Proprietarul maimuţei prinse în Capitală riscă închisoarea. Ar mai avea şi alte animale

Ultima actualizare: 12-09-2019 09:38

Poliţişti, jandarmi, poliţia animalelor, garda de mediu, şi pompierii au încercat toată ziua de miercuri să prindă o maimuţă sprintenă, care dispărea imediat ce simţea vreun pericol.

Oamenii au vrut să o momească pe fugară cu banane, dar tot ei au fost cei păcăliţi. Până la urmă a fost tranchilizata de un echipaj al Autorităţii pentru Protecţia Animalelor.

Imaginile în care maimuţa este suprinsa mergând pe un gard au fost filmate miercuri, însă sprintena maimuţă ar umbla nestingherită de cel puţin patru zile spun oamenii.

Maimuţa şi-a continuat plimbarea, iar la un moment dat, câţiva tineri au încercat să o prindă într-o cuşcă, unde au momit-o cu fructe. Doar că a fost mai rapidă decât ei: le-a furat bananele şi a fugit. Tinerii au fost în pericol, pentru că fiind un animal sălbatic, maimuţă poate fi agresivă, mai ales atunci când este speriată sau încolţită. Muşcătura poate fi foarte dureroasă şi poate transmite boli, spun specialiştii. Fără să îşi dea seama de pericol, copiii se amuzau.

Planul B a presupus o nouă invitaţie la banane, doar că de data asta un tânăr ţinea bananele în mână, crezând că maimuţa se va lăsa prinsă. În cele din urmă, a lăsat fructele pe pământ, iar cea vizată le-a luat imadiat şi s-a căţărat în copac.

Maimuta a fost prinsă în cele din urmă, după ce a fost împuşcată cu ser tranchilizant. Va fi supusă unui control medical amănunţit, mai apoi va intra în carantină, urmând că garda de mediu împreună cu asociaţia Visul Luanei să decidă în ce grădina zoologică va ajunge acest animal.

Dincolo de partea amuzantă, cea a urmăririi unei maimuţe în sectorul 5 al capitalei, rămâne problema deţinerii unui asemenea exemplar.

Kopacz Andras, director adjunct Grădina Zoologică Târgu Mureş: “Este vorba de o maimuţă din specia macac japonez, în România deţinerea lui este illegal în priprietate private, se poate ţine doar la grădini zoologice sau în parcuir naţionale."

Tudor Ionescu, consilier la primăria Capitalei, susţine că ar fi vorba despre o persoană privată care ar avea în proprietate 3 astfel de exemplare. „Cu toţii am fost puşi în această situaţie din cauza inconştientei unei persoane. Nu are niciun fel de microcip. Ar fi putut fi un indiciu. Fiind vorba de o infracţiune, vorbim de inchisoare de la 1 la 3 ani sau amendă penală”, spune Tudor Ionescu

În România sunt probabil câteva zeci maimuţe din rasele macac, şi capucin, însă mulţi proprietari nu le declara pentru că legea interzice ca animalele sălbatice să fie ţinute pe post de animale de companie.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO