Patru județe din România duc greu lupta cu Covid-19. Avertismentul medicului Virgil Musta
Patru județe - Argeș, Prahova, Brașov și Dâmbovița - plus Capitala dau grosul bolnavilor în ultimele 7 zile, arată cele mai noi date ale autorităților.
De altfel, tot în Argeș se înregistrează un alt record nedorit. O rată a incidenței cumulate de 200 de cazuri de COVID-19 la suta de mii de locuitori. Masca va deveni obligatorie peste tot în județ.
Măsuri speciale în Argeș pentru combaterea Covid-19
În Argeș, numărul cazurilor a fost ridicat, și astăzi: 97, la fel ca în București. La nivelul județului au fost luate masuri speciale.
Emanuel Soare, prefect Argeș: „Evenimentele private de orice tip trebuie să se închidă la ora 22 în timpul săptămânii, la ora 23 în weekend, iar orice fel de interacțiune fizică, de orice tip de joc sau dans este interzisă. În orice spațiu fizic închis, deschis, privat sau public, masca devine obligatorie în județul Argeș.”
Măsura se aplică de joi, 30 iulie. Sunt oameni care poartă, și acum, măști pe stradă. Alții, însă, spun că o vor face doar obligați.
Femeie: „Trebuia să poarte demult, doamnă, dar dacă nu ia nimeni în serios? Oamenii nu pot fi obligați să facă ceva ce nu vor, ceva nu cred. Trebuie, probabil, să pățească ca să înțeleagă.”
Bărbat: „Să stabilească și în casă, că e cel mai bine și masca pă creier! Pă bune! Bineînțeles că nu sunt de acord cu ideea asta, dar în Românica totul este posibil!”
Tot mai multe povești dramatice ajung la urechile locuitorilor.
Dr. Gabriel Copceag, director medical SJU Pitești: „Am avut acum o săptămână o doamnă decedată, ieri fata de 21 de ani, astăzi soțul doamnei, tatăl fetei, s-a confirmat și el și este pozitiv, total terminat!"
Ce se întâmplă în Făget, primul oraș intrat în carantină după starea de urgență
În Făget, primul oraș din Romania intrat în carantina după ridicarea stării de urgență, pe străzi și în parcuri nu umblă nimeni.
Pot circula cei care merg la lucru, transportă marfă sau au nevoie de asistență medicală.
Nicolar Slev, inspector șef IJJ Timiș: „Din acest moment este obligatoriu portul măștii și pe stradă, și în locurile publice. Cei care merg la serviciu au nevoie de adeverință de la angajator."
Carantina este valabilă 14 zile. În cazul în care focarul nu va fi limitat, se va prelungi.
Două focare noi în Prahova
În Prahova au apărut două noi focare: unul este la Spitalul de Psihiatrie Voila, unde au fost înregistrate 13 cazuri de infectare în rândul personalului.
Și la o societate comercială din județ, 9 angajați au fost depistați pozitiv. La Gornet, localitate aflată în carantină, oamenii au primit și măști de protecție din partea autorităților.
Liliana Maxim, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Prahova: „Oamenii ar trebui să înțeleagă să nu forțeze această carantină, să nu părăsească localitatea nejustifcat.”
Tocmai acest lucru i-a scăpat unui tânăr din localitate, care crezut că nimeni nu îi va remarca lipsa. Cu o declarație falsă a plecat la mare, de unde a postat și poze pe Facebook, să îl vadă prietenii. Poliția îi va face dosar penal.
Sistemul de sănătate este aproape depășit
În țoață țara, medicii și autoritățile atrag atenția asupra gravitații extreme a situației. Sistemul este aproape depășit.
Virgil Musta, medic Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara: „Riscăm ca în scurt timp să fim sufocați. Dar din păcate sunt și un număr care nu vor să creadă că există boala, nici acum. Care consideră că purtarea măștii este sub demnitatea lor. Și vom avea foarte multe cazuri care vor evolua sever, vor rămâne cu sechele sau vor deceda. Lupta cu boala nu se duce în spital, lupta cu boala se duce în comunitate.”
Trendul infectărilor, în săptămâna 20-26 iulie, este ascendent în 34 de județe și municipiul București.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: romania, coronavirus, cazuri, judete, focar,
Dată publicare:
28-07-2020 17:41