Oameni mușcați de vulpi în pădurile din jurul Bucureștiului. „Nu severitatea mușcăturilor ne îngrijorează”
Chiar dacă par simpatice, nu vă apropiați de vulpile pe care le întâlniți când ieșiți în natură.
Sunt animale sălbatice și vă pot răni, spun medicii. Patru persoane mușcate de vulpi au ajuns în aceste zile la Institutul Matei Balș din Capitală.
O femeie din Argeș a ajuns la spitalul din București după ce a fost mușcată de o vulpe când era la picnic. Ceilalți trei pacienți au fost prin pădurile din jurul Capitalei. De la începutul anului și la Centrul Antirabic din Constanța au venit 9 persoane mușcate de vulpi.
Nu puține sunt situațiile în care vulpile au fost zărite și pe străzi, în cartierele de la periferie, unde înainte au fost zone cu vegetație.
Netratată corespunzător, mușcătura de vulpe poate avea grave.
Cătălin Apostolescu, manageul Institutului Matei Balș: „Nu severitatea mușcăturilor ne îngrijorează, cât acest risc de transmitere al rabiei. O vulpe cu care te întâlnești ziua într-un loc de weekend, pe o stradă a unui sat, la periferia unui oraș, are o probabilitate foarte mare să fie turbată”.
În funcție de locul mușcăturii, de severitate sau de animalul care a provocat-o vaccinul antirabic se face în 3 sau 5 doze. Și este extrem de important ca administrarea lui să înceapă în primele 72 de ore de la mușcătură.
În plus, pacienții primesc și imunoglobulina umană specifică antirabică.
În cazul vulpilor există un program național prin care sunt vaccinate antirabic. Serul se injectează în ouă, lăsate apoi în natură să le mănânce vulpile. Dar pot fi și animale care nu sunt imunizate, așa că specialiștii spun că este bine să păstrăm distanța și să nu le atingem.
Dragoș Ștefan Măntoiu, biolog Wilderness RC: „Toată lumea vrea o fotografie cu un animal, e bine să ne bucurăm de ele. Dar ăsta este un pas, următorul pas de a le de mâncare sau de a pune mâna pe un animal este total greșit. Îi dai de mâncare, poți să nu-i dai ce trebuie, poți să-i faci ceva rău. Și 2 te pui pe ține în pericol, în cazul în care din greșeală se întâmplă ceva, nu neapărat că animalul este agresiv”.
Medicii spun că în cazul unei mușcături de animal, indiferent că este domestic ori sălbatic, cel mai bine este ca rana se fie curățată cu apă și săpun, nu cu spirt sau alt dezinfectant.