Patru dintre muzicienii care au concertat în Wuhan, de unde a pornit virusul ucigaș, sunt în carantină la domiciliu
Patru dintre cei 50 de muzicieni români, care au concertat în China, inclusiv în orașul Wuhan, de unde ar fi pornit noul virus care sperie planetă, sunt în carantină, la domiciliu.
Decizia a fost luată de Direcția de Sănătate Publică din Constanța. Ceilalți artiști sunt izolați acasă și trebuie să își măsoare zilnic temperatura corporală, iar la primele simtome să anunțe autoritățile medicale.
Pe de altă parte, experții Organizației Mondiale a Sănătății se întâlnesc și astăzi, pentru a vedea dacă îmbolnăvirile impun declararea unei urgențe internaționale.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
În Constanța, decizia a fost luat de Direcția de Sănătate Publică - care vorbește de carantină în cazul unei soprane și a trei violoniști.
Loti Popescu, directorul Direcției de Sănătate Publică din Constanța: „Au fost avertizați să se păstreze la domiciliu. O echipa de la noi va monitoriza starea acestora pe o perioadă de 10 - 14 zile, nu vor avea voie să iasă din casă. Sunt restrictionati, nu au voie să ia contact cu alte persoane”.
În perioada cât se află în carantină, muzicienii trebuie să își măsoare de două ori pe zi temperatura corporală și să anunțe orice schimbare în starea lor de sănătate. La cel mai mic semn de boală, vor fi internați și izolați într-o rezervă specială, la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța.
Delia Vlădescu, directorul Teatrului de Operă și Balet Oleg Danovschi: „Au fost în orașul în care s-a declanșat viroza pe 3 decembrie. Cei din orchestră au fost anunțați că nu vor avea sprijinul acestor instrumetiști. Au discutat între ei, toți sunt bine. Nu a venit nimeni bolnav”.
Cei mai mulți dintre artiștii români care au fost orașul Wuhan din China, unde și-ar avea sursa noul coronavirus, sunt din Timișoara. Șefii de la Filarmonica și de la Opera i-au sfătuit să rămână acasă.
Ioan Gârboni, directorul Filarmonicii Timișoara: „În urma corespondențelor noastre cu Direcția de Sănătate Publică, ne-au confirmat că măsurile pe care noi le-am propus sunt corecte. Anume, colegii mei vor intra în studiu individul la domiciliu. În plus, ei și-au făcut analizele. Nu există nicio urmă de îmbolnăvire”.
Radu Rusu, maestrul turneului din China: „Am trecut prin Whutan în 3 decembrie. Aia înseamnă că de foarte mult timp, perioada de incubație fiind de două săptămâni. În aeroport în Beijing au stat câteva persoane izolate. Exact la linia de sosire către Europa”.
Din grupul de muzicieni români care a fost în China a făcut parte și Alina Drimbe, violoncelista la Filarmonica din Oradea.
A auzit despre noul tip de coronavirus cât încă se află acolo, iar la întoarcea în țară - de teamă - și-a făcut un set complet de analize.
Înainte, ea a fost supusă unui control și pe Aeroportul din Frankfurt, unde a avut escală.
Alina Drimbe, violoncelistă: „M-a consultat medicul de familie, nu aveam nimic. A zis, totuși, pentru siguranță, să merg la boli infecțioase. M-am dus la boli infecțioase, mi-au spus că n-am nimic, dar să mă duc să-mi fac, totuși, radiografia. Am rezultatul radiografiei, scrie: fără leziuni pulmonare”.
Experții OMS nu au ajuns la niciun consens
Experții Organizației Mondiale a Sănătății - care s-au întâlnit ieri - nu au ajuns la un consens dacă să declare sau nu situația drept o urgență internațională pentru sănătate. Discuțiile au fost reluate astăzi.
Noul tip de coronavirus are o rată a mortalității de aproape 3% și doar un procent cuprins între 15 și 20 la sută din cazurile spitalizate sunt severe.
Prin comparație, sindromul respirator din Orientul Miljociu și cel sever acut - provocate de coronavirusuri tot cu origini animale - au făcut mai multe victime. MERS și SARS au ucis peste 1.500 de oameni.
Michael Ryan, director executiv al Organizației Mondiale a Sănătății: „Dacă ne referim la ultima epidemie cu coronavirus, din 2003 cu cea și mai recentă, cu un MERS-coronavirus, numărul de morți a fost mult mai mare decât pare să fie în momentul de față. Acesta este unul dintre aspectele pe care trebuie să le lămurim prin cât mai multă informație. Astfel, vom decide dacă este o amenințare publică majoră la adresa sănătății ori nu”.
James Lawler, expert în boli infecțioase: „Cred că, în acest moment, riscul pe care îl comportă acest virus în Statele Unite și în alte țări, cu excepția Chinei, este foarte scăzut. Epidemia pare să fie concentrată în orașul Wuhan, situat undeva în zona de centru-est a Chinei”.
În România, mai multe spitale sunt pregătite să trateze eventualele victime.
Virgil Musta, medis al spitalului de boli infecțioase din Timișoara: „Nu există tratament specific pentru această boală, în schimb avem terapia de patogenică”.
Pe de altă parte, pe Aeroportul din Cluj oamenii sunt informați despre riscurile îmbolnăvirii, iar medicii au fost instruiți cum să intervină în cazurile care ridică suspiciuni.