Pensii mai mari pentru fostii muncitori ai fabricilor comuniste. Legea care le va recalcula vechimea
Veste buna pentru pensionarii care n-au putut dovedi ca au lucrat in cooperativele si fabricile comuniste.
Potrivit unor modificari la legea arhivelor nationale, documentele care atesta vechimea in munca vor fi cautate si verificate de firme specializate.
Contra cost, pensionarii le vor putea consulta si vor primi adeverintele.
Alegeri 2024
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
Din anii 1990, arhivele fostelor IAS-uri, CAP-uri sau fabrici comuniste s-au imprastiat in trei directii. Dupa ce intreprinderile au intrat in faliment, documentele au fost mutate la Casele de Pensii, au fost preluate de societati comerciale aparute intre timp ori s-au pierdut. De exemplu, numai in judetul Salaj sunt 9000 de pensionari care nu si-au mai putut dovedi anii de munca. Situatia este valabila in toata tara.
"Greu, foarte greu, pe ploaie, pe frig, pe omat, mergeam la desfacat, la lucru. Ce aveam sa facem, trebuia sa lucram sa avem cu ce trai", spune Aurelia Campan, o pensionara.
Modificarile la Legea arhivelor nationale dau voie firmelor comerciale sa presteze servicii arhivistice. De la institutiile vechi, acestea vor putea prelua documentele. In baza unor solicitari, pensionarii vor avea astfel acces la datele inscrise in documente inainte de revolutia din 1990. Initiatorii modificarii sustin ca astfel 700 de mii de pensionari isi vor anii de munca.
"Casele teritoriale de pensii gestioneaza fondul arhivistic, elibereaza documente pentru stabilirarea valoareo pensiei si stabilesc dreptul de pensie, deci sunt intr-un conflict de interese, sunt situatii in care angajati ai arhivelor nationale sunt chemati in instanta si au si pierdut pentru ca nu le pot elibera documente", spune Lucian Bode, deputat PDL.
Deputatii care au propus modificarea legii nu au stabilit si cat trebuie sa plateasca batranii pentru acces la documente. Sustin insa ca suma nu poate fi decat una modica, iar majorarea, oricat de mica, este binevenita dat fiind ca cei mai multi dintre fostii agricultori au pensii minime, adica 350 de lei.