Disperați, patronii din Timiș caută angajați în Serbia. ”Aş putea să trăiesc în România clar”
Criza forței de muncă din România îi îndeamnă pe bănățeni să caute lucrători în țara vecină. Disperați că nu au cu cine să lucreze, 20 de patroni din Timiș au organizat în Serbia un târg de joburi în speranța că vor găsi acolo angajați.
Și la sârbi șomajul e în floare, așa că ofertele românilor au atras sute de oameni care vor să muncească.
În Timiş, doar patru mii de oameni nu au un loc de muncă - adică puţin peste un procent din populaţie. Pentru că judeţul este în plină dezvoltare, firmele fac frecvent angajări, dar găsesc foarte greu muncitori. Din această cauza, 20 de companii au mers în Serbia, la Kikinda, ca să caute angajaţi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La câţiva kilometri de graniţa cu România, în Serbia, sunt aproximativ 10.000 de şomeri de unde judeţul Timiş îşi poate lua forţă de muncă de care are nevoie.
Localitatea Kikinda se află la 73 de kilometri de Timişoara. Pentru că la ei în ţară nu au unde să lucreze, mulţi sârbi de aici sunt dispuşi să se mute la noi. Jovana e una dintre ei. După ce a lucrat la negru pentru mai multe firme sârbeşti, e dispusă să se angajeze în Timiş pe un post de inspector de calitate.
Jovana:"Banii sunt ok şi aş putea să trăiesc în România clar, sunt şomeră de doi ani. Aici am mai lucrat, dar fără fără contracte de muncă şi nu aveam asigurare de sănătate."
Şi Milosh ar vrea să se angajeze în România.
Milosh: "Nu caut ceva anume pentru că la majoritatea job-urilor de aici nu sunt calificat, dar orice s-ar ivi ar fi super. Aş veni şi în probă la un loc de muncă şi apoi vedem."
La târgul de job-uri organizat de români, sârbii au avut de unde să aleagă. Firmele de la noi au căutat de la bucătari şi chelneri până la ingineri şi IT-işti.
Flavius Pop, reprezentant firma recrutare:"În zona noastră de multe ori ne lovim cu lipsuri de personal şi necalificat şi calificat în diferite domenii, în momentul de faţă se caută de la oameni necalificaţi în construcții sau în fabricile în zona Timiş, Banat până la oameni la birouri cu calificări, gen logistică."
Ramona Kabal, reprezentant firmă: "Sediile noastre din Timişoara oferă joburi pe partea de servicii, servicii de help-desk, de IT, de processing, de ordering şi servicii pe partea financiară."
Firmele româneşti care recrutează străini trebuie să depună dosarele angajaţilor la Oficiul Român de Imigrări. Documentele sunt preluate de Inspectoratul Teritorial de Muncă - care, după ce face verificări, dă avizul final de angajare.
Pentru că Serbia nu este membră UE, firmele trebuie să îi plătească pe angajaţii sârbi cu salariu mediu pe economie.
Pavel Kasai, inspector şef ITM Timiş:"Mulţi angajatori nu înţeleg pentru că aici e un criteriu care trebuie respectat întocmai, se acordă salariul mediu pe economia românească, adică 3131 de lei brutul, de aici se calculează practic cât îi revine în mâna lucrătorului din non UE"
Pe lângă salarii, multe firme de la noi sunt dispuse să le ofere sârbilor cursuri gratuite de limba română. Datele Inspectoratului de Muncă arată că în ultima vreme tot mai multe companii româneşti apelează la angajaţi străini. În Timiş, de exemplu, lucrează oameni din Vietnam, India, Sri Lanka sau Bangladesh.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, IT, meserii, serbia, timis, locuri de munca, lucratori,
Dată publicare:
25-10-2017 18:35