Percheziţii la Nuțu Cămătaru, în cazul maimuţei evadate. Ce animale s-au mai găsit
După scandalul de săptămâna trecută, când o maimuţă a circulat liberă prin Bucureşti, miercuri în zori, poliţiştii şi procurorii au făcut percheziţii în locuinţa interlopului Nutu Cămătaru şi surpriză: au mai găsit animale exotice în curtea lui.
Mai precis, 2 macaci japonezi, 2 coati şi o cămilă.
Perchezițiile au început dimineață pe proprietatea lui Nuțu Cămătaru, din șoseaua Sălaj, și continuă chiar și la orele prânzului. Pe lângă polițiști și procurori, la acțiune participă și angajați ai Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor, care vor prelua o parte din animalele găsite.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pentru moment, este vorba despre doi macaci, doi coați și o cămilă, dar nu este exclus să fie găsite și alte animale, dat fiind că proprietatea este foarte întinsă și sunt amenajate mai multe grajduri.
ASPA: Cele patru animale exotice urmează să ajungă la o grădină zoologică
Cele două exemplare de macac japonez şi cele două exemplare de coati, descoperite în urma unei percheziţii domiciliare la o adresă din Sectorul 5, s-au trezit din anestezie, starea lor de sănătate este bună, iar în prezent se poartă discuţii cu o grădină zoologică din ţară pentru preluarea animalelor, a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor Bucureşti, Cătălina Trănescu.
"La solicitarea Secţiei 24 Poliţie, ASPA, împreună cu Garda de Mediu, a participat la o acţiune de percheziţionare domiciliară. La adresa din Sectorul 5 au fost găsite patru animale exotice: două exemplare de macac japonez şi două exemplare de coati - un animal înrudit cu ratonul. ASPA a oferit sprijin de specialitate, a tranchilizat cele patru animale exotice, care au fost transportate ulterior la Centrul de Reabilitare şi Salvare a animalelor sălbatice Visul Luanei. La acest moment animalele s-au trezit din anestezie, starea lor de sănătate este bună, sunt monitorizate de medicii veterinari de la centru şi se află în afara oricărui pericol", a precizat Trănescu.
Cătălina Trănescu a menţionat că ASPA este în discuţii cu o grădină zoologică din ţară în vederea preluării animalelor şi a spus că cercetările în acest caz continuă sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 de către Secţia de Poliţie 24.
"În continuare, ASPA se va ocupa de găsirea unei grădini zoologice unde să fie duse animalele exotice. Suntem în discuţii aproape finale cu o grădină zoologică din ţară şi vom anunţa la momentul la care se finalizează discuţiile unde vor merge cele patru animale exotice care au fost luate acum de la această adresă, dar şi celălalt exemplar de macac japonez, capturat de pe străzile din Sectorul 5 pe 11 septembrie", a spus ea.
Cătălina Trănescu a explicat că sunt necesare o serie de documente pentru a deţine legal un animal exotic, printre care şi un certificat CITES.
"Atâta timp cât deţinătorul, fie persoană fizică, fie juridică, are un certificat CITES, animalul exotic este deţinut în legalitate. Însă, este destul de greu de obţinut de către o persoană fizică acest certificat. (...) În lipsa documentelor, putem spune că animalul este deţinut ilegal. În privinţa animalelor exotice găsite la adresa de astăzi, se fac verificările necesare de către comisarii Gărzii de Mediu", a spus ea.
Cazul maimuței evadate
Deocamdată nu a fost anunțat oficial că maimuța care s-a plimbat săptămâna trecută prin București ar fi evadat de aici, dar martorii nu mai au dubii. De altfel, două dintre maimuțele găsite acum fac parte din aceeași specie cu cea care a reușit să fugă.
Miercuri, 11 septembrie, poliţiştii, jandarmii, poliţia animalelor, Garda de Mediu şi pompierii au încercat toată ziua să prindă o maimuţă sprintenă, care dispărea imediat ce simţea vreun pericol. Oamenii au vrut să o momească pe fugară cu banane, dar tot ei au fost cei păcăliţi. Au reuşit să o captureze abia spre seară.
Maimuța a fost împușcată cu un ser tranchilizant special, care nu-i pune viața în pericol. Macacul se află acum în carantină, la Centrul de Reabilitare și Salvare a Animalelor Sălbatice „Visul Luanei”. De acolo, cel mai probabil maimuța va fi dusă la o grădină zoologică. La fel și animalele găsite acum pe proprietatea interlopului, cu excepția cămilei, care rămâne aici deocamdată.
Dacă se dovedește că proprietarul nu are documente de proveniență a animalelor sălbatice, el riscă să primească o amendă cuprinsă între 30.000 și 60.000 de lei sau o pedeapsă de trei până la un an de închisoare.
Nuțu Cămătaru a fost eliberat condiționat din închisoare în martie anul acesta, acolo unde ispășea o condamnare pentru șantaj. El este cunoscut ca fiind un iubitor de animale. În 2013, de pe aceeași proprietate, au mai fost recuperați patru lei și doi urși.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!