Pelerinajul din Capitală, la final. Numărul total al credincioșilor care s-au închinat la moaște se apropie de 100.000
Pelerinajul din Capitală se apropie de final. De Sfântul Dimitrie cel Nou considerat ocrotitorul Bucureștiului un călugăr muzician de acum 200 de ani a fost canonizat.
Numărul celor care au trecut în această săptămână să se închine celor 6 sfinți din fața Catedralei se apropie de 100.000, estimează reprezentanții Patriarhiei.
Duminică a fost cea mai aglomerată zi, iar la rând oamenii au stat și câte 7 ore.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
În timp ce mai bine de 10 mii de oameni își așteptau rândul la racla cu sfintele moaște, alte mii de credincioși ascultau Sfânta Liturghie, oficiată de Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române.
A fost cea mai aglomerată zi de Pelerinaj de pe Dealul Patriarhiei. Pe o vreme superbă, oamenii au ținut să-l cinstească azi pe Sfântul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștiului.
Se spune că vremea din ziua Sfântului Dimitrie prevestește cum va fi iarnă. Dacă este o zi senină și caldă, și iarna va fi blândă.
Unii au venit cu haine de acasă, pe care să le treacă pe la sfintele moaște și care să le aducă mai departe noroc sau să fie purtate de cineva bolnav, cu speranșa însănătoșirii.
Femeie: „O eșarfă, o batituță.. busuioc, flori pentru sănătate și pentru mântuire”
Femeie: „Extraordinar de frumos toată atmosfera.. Probabil de aceea nici n-am simţit când a trecut timpul”.
Duminică a fost canonizat și Cuviosul Macarie Protopsaltul, considerat părintele cântării psaltice în limba română.
Adrian Agachi - Consilier Patriarhal al biroului de presă: „Este considerat întemeietor al Şcolii Psaltice Românești de muzică bisericească, este un moment deosebit pentru toţi cântăreţii bisericeşti şi pt tot ce înseamnă etnografia bisericească în România”.
Pelerinajul se va încheia mâine, când Sfintele Moaște vor fi reașezate în Catedrala Patriarhală după închinarea ultimului pelerin.