNA

In acest dosar sunt urmariti penal omul de afaceri Ilie Carabulea, Laura Chitoiu, Marian Marzac si Radu Mustatea.

Dan Radu Rusanu a ajuns la sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) in jurul orei 9.30, fiind citat de anchetatori in dosarul "Carpatica. In dosarul "Carpatica", omul de afaceri Ilie Carabulea, care controleaza grupul Carpatica, si Marian Mirzac, fostul director general al Carpatica Asig din Sibiu, sunt acuzati ca, in mod fraudulos, in perioada mai - decembrie 2013, au reusit sa tergiverseze si sa influenteze rezultatele unor controale dispuse de ASF fata de societatea de asigurari.

In aceeasi cauza, Laura Chitoiu, sotia fostului ministru de Finante Daniel Chitoiu, este urmarita penal din 28 ianuarie, pentru abuz contra intereselor publice, in calitate de director al Directiei Avizari din cadrul Autoritatii pentru Supraveghere Financiara (ASF). Dan Radu Rusanu a anuntat marti ca Laura Chitoiu s-a autosuspendat din functia de director al Directiei Avizari din cadrul ASF. Laura Chitoiu a fost in 14 februarie la DNA, procurorii aducandu-i la cunostinta calitatea de suspect in dosarul "Carpatica", incadrare schimbata din cea de invinuit, in baza prevederilor din noile coduri penale.

"In intervalul 10-16.06.2013, Marzac Marian a intervenit pe langa Chitoiu Laura Elena, director al Directiei Avizari din cadrul ASF, in vederea devansarii interviului pentru ocuparea functiei de director general al SC Carpatica Asig SA de catre numita Crudu Ina-Ana", conform documentelor procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie. Potrivit procurorilor, desi interviul era stabilit pentru 10 iulie 2013, in urma demersurilor Laurei Chitoiu, acesta a fost devansat pentru 19 iunie 2013.

De asemenea, pentru a se asigura de rezultatul favorabil in urma interviului sustinut de catre Ina Crudu, Laura Chitoiu ar fi modificat componenta comisiei de examinare, asigurandu-se ca membrii care o vor examina pe Crudu nu ii vor pune intrebari incomode, facilitand acesteia ocuparea functiei de director general al SC Carpatica Asig SA".

"In acest fel, Chitoiu Laura Elena si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu, asigurandu-i numitei Crudu Ina-Ana un folos nepatrimonial, lucru de natura sa creeze o tulburare insemnata Autoritatii de Supraveghere Financiare, instituție care este reglementata sa vegheze asupra indeplinirii condițiilor legale de funcționare de catre societațile de asigurari de pe teritoriul Romaniei, in vederea asigurarii stabilitații pieței de asigurari", potrivit procurorilor.

Anchetatorii au stabilit ca Marian Mirzac a intervenit la Laura Chitoiu nu doar pentru a schimba data interviului din 10 iulie in 19 iunie 2013, ci si pentru ca aceasta din urma sa modifice structura comisiei de examinare, astfel incat persoanele desemnate sa nu puna intrebari incomode si sa asigure rezultatul pozitiv al acestei examinari in cazul Inei Crudu. In dosarul "Carpatica", Ilie Carabulea este cercetat penal pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni, cumparare de influenta, in forma continuata, dare de mita, in forma continuata, folosirea in orice mod de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in scopul obtinerii pentru sine de foloase necuvenite, in forma continuata, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si instigare la uz de fals.

Marian Mirzac, fostul director general al Carpatica Asig si membru neexecutiv in cadrul conducerii Autoritatii de Supraveghere Financiara, este acuzat de asociere in vederea savarsirii de infractiuni, doua infractiuni de luare de mita, din care una in forma continuata, trafic de influenta, in forma continuata, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii care nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, in forma continuata, abuz in serviciu contra intereselor publice si instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice. In 12 februarie, Marian Mirzac a demisionat din functia de membru neexecutiv in Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara.

Radu Mustatea, membru in CA al Carpatica Asig si presedintele Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania, este urmarit penal pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni, complicitate la dare de mita, complicitate la luare de mita, complicitate la cumparare de influenta, toate trei in forma continuata, complicitate la folosirea in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in vederea obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite si uz de fals. Ilie Carabulea si Marian Mirzac au fost arestati preventiv in 29 ianuarie, de Tribunalul Bucuresti. In cazul lui Radu Mustatea, instanta a dispus masura interdictiei de a parasi tara pe o perioada de 30 de zile. In acelasi dosar este urmarit penal si Ovidiu Ioan Cezar Giurgea, functionar la Autoritatea de Supraveghere Financiara, care este acuzat de asociere in vederea savarsirii de infractiuni si abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un interes patrimonial sau nepatrimonial. Potrivit anchetatorilor, in perioada mai - iunie 2013, Carabulea, Mirzac si Mustatea, impreuna cu alte persoane, au constituit o asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

"Prin initierea, respectiv, constituirea acestui grup infractional, Carabulea Ilie si Mirzac Marian au reusit, in mod fraudulos, in perioada mai - decembrie 2013, sa tergiverseze si sa influenteze rezultatele unor controale dispuse de Autoritatea de Supraveghere Financiara fata de societatea de asigurari detinuta si controlata indirect de Carabulea Ilie, astfel incat sa nu reiasa deficiente grave. In acest scop, cei doi au recurs la cointeresarea financiara a mai multor functionari din cadrul ASF. Un alt obiectiv urmarit a fost acela de a mentine societatea, in mod fraudulos, pe o pozitie convenabila in topul reclamatiilor privind activitatea acesteia pe anul 2013 si, implicit, cresterea artificiala a gradului de incredere in raport cu potentialii clienti", au aratat anchetatorii. Procurorii DNA au facut, in 28 ianuarie, 17 perchezitii in Bucuresti si Sibiu, in acest caz, inclusiv la sediul central al Carpatica Asig din Sibiu.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Schema
Schema "arborelui genealogic al USL". Salariile "imorale, dar nu ilegale" ale rudelor de politicieni ce lucreaza la ASF

Veniturile incasate de sefii ASF sunt imorale, dar nu ilegale, spune premierul, dupa ce s-a aflat ca directorul institutiei a primit, in doua luni, 72 de mii de euro. Traian Basescu a cerut revocarea conducerii ASF.

Cazurile Huawei, ASF si Mariana Campeanu. Ponta raspunde la atacuri:
Cazurile Huawei, ASF si Mariana Campeanu. Ponta raspunde la atacuri: "E o prostie ce a spus domnul presedinte Basescu"

Premierul Victor Ponta a facut declaratii de presa la Palatul Victoria, comentand atacurile recente ale presedintelui Traian Basescu in legatura cu compania Huawei, dar si cazul ministrului Mariana Campeanu.

Traian Basescu, atac la
Traian Basescu, atac la "Victor Viorel Ponta": "Premierul e corupt, la ASF e o cloaca, in USL e criza de maturitate"

Presedintele Traian Basescu a reactionat dur aseara fata de criza politica din USL. Seful statului le-a cerut celor doi lideri PSD si PNL sa inceteze "sa se joace de-a guvernarea".

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul
Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.

 

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.