Pe Transalpina ninge încontinuu de 2 zile, iar drumarii abia fac față stratului de zăpadă. ”Nu pot să ies de aici!”

Ultima actualizare: 08-12-2021 13:37

Iarna şi-a intrat pe deplin în drepturi la munte. Pe Transalpina, la Rânca, ninsoarea a format un strat gros de o jumătate de metru.

În Vrancea, şoselele au fost acoperite de un strat gros de zăpadă. Până să intervină utilajele, un şofer a pierdut controlul într-o curbă şi s-a oprit în şanţ. Din păcate, a fost şi rănit uşor.

Şi în Roman, intrarea în oraş a fost blocată după ce o cisternă şi un camion s-au ciocnit din cauza poleiului de sub stratul de zăpadă.

În toată ţara, drumarii de la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere au intervenit cu 742 de utilaje şi au împrăştiat peste 5.000 de tone de material antiderapant.

Dar sunt anunţate ninsori cel puţin până diseară în județele Suceava, Neamț, Bacău și la munte. În restul judeţelor din Moldova e aşteptată lapoviţa şi se poate forma polei.

Drumarii intervin cu mai multe utilaje, dar şoseaua e în continuare acoperită de zăpada proaspăt aşternută.

Iar pentru că în zonă se anunţă noi ninsori, omătul este cărat cu utilaje din puținele locuri de parcare din stațiune și aruncat pe versanţi.

Primăriile din Baia de Fier și Novaci, care administrează zona Rânca, au adus utilaje de mare capacitate în stațiune, pentru a căra zăpada de pe străduțele lăturalnice.

Și cabanierii curăță acoperișurile pensiunilor, pentru că stratul mare de omăt devine din ce în ce mai greu.

Pentru şoferi, drumul până la Rânca nu a fost deloc ușor.

„- Cum e, patinează?
- Nu pot să ies de aici!
”.

Ca să nu aibă astfel de probleme, şoferii ar trebui să îşi monteze lanţuri la roţi, dar puțini sunt cei care fac acest lucru.

"Dăi înainte, dăi, dăi, haide!".

"Până la releu a fost ok, de la releu e acoperit cu zăpadă".

"- Ninge de 2 zile într-una, s-a aşternut, nu fac faţă nici lamele.
- E albă şoseaua?
- Da, da
".

 

Avertizare meteo de precipitații abundente în Transilvania și Moldova

 

"Fără lanţuri nu poţi să urci, e greu şi de urcat şi de coborât, a nins mult şi mai ninge până mâine seară".

Drumarii intervin permanent chiar şi cu câte şase utilaje, însă fac faţă cu greu ninsorii abundente.

Viorel Popa, angajat firma deszăpezire:Se acționează, dăm și cu sare, dar degeaba, dacă ninge. Șoferii să aibă lanțuri – păi, să fie pregătiți de iarnă, noi ne facem datoria, dar dacă ninge dăm degeaba și cu sare”.

Localnic: ”Dacă veniţi la munte trebuie neapărat să aveţi o lopăţică cu dvs, lanţuri obligatoriu pentru că zăpada e foarte multă, de trei zile ninge încontinuu".

Ninsorile vor continua până miercuri seară, când expira codul galben de precipitaţii abundente. Avertizarea meteo, intrată în vigoare luni dimineaţă, este valabilă până la ora 18 pentru zona montană, şi pentru o mare parte din Transilvania şi Moldova.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO